Sverigedemokraterna: I går opptrådte Skavlan som en svensk journalist

SVARER PÅ KRITIKKEN: Programleder Fredrik Skavlan skapte klagestorm til NRK og Kringkastingsrådet etter sitt intervju med Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson. Skavlan mener det er en naturlov at det kommer skarpe reaksjoner på politiske intervjuer. Foto:Robert S. Eik,VG

Skavlan om kritikken: – Ikke vår hensikt å trakassere Åkesson

Fredrik Skavlan sier at han var forberedt på reaksjoner, men ikke graden av engasjement, etter intervjuet av Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson.

 • Jørn Pettersen
 • Ingvild Sagmoen

Artikkelen er over fem år gammel

Kritikken mot ham har vært massiv etter intervjuet med den sykmeldte Sverigedemokraterna-partilederen Jimmie Åkesson i fredagens «Skavlan».

Det er spørsmål som dette norske TV-seere har reagert på:

– Jeg tenker på en del av ordbruken som har kommet frem, og som du kjenner altfor godt selv også. Fra både kandidater og representanter fra ditt eget parti, både før og etter din «nulltoleranse for rasisme» har karakterisert med ord som parasitter, jødesvin, gresshopper og kakkelakker. Dette er ord man bruker om mennesker fra andre folkegrupper?

– Dette er ord jeg ikke står bak, og det vet du, svarte Åkesson.

– Nei, men det er dine folk? De representerer deg?

– Nei, det gjør de definitivt ikke.

– Men de er fra Sverigedemokraterna?

– Sier de sånt, så er de ikke det lenger.

Klagestorm

Kringkastingsrådets sekretær Erik Berg-Hansen opplyser til VG at det nærmer seg en klagestorm etter fredagens program og at det er blant de 8-10 programmene de siste årene som har fått flest klager.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er blant dem som har reagert kraftigst.

– Aldri mer «Skavlan»! Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK, skriver han på Facebook.

Skavlan svarer følgende om kritikken i en e-post til VG:

– Det er som en naturlov at politiske intervjuer alltid blir feil i noens øyne, enten er de for «koselige» eller for «tøffe», skriver Skavlan.

– Det har ofte en sammenheng med hvor seerne selv står politisk. Det var ikke vår hensikt å overkjøre eller trakassere Åkesson, men å ta tak i det harde politiske klimaet han selv bruker som forklaring på sin utbrenthet. Mange mener SD ved sin ordbruk og maktbruk har bidratt til nettopp dette, fortsetter Skavlan.

– Jeg var forberedt på reaksjonene, men ikke graden av engasjement.

Sykmeldt

Det var i oktober i fjor partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson ble sykemeldt på ubestemt tid på grunn av et utmattelsessyndrom. I et åpent brev som ble gjengitt i svenske medier fortalte Åkesson den gang at jobben som partileder lenge har vært tøff, og at arbeidet naturligvis er slitsomt i seg selv.

IKKE I DETALJ: – Vi briefer ikke gjester om spørsmål i detalj, men gir dem en orientering om tematikken. Så også med drevne politikere, svarer Skavlan på VGs spørsmål om Jimmie Åkesson fikk vite spørsmålene på forhånd. Foto:,

– Men fremfor alt har det også vært så mye annet rundt omkring som har stjålet energi og tært på fysisk, og ikke minst psykisk. Våre motstanderes iherdige forsøk på å stoppe vår fremgang, medienes mange ganger motbydelige kampanjejournalistikk og ekstremistenes umettelige hat, er noen eksempler, sa han i fjor høst.

Sverigedemokratene fikk en oppslutning på 12,9 prosent og ble dermed det tredje største partiet under riksdagsvalget i Sverige i september.

Åkesson har ikke lagt skjul på at han har slitt med store alvorlige problemer siden han ble sykemeldt. Skavlan svarer slik på VGs spørsmål om det mot denne bakgrunnen var nødvendig å gå så hardt til verks:

– Det beror på hva du mener med «hardt til verks». Åkesson ønsket å fortelle åpent om det tilbakelagte sykdomsfraværet. Siden dette også var hans gjeninntreden i politikken, anså vi det vesentlig å i tillegg stille relevante politiske spørsmål. Ikke minst i lys av partiets og hans egen medvirkning til krisen som var nær ved å velte Sveriges regjering.

– Er det lettere å «ta» en mann på denne måten fordi han tilhører høyresiden?

– Nei. Målet er aldri å «ta» folk, men å få svar på legitime spørsmål

– Var Åkesson orientert om spørsmålene som ville komme på forhånd?

– Vi briefer ikke gjester om spørsmål i detalj, men gir dem en orientering om tematikken. Så også med drevne politikere.

- Opptrådte som svensk journalist

Reaksjonene på fredagens «Skavlan» har vært både skarpe og massive. I løpet av lørdagen har mange klager over programmet blitt sendt inn til Kringkastingsrådet. Meningene har nærmest stått i kø i kommentarfeltene. Skavlan opplyser til VG at han ikke har lest disse. Derimot har han fått mange reaksjoner direkte, og skriver at det har vært alle tenkelige reaksjoner.

– Forventningene har nok også vært ulike i Norge og Sverige, gitt at Åkesson er mer kjent og kontroversiell i Sverige. Mye av kritikken i Sverige kom etter at programmet var spilt inn, men før noen hadde sett det. Dette fordi mange mente det var feil å invitere partilederen inn i vårt studio. Den kritikken overrasket meg nok mest, ettersom en slik holdning for meg strider mot demokratiske prinsipper, skriver Skavlan til VG.

Jimmie Åkesson ønsker ikke å si noe om hvordan han opplevde intervjuet med Fredrik Skavlan overfor VG.

– I Sverige har vi lenge hatt et mer positivt bilde av norsk media, men i går opptrådte Skavlan som en svensk journalist, skriver Henrik Vinge, pressesjef i Sverigedemokraterna, i en sms til VG.

Les også

 1. Kritikken hagler mot «Skavlan»

  Fredrik Skavlan får krass kritikk for fredagens intervju med Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokraterna.
 2. Skipsreder forsvarer Kjos etter Skavlan-duellen: - Piketty er en politiker

  Skipsreder Herbjørn Hansson mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos gjorde en god figur da han ble skattegrillet av…
 3. Tybring-Gjedde raser etter Skavlan-intervju

  Christian Tybring-Gjedde langer ut mot NRK etter det han kaller «vulgær elitistisk propagandajournalistikk» på Skalvan…
 4. Stoltenberg på Skavlan: Står ved «nonsens»-uttalelse om Putin

  STOCKHOLM (VG) Jens Stoltenberg angrer ikke på at han karakteriserte en uttalelse fra Vladimir Putin som «nonsens».
 5. Kritiserer Se og Hør-oppslag

  På Se og Hørs seneste helgeforside sier Anne Rimmen at hun har skikkelig lyst til å gifte seg.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Klagestorm etter «Skavlan»

 2. Kritikken hagler mot «Skavlan»

 3. Frp-topp og Kringkastingsråds-medlem: – Skavlan med politisk «grillfest» av de sjeldne

 4. Medlemmene strømmer til Sverigedemokraterna etter
  Skavlan-intervju

 5. Kringkastingsrådets medlemmer om Skavlan-intervjuet: – Umusikalsk! Ubehagelig! Pinlig!

Fra andre aviser

 1. Fredrik Skavlan: - Uaktuelt å beklage

  Bergens Tidende
 2. Skavlan: - Er man Åkesson, er man klar for tøffe spørsmål

  Bergens Tidende
 3. Fredrik Skavlan vil ikke beklage

  Aftenposten
 4. Skavlan: – Er man Åkesson, er man klar for tøffe spørsmål

  Fædrelandsvennen
 5. - Åkesson ble overrasket av Skavlans intervjustil

  Aftenposten
 6. Derfor er Skavlan-reaksjonene så sterke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder