Sællmann: – Jeg er veldig ferdig med «korsnekt»-saken

NRK kan nekte egne programledere å bære religiøse symboler

Nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann (50) ble av NRK-ledelsen bedt om å droppe gullkorset på TV. Det var ikke et brudd på diskrimineringsloven.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig ferdig med «korsnekt»-saken. Jeg brukte dette korset uten ønske om å provosere noen, det var et tilfeldig smykke jeg brukte den dagen, sier Siv Kristin Sællmann til VG fredag ettermiddag.

Det var høsten 2013 Sællmann ble gjort oppmerksom på at seere hadde reagert på korsbruken og ringt NRK. Halssmykket det ble reagert på, er et 1,4 centimeter stort gullkors med svarte diamanter.

Etter klagestormen fikk den erfarne nyhetsoppleseren beskjed fra NRK-ledelsen om å droppe smykket når hun skulle på sending.

Nøytralitet viktig

Tidligere fredag vedtok Likestillings- og diskrimineringsnemnda fast at NRK har lov til å nekte egne programledere å bruke religiøse symboler. I vedtaket fra nemda, som NRK gjengir, heter det:

«NRKs nyhetsprogramledere presenterer riksdekkende nyheter. Nyhetene inneholder blant annet politiske, religiøse og kulturelle temaer, som for mange kan oppleves som kontroversielle. Nemnda mener at nøytraliteten må vurderes i lys av dette.»

UTEN KORS: Programleder i NRK Sørlandet, Siv Sællmann, leser i dag opp nyheter uten kors rundt halsen. Foto:Privat,Privat

«Nyhetene presenteres uavhengig av programlederens alder, kjønn eller etnisitet. At disse fremstår som mest mulig nøytrale under sending er generelt viktig for en nøytral nyhetsformidling. Hensynet til beskyttelse av pressens troverdighet som uavhengig nyhetsformidler tilsier dette.»

Vedtaket går imot Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstaviks konklusjon fra juni i fjor.

– Det er ikke slik at vi nekter fjernsynsprogramledere å bruke religiøse symboler, men det kommer an på omstendighetene. I en nyhetssending skal man fremstå mest mulig nøytral, mens dette ikke trenger å være like viktig i for eksempel et underholdningsprogram, sier programdirektør Grete Gynhild-Johnsen i NRK.

– Smykket ligger i en skuff hjemme

Sællmann er kjent med vedtaket fra nemda, men har ingen kommentarer til det, hverken personlig eller prinsipielt.

– Jeg gjorde som jeg fikk beskjed om fra ledelsen, og det har aldri vært noen konflikt med NRK. Det er ikke jeg som ba om at denne saken skulle tas videre, sier Sællmann.

Nyhetsoppleseren forteller at det omstridte halssmykket ligger hjemme i en skuff.

– Det er et dyrt og ordentlig smykke, men jeg har ikke brukt det siden. Det tok et drøyt år før jeg brukte et halssmykke igjen. En periode vurderte jeg å gi korssmykket til Frelsesarmeen, men nå vil jeg beholde det. Jeg skal bruke det igjen, men ikke på skjermen, da, sier Sællmann.

«Korsnekt»-saken fikk enorm oppmerksomhet høsten 2013. På Facebook ble støttegruppen «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» opprettet. I dag er det fortsatt jevnlig aktivitet på siden, som har 120.000 likes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder