STOLT: - Jeg er stolt og glad når jeg ser alt som er gjort i stand her, sier Unni Lindell. Hun sitter i det lille kapellet på Vestre gravlund i Oslo, der det er begravelse for en av hennes romanpersoner under innspillingen av «Slangebæreren».

Statist i eget krimdrama

Unni Lindell begraver et av sine ofre i ny NRK-serie

Strålende fornøyd stiller Unni Lindell opp i begravelsen til en mann hun har drept, det første offeret i «Slangebæreren».

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Innspillingen av TV-serien om «Slangebæreren» er i gang, og flere scener foregår på Vestre Gravlund i Oslo. Der skal Svend Ivar Therkelsen begraves. Han ble påført mange dype knivstikk. Siden skjer flere uhyggelige drap; en seriemorder er løs i Oslo. Saken er vanskelig å løse for politibetjent Cato Isaksen, etterforsker ved drapsavsnittet i Oslo.

- Det er spesielt å få gå i begravelsen til min egen figur. For meg er personene så levende at jeg ikke synes det som foregår her, er noe rart, sier Unni Lindell.

Reddet av Holt
Da Unni arbeidet med «Slangebæreren», den første kriminalromanen om Cato Isaksen, reddet forfatterkollega Anne Holt henne fra en tabbe.

TREKLØVER: Regissør Martin Asphaug t.h., forfatter og statist Unni Lindell og skuespiller Reidar Sørensen. Han har hovedrollen som Cato Isaksen i filmatiseringen av Unnis kriminalromaner om politimannen. Nå filmer de på Vestre gravlund i Oslo.

- Hva er din rolle?

- Jeg skal bare være en som har kjent avdøde, og skal ikke spille noen aktiv rolle. For meg er det morsomt å være her, og jeg blir ganske stolt og glad når jeg ser hva som er gjort i stand, sier hun.

Asphaug med regien

Unni Lindell er langt fra den første forfatteren som har en liten rolle i filmatiseringen av sin egen historie. John Irving spilte for eksempel brytelærer i «Garp» og stasjonsmester i «Siderhusreglene». Jan Guillou og Henning Mankell var seg selv i TV-serien «Talismanen», og Håkan Nesser var prest i krimserien «Kvinnen med fødselsmerket».

- Det var jeg som ba Håkan om det. Det regnet og blåste så fælt at han ble syk i 14 dager etterpå, sier Martin Asphaug. Han har regien på «Slangebæreren». «Kvinnen med fødselsmerket» er også en av hans mange produksjoner.

- Hvordan er det å jobbe med Unnis historier?

- Det er veldig spennende. Det er fine bøker, og jeg tror vi har fått frem filmmanus på dem som er bøkene verdig, sier Martin Asphaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder