STOR LIDENSKAP: Andre Villa begynte å kjøre motocross da han var fire år. Det har aldri vært noe tvil om hva han skulle gjøre.- Det har blitt lite tid med familie og venner, men det har vært verdt det, sier han. Her ligger han på sykehus i Polen med flere brudd i kroppen etter ulykken. Foto:,

Fra motocrossbanen til «Skal vi danse»: Nær døden-ulykke endret André Villas syn på livet

Vil slå seg til ro med kjæresten

Dropper risikable danseløft

Drømmen til André Villa (32) ble knust da han kom i ubalanse
tolv meter over bakken. Nå drømmer han om seier i «Skal vi danse» – og å stifte familie med kjæresten Rachel Nordtømme (25).

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I september 2011 hadde «Skal vi danse»-aktuelle Villa som mål å komme på første plass i freestylemotocrosskjørernes svar på VM – Red Bull X-fighter. I et forsøk på å tangere annenplassen han tok året før, tok han en baklengs salto uten hendene på styret på en 110 kilo tung motocross-sykkel. Tolv meter over bakken gikk det galt.

Utfallet ble fatalt: et bekken knekt på tre steder, lårbeinsbrudd og en knust drøm.

– Det er den styggeste krasjen jeg har hatt i min karriere. Da jeg lå i luften, trodde jeg at det var mine siste sekunder. Det var som å dette ned fra himmelen, sier Villa om ulykken.

I dag har han 1 1/2 meter med stål i kroppen etter de omfattende operasjonene han har vært gjennom.

BRUTAL FEIL: Villa underroterte da han skulle ta en baklengssalto under en konkurranse i Polen. Flere som så fallet trodde Villas karriere var over. Foto: Privat,

Under kveldens sending skal VGs «Skal vi danse»-ekspert Chriser Tornell gi sin dom på deltagerne, og svare på spørsmål fra leserne HER.

Måtte lære å gå

De som så krasjen trodde at Villa enten døde eller kom til å bli lam for livet. Det var få som trodde han skulle klare å komme tilbake på motocrossbanen igjen. For Villa var det det eneste som sto i hodet på ham – han ville ikke ende sin karriere slik.

– Jeg var så skadet den første måneden, og jeg visste ikke om jeg noen gang skulle klare gå, løpe, stå på ski eller kjøre sykkel igjen. Jeg begynte å bygge meg opp både fysisk og psykisk. Jeg måtte lære meg å gå på nytt, forteller Villa.

Det tok seks måneder fra ulykken inntraff til han satt på en sykkel igjen. To måneder senere konkurrerte han i Dubai. Etter konkurransen endret alt seg.

– Noe skjedde med meg da jeg fikk bekreftet at jeg fremdeles kunne konkurrere på høyt nivå. Flere tonn med bekymringer og tanker ble løftet fra skuldrene mine – jeg brøyt ut i gledes tårer for veien tilbake var særdeles vanskelig.

GLEDES TÅRER: Villa kjørte inn til andreplass i den første kvalifisering i Dubai Red bull X-Fighters etter den lange rehabiliteringen. Det var vendepunktet i karrieren hans. Foto: Privat,

Bekymret kjæreste

For om lag ett år siden ble motocrosskjøreren kjæreste med Rachel Nordtømme. Villa er glad han ikke lenger risikerer like mye som før. Det er hun også.

– Rachel skjønner hva jeg driver med, men hun vet ikke helt hva jeg holdt på med før ulykken. Jeg er glad for at hun ikke har sett meg i den mest ambisiøse og farligste tiden. Hun er selvsagt redd for at det skal skje meg noe nå også, men hun må bare akseptere det. Alle rundt meg støtter meg i det jeg driver med, men de ser likevel frem til at jeg slutter, bedyrer Villa.

KJÆRESTER: Rachel Nordtømme og Villa har vært kjærester om lag ett år. Her er hun på rød løper under Gullruten i Bergen i 2011. Foto:Sara Johannessen,VG

Nær døden-ulykken gjorde at Villa la opp i disiplinen «Freestyle motocross» på konkurranseplan. Nå konkurrerer 33-åringen i «Speed and style» som er en kombinasjon av «Supercross» og «Freesstyle motocross». Året etter ulykken tok han sølv og bronse i den prestisjetunge konkurransen X-Games – han var tilbake.

– Jeg bestemte meg for å velge en tryggere rute, og ikke risikere så mye. Nå velger jeg mine kamper, og nøyer meg med å kline til to ganger i året. Det jeg har oppnådd etter ulykken er det jeg er mest stolt av i livet mitt. Det viktigste for meg nå er likevel fremtidig familie. Jeg har fått en enorm livsglede etter ulykken.

Stifte familie

Fremtidsplanene til Villa er fremdeles vage. Det eneste han er skråsikker på er at han vil gi seg som pendler mellom Spania og California.

– Frem til nå har Rachel flydd verden rundt for å være sammen med meg, men jeg vil nok flytte tilbake til Norge snart. Det er her jeg vil stifte familie – jeg ser for meg en fremtid her.

Villa gleder seg til han legger motocross-karrieren på hyllen, men føler ikke at han er klar for legge opp helt ennå. Den risikofylte sporten er fremdeles en del av livet hans. Det var hans identitet.

Skader er en stor del av det, og jeg forventer ikke at folk skal forstå hva som driver meg uten å forstå lidenskapen jeg har for det. Det er jo galskap – kalkulert galskap. Men leker du deg i regnet, blir du våt nå og da.

– Hvordan har sporten og ulykken endret deg?

PÅGANGSMOT: Villa tilbragt en uke på et sykehus i Polen før han kom seg hjem til Spania hvor han tilbragte seks uker i rullestol. - Deretter kom jeg opp i en gåstol, så krykker før jeg lærte meg å gå på nytt, sier Villa. Foto: Privat,

– Jeg har mistet kompiser som har vært nære meg via sporten og nesten mistet livet selv – da får man et nytt syn på livet. Nå smiler jeg mer enn de fleste, og nyter kanskje livet mer enn andre. Når jeg gir meg, håper jeg å kunne fortsette å dyrke det pågangsmotet jeg har i meg. Jeg håper jeg kan bruke det til å inspirere andre. Som atlet blir man egoistisk. Nå er jeg klar for å gi noe tilbake.

– Kommer du til å vinne «Skal vi danse», og hvor langt er du villig til å gå for en seier?

– Jeg kommer nok ikke til å gjøre et risikabelt løft for å vinne, men nå som jeg har skjønt at jeg har en mulighet til å gå av med seieren vokser konkurranse instinktet for hver uke. Det hadde betydd mye for meg å vinne.

Lørdag kveld skal Villa og dansepartneren Maria Sandvik svinge seg på parketten til Jason Mraz «I won't give up».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder