SEIERSHOPPET: Måns Zelmerlöw vant med låten «Heroes» i Friends Arena i Stockholm.

SEIERSHOPPET: Måns Zelmerlöw vant med låten «Heroes» i Friends Arena i Stockholm. Foto:MAJA SUSLIN,NTB scanpix

Millioner av svenske MGP-stemmer kan ha forsvunnet

Men Måns Zelmerlöw (28) knuste aller rekorder

Svenskene er i harnisk etter lørdagens finale i «Melodifestivalen», hvor et gigantisk stemmekaos la en demper på feiringen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Melodifestivalen

I likhet med Norge bestemte Sverige i går hvem som skal representere landets ære i Eurovision Song Contest i Wien 23. mai.

Måns Zelmerlöw fullstendig knuste rivalene i går. Han fikk flere stemmer enn både nummer to og tre til sammen – og fikk full pott fra ni av 11 juryer. Med sine totalt 288 poeng slo han også Loreens gamle stemmerekord.

GLEDESRUS: Måns Zelmerlöw da det ble klart at han hadde utklasset alle. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix Foto:MAJA SUSLIN,NTB scanpix

Men ikke alt gikk på skinner hos «söta bror». SVT, som på dagen før finalen måtte håndtere at de norske Ylvis-brødrene hadde provosert artistene med et sex-stunt, fikk mer å stri med da finalen braket løs.

App-kollaps

Svenskene har nemlig lansert en egen app til å stemme med. Denne har svenskene brukt gjennom alle delfinalen i vår, og ifølge Aftonbladet skal 525.000 ha stemt gratis via den frem mot finalen i går.

App-en skal ha brutt sammen, og avisen Expressen skriver at millioner av stemmer fra TV-seerne kan ha forsvunnet. SVT ble ifølge avisen tvunget til å opplyse om at ingen stemmer via appen ville bli regnet med midt under sendingen.

Stemmekaoset, som det nå spekuleres i kan skyldes at en dataserver ble hacket, preget naturlig nok finalistene gjennom hele kvelden.

Fortvilet programleder

– Jeg var så nervøs! Det hendte så mye i løpet av sendingen som vi ikke kunne forberede oss på. Jeg vil ikke tenke på det. Men jeg synes synd på artistene, sier programleder Sanna Nielsen til Expressen.

En annen som er skuffet, er Linus Svenning. Han vurdere aldri mer å stille opp i Melodifestivalen.

– SVT bør blåse i hele appen. Man vet ikke hvordan dette påvirket resultatet. Jeg er lei av dette. SVT bør virkelig be om unnskyldning, sier han.

Det var mens Jon Henrik Fjällgren opptrådte med sin låt, at app-systemet kollapset. Mediene spekulerer i om det kan ha kostet ham seieren. Fjällgren klager ikke selv, men sier «Jeg vet ikke hva som skjer».

– Mine energier

Artisten er svært åpen om at han mener å ha kontakt med flere døde venner, og han hevder at alle energiene han omgis med som følge av det, kan slå ut på teknikken.

– Jeg har vært i fire eller fem ulike studioer og spilt inn plater. Hver gang har jeg slått ut teknikken. Så jeg tror det har med det å gjøre. Det er mine energier, og det er litt spesielt.

Christel Tholse-Willers, sjef for sendingen, forklarer til svenske medier at appen hengte seg opp. Han mener imidlertid at problemene nok har en mer naturlig forklaring enn det Fjällstrøm antyder.

– Det kan dreie seg om et angrep utenfra. Vi ser at det var et ekstremt, unormalt høyt trykk mot våre servere. De ble overbelastet og kortsluttet. Vi gransker saken, opplyser han.

Måns Zelmerlöw fryder seg uansett over seieren og skal ikke ha tatt stemmedramatikken inn over seg. Han tviler på at det ligger onde hensikter bak.

– Hvorfor skal noen ha angrepet serverne? Det hadde i så fall vært en dårlig måte, for det fantes jo mange andre måter å stemme på, sier popstjernen.

– Skandale

Expressens ekspert på «Melodifestivalen», Anders Nunstedt, beskriver stemmerotet som den største skandalen siden 1991, da TV-sendingen ble brutt for deler av Sverige.

– Melodifestivalen mister troverdighet etter denne pinlige fadesen, mener Nunstedt.

SVT skal på tross av problemene allerede ha bestemt at den samme appen skal benyttes også i Melodifestivalen til neste år.

Her får du full rapport om den norske MGP-finalen

FÅ RAMPELY-SNYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder