PÅ NÆRT HOLD: Magne Furuholmen har jobbet tett med fjorårets «The Voice»-vinner Martin Halla - og sier at kontrakten gjør det umulig for Martin Halla å turnere i Norge på vanlige vilkår. Foto: Espen Braata/VG

Furuholmen: «The Voice»-kontraktene er problematiske

- Umulig for Martin å turnere på vanlige vilkår

Magne Furuholmen krevde 5 millioner til sine «The Voice»-artister for å fortsette som dommer

Magne Furuholmen mener «The Voice»-kontraktene er problematiske - noe han har sett på nært hold med fjorårets vinner Martin Halla.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Furuholmen var en av de fire mentorene i fjorårets runde av sangkonkurransen «The Voice» som fikk stor suksess på TV 2.

Han var mentor for Martin Halla som vant hele konkurransen og har jobbet tett videre med både Halla, Tini Flaat Mykland, Marius Beck og Espen Gulbrandsen (fra bandet Kristiania) etter «The Voice» var ferdig.

Nå er en ny runde under innspilling - uten Magne Furuholmen som mentor.

- Jeg hadde rett og slett ikke hjerte til å stå på TV og love nye håpefulle noe uten å ha utrettet mer for de jeg allerede har lovet noe. Jeg satte som et absolutt krav for å bli med på sesong to at Talpa (eierselskapet i Nederland) ga 5 millioner til mine eksisterende artister. Det norske produksjonsselskapet støttet meg i dette, men de i Nederland trodde nok at det hadde rablet for meg, forteller Furuholmen.

VG 20. MAI 2013: Mandag skrev VG om kontraktene i «The Voice» som er noe av det verste både Musikernes fellesorganisasjon og Gramart har sett. Foto: Faksimile

Mandag skrev VG om kontraktene deltakerne i «The Voice» må skrive under for å være med. Kontraktene innebærer at artisten gir fra seg alle rettigheter til Universal og selskapet Global Music & Talent Agency - som eies av Talpa Media (selskapet som har utviklet «The Voice»).

BAKGRUNN: Eksperter advarer mot «The Voice»-kontraktene

Både Musikernes fellesorganisasjon og artistorganisasjonen Gramart gikk hardt ut mot kontrakten.

- Kontraktbetingelsene er så vidt jeg vet standardiserte over hele verden og konstruert for de store markedene i USA og Tyskland. Der ute blir det jo såpass mye kake på alle at det uansett kan være verdt å satse skikkelig for plateselskap, managere, agenter osv. Her hjemme blir det mye mer problematisk for alle parter - inklusive Universal, som jeg mener ufortjent har fått for mye av skylden, sier Furuholmen.

Han mener mye av problemet med kontrakten er at det nederlandske selskapet Global Music & Talent Agency (GMTA) tar en alt for stor del av eventuelle inntekter etterpå. Og det uten at de bidrar med noe etter at TV-sendingene er over.

- Med Martin Halla har vi sett dette dilemmaet på nært hold: Det er ikke mulig for ham å turnere på vanlige norske vilkår, sier Furuholmen som mener at eneste mulighet for Halla til å få en større del av inntektene er internasjonal suksess.

- Men med inntektene allerede bundet opp på grunn av denne kontrakten, gidder de færreste seriøse aktører å satse - på tross av et åpenbart talent.

- Ville du selv skrevet under på en slik kontrakt?

- Hm, det er vanskelig å si - for selv med begrensningene er jeg usikker på om Martin Halla ville valgt vekk sin deltagelse i ettertid. Han kom tross alt fra intet og har lagt bak seg et år med masse musikkaktiviteter han kanskje ellers ikke ville ha fått: Plateinnspilling med bra folk i London, TV-opptredener, konserter og events.

Furuholmen påpeker at de andre deltakerne fra i fjor tross alt er fri.

- Dersom de ikke tilbys en kontrakt i etterkant er det heller ingen føringer, det må ikke glemmes, sier Furuholmen som selv vet litt om dårlige kontrakter.

- a-has første managementskontrakt var legendarisk dårlig, og vi hadde sikkert også blitt rådet til ikke å signere, men vi endte tross alt opp med en karriere nettopp fordi vi gjorde det.

- Som mentor var du jo med å veilede deltakerne på veien videre i artistkarrieren, er dette noe du ville rådet nye talenter til å skrive under på?

- Det kommer vel egentlig an på artisten. I fjor var Sondre (Lerche) og jeg veldig skeptiske til kontraktene, og jeg er nok fortsatt skeptisk til modellen.

Advokat Harald Wiik representerer Universal. Samtidig representerer han fjorårets vinner, Martin Halla.

Han er ikke enig med Magne Furuholmen om at avtalen er problematisk.

- Jeg representerer Martin Halla, og vi planlegger for tiden hans album nummer to og påfølgende turne. Hadde det vært umulig, hadde jeg ikke gjort det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder