LYKKELIG: Victoria Karlskås Andersen var tydelig overrasket da hun gikk videre fra første audition. Men hun er like plaget av nerver i dag som den gangen, forklarer hun til VG. Foto: ENDRE FORBORD , TV 2

«Idol»-Victoria (16) om sceneskrekken: –  Blir skikkelig redd

Se bilder av alle de 40 semifinalistene som er videre

Skiensjenta Victoria Karlskås Andersen er et stort skritt nærmere finalerundene i «Idol», men nervøsiteten er like stor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til tross for intense nerver før første audition, sjarmerte og imponerte Victoria dommerpanelet nok til å sikre seg billett til Oslo. Nå er det klart at 16-åringen også har sikret seg en plass blant de 40 som skal kjempe videre i semifinalene (se stor bildespesial lenger ned i artikkelen).

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Egentlig er det helt uvirkelig. Sannsynligvis kommer jeg ikke til å skjønne det før jeg står på scenen foran dommerne, sier Victoria til VG.

Det å synge betyr masse for Victoria. Hun har gjort det siden hun var liten, og det ligger flere år gamle smakebiter ute på YouTube. Men hun har utviklet en helt ny stil siden den gangen.

– Da sang jeg bare for å synge. I dag er det viktig for meg også å formidle det jeg synger, sier hun.

SELFIE: Victoria (16) fra Skien. Foto: PRIVAT ,

Alvorlig sceneskrekk

Men alt hadde vært enklere hvis hun ikke var så veldig nervøs. Victoria sliter med sterk sceneskrekk, men har bestemt seg for å trosse frykten. Alle som fikk med seg Victorias første fremføring foran juryen, husker hvor skrekkslagen og skjelven hun var.

– Det prikker i hodet, og jeg blir skikkelig redd, forklarer semifinalisten om når nervene setter inn.

Neste gang Victoria skal på skjermen, er det på direkten foran både dommere, publikum i salen og ikke minst hundretusener av seere

– Jeg gruer meg veldig. Men samtidig blir det gøy. Det som gjør alt så skummelt, er at det dreier seg om en konkurranse, forklarer sanghåpet.

Artikkelen forsetter under bildespesialen.

Savner Liv Marit

For litt under ett år siden våknet Norge til nyheten om at den populære skiensartisten Liv Marit Wedvik hadde mistet livet i en drukningsulykke. Victoria var blant dem som mottok beskjeden med sorg. Skien er en liten by, og når VG spør om de to kjente hverandre, forklarer Victoria at de var i fjern slekt.

I SLEKTEN: Countrydronning Liv Marit Wedvik døde i fjor - 45 år gammel. Foto: Frode Hansen , VG

– Liv Marit var svigerinne til pappas kusine. Vi har god og nær kontakt med flere i familien, forteller Victoria og legger til:

– Jeg vet at Liv Marit hadde sett på «Idol» hvis hun hadde levd, fordi hun elsket å følge med på slike programmer. Det var veldig trist da vi fikk høre om hennes bortgang, Jeg skulle ønske jeg kunne delt dette med henne.

Endte opp med sistevalget

Alle semifinalistene har fått vite hvilken sang de skal fremføre i semifinalen, og hvilken klesstil de skal ha på scenen. Samtlige fikk i oppdrag å rangere tre ønskelåter samt tre stilarter når det gjelder egen fremtoning. Victoria røper ikke hvilken sang hun skal synge, men forklarer at hun ikke fikk oppfylt førsteønskene sine.

– I stedet endte jeg opp med sistevalget – både når det gjelder sang og stil. Jeg vil ikke klage, men jeg er ikke helt fornøyd. Sangen er veldig vanskelig, og hver gang jeg øver, merker jeg at jeg får mer nerver. Det er veldig dumt at jeg ikke føler jeg presterer like bra når det gjelder, som det jeg gjør hjemme i min egen stue, betror Victoria.

SEMIFINALIST: Victoria Karlskås Andersen. Foto: ENDRE FORBORD/TV 2 ,

Tilbudt psykolog

Hun har så langt ikke tatt imot tilbudet fra TV 2 om å benytte seg av psykolog. Alle deltagerne har den muligheten underveis i sesongen.

– Jeg føler at det er litt tidlig ennå, men hvis jeg går videre fra semifinalen, så vil jeg kanskje takke ja.

Det er fortsatt uvant for Victoria å se seg selv på TV.

– Da auditionen min ble sendt, styrte jeg unna. Men jeg har sett den på nettet etterpå. Jeg vet jo at det er viktig for meg å være synlig for at alle som stemmer, skal legge merke til meg.

– Hvem i dommerpanelet er skumlest?

– Jeg er mest redd for Gunnar (Greve). Det er så lett å tolke reaksjonen hans. Når han rynker med brynene, så blir jeg så redd, smiler Victoria.

Lest denne? Hun forsvarer utskjelte Wroldsen

Tett på Jackson-familien

Blant Victoria store musikalske forbilder er Michael Jackson. Til sommeren skal hun faktisk møte den avdøde popkongens nevø, Jaafar Jackson (19), i Los Angeles.

SØSTRE: Både Victoria (t.v.) og storesøster Madeleine er glad i å synge. Foto: Wenche CK Andersen ,

Victoria er nemlig ikke den eneste i familien som har figurert i media den siste tiden. Nylig skrev telemarksavisen Varden om Victorias to år eldre søster Madeleine (18), som for ikke lenge siden avsluttet et ni måneder langt forhold til nettopp Jafaar, sønnen til Jermaine Jackson (61). De to ble kjent da Madeleine var utvekslingsstudent i California.

– Det er kult, innrømmer Victoria overfor VG og legger til at Jaafar er i ferd med å etablere en musikkarriere.

– Jeg har selv aldri møtt ham, men når vi skal på ferie til USA til sommeren, er det planen.

Var stjernenes lærer: Nå er han «Idol»-deltager

Går litt ut over skolen

Skolen legger til rette for at Victoria skal kunne gjennomføre semesteret selv om hun er med i talentkonkurransen.

– Særlig læreren min, Svein Inge Omholt, har virkelig stått på. Han synes det er gøy at jeg er med, men selvsagt går «Idol» ut over konsentrasjonen. Jeg føler jo et stort press om dagen, forteller 16-åringen, som ikke har tenkt på hvordan hun skal løse det med skolen dersom hun synger seg videre til de ukentlige finalerundene. De heldige ti må nemlig belage seg på å bo i Oslo mens det pågår.

– Det får jeg eventuelt ta når det kommer, sier Victoria som når VG intervjuer henne, sitter med engelsklekser på hytta i Vrådal til tross for at det er vinterferie og strålende sol.

– Jeg har litt å ta igjen, forklarer hun.

Det skal nå arrangeres fem semifinaler med åtte deltagere i hver. Victoria skal i ilden 18. mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder