GODKJENT «FRIKJENT»: Selv om noen TV-seere påpekte Nicolai Cleve Brochs østlandsdialekt, var de aller fleste veldig imponert over den nye serien. Flere påpekte at det er kjedelig å vente en hel uke på neste episode. Foto:Carl Christian Raabe,Miso Film/TV 2

«Frikjent» satte dramarekord for TV 2

«Frikjent» fristet mange TV-seere mandag kveld: Hele 660.000 mennesker fulgte seriens premiere.

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag kveld hadde «Frikjent» premiere på TV 2, og et samlet anmelderkorps er enige om at serien holder mål: VGs anmelder ga serien en «må følge med»-femmer. På morgenkvisten dagen derpå var dramasjef Christopher Haug spent på å få vite seertallene, og nå er han slett ikke skuffet – «Frikjent» er nemlig den mest sette dramapremieren på TV 2 noensinne.
– For en liten dramaavdeling med mye på trappene i 2015, er dagen i dag 17. mai og julaften på en gang. Det er utrolig gøy når seerne velger norsk kvalitetsdrama, og responsen på sosiale medier er så positiv. Jeg strekker armene i været for hele produksjonen, sier han i en pressemelding. «Frikjent»-manusforfattere Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen har latt seg inspirere av det uoppklarte drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs under arbeidet med serien. To år etter Tengs' død ble fetteren hennes tiltalt – og senere frikjent – for drapet. VG har vært i kontakt med faren til den tidligere tiltalte, som på mandag fortalte at sønnen ikke ønsker å kommentere TV 2s serie fordi han forsøker å legge saken bak seg.
– Jeg håper serien blir en god bidragsyter til en offentlig debatt om denne håpløse situasjonen, sier fetterens far til VG tirsdag formiddag.

Internasjonal interesse

Mot slutten av gårsdagens premierekveld meddelte TV 2 at «Frikjent» allerede er solgt til svenskenes SVT, hvor den angivelig skal sendes i beste sendetid. Akkurat dét er ganske uvanlig, utdyper Chrisopher Haug overfor VG.

– Dette er ikke hverdagskost, så vi har fått en god indikasjon på at vi har gjort noe veldig riktig, sier han.

Hollywood Reporter var tidlig ute med å spå at «Frikjent» vil bli en internasjonal suksess, og Haug forteller at det er stor interesse for serien utenfor Norges grenser.
– «Frikjent» kommer til å bli solgt til veldig mange land. Jeg er overbevist om at salgene vil tikke inn i løpet av våren, sier dramasjefen.

Spenningsserien ble hyppig nevnt på Twitter i løpet av mandagskvelden, og de aller fleste likte de de så på TV-skjermen:

Reagerer på dialektene

Imidlertid var det også noen som påpekte at få av skuespillerne snakket vestlandsdialekt, til tross for at handlingen foregår nettopp på Vestlandet.

Dialektkritikken kommer ikke som noen overraskelse på TV 2s dramasjef.
– Det er ikke uventet at noen reagerer på dette. Samtidig tror jeg at vi hadde fått kritikk hvis vi skulle prøvd å få helt korrekt dialekt – og i dagens Norge er jo heller ikke dialekten homogen i ethvert samfunn. Men det er jo bare en liten detalj, og det virker ikke som seerne henger seg opp i dette, sier Christopher Haug.
Foreløpig er dramasjefen mer enn fornøyd med «Frikjent»-reaksjonene. Ifølge ham har TV 2 har flere gode dramaplaner på gang denne våren.
– NRK har jo på en måte vært dramakongen, og jeg liker å si at vi i TV 2 er «dramaqueens» – men det er jo ofte dronningen som sitter i førersetet, sier Haug.

Hva synes du om «Frikjent» så langt? Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder