«HE's BACK»: Wagner Moura som en svært tidsriktig kledd Pablo Escobar på flukt. Foto: Juan Pablo Gutierrez Netflix

TV-anmeldelse «Narcos» sesong 2: Dop, drap og lidenskap

Den elegante dampveivalsen Pablo Escobar velter videre i
dop- og maktsagaen «Narcos».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SESONGPREMIERE

VG:s terninger viser 5 prikker

«Narcos», sesong 2

Amerikansk krimserie i 10 deler

Kommer på Netflix fredag 2. september

Sesong 1 av «Narcos» var en av fjorårets beste serienyheter. Dramaserien basert på narkokongen Pablo Escobars liv var som en smektende samba for synsnerven.

Sesong 2 følger opp som en femretters fjernsynsmåltid, med dop, drap, familie, politikk og lidenskap som ingredienser malt sammen i et velkomponert TV-kunstverk.

Mer om TV: Slik blir seriehøsten 2016.

For de få som måtte være helt blanke: Pablo Escobar var Colombias ubestridte narkokonge som med sine kartell-kompanjonger sto bak størstedelen av kokainsmuglingen til USA på 80-tallet. Han bygde seg opp en formue på smugling og ble i 1989 listet som verdens syvende rikeste mann av Forbes. Han bestakk politi, dommere og journalister, og drepte dem han ikke kunne bestikke. Blant annet skal han ha stått bak drapet på rundt 1000 politifolk – og en del politikere.

PÅ KORNET: Wagner Moura storspiller videre som Pablo Escobar i «Narcos» sesong 2. Foto: Juan Pablo Gutierrez Netflix

Sesong 1 fulgte kokainkongens blodige vei til makten, og colombiansk politi og amerikanske agenters innsats for å stoppe ham.

Sesong 2 fortsetter der forrige sesong sluttet med et brak – eller rettere sagt tusenvis av skuddsalver. Escobar er på flukt fra sitt palassfengsel El Cathedral, og over 4000 colombianske spesialstyrker er på jakt etter ham.

Anmeldelsen av første sesong: Avhengighetsskapende narkosaga.

Agent Murphys fortellerstemme drar oss rett inn igjen med introen «OK. Here we go again». Ble du ikke venn med Boyd Holbrooks skildringsstil i sesong 1, bør du kanskje stå over denne. Murphy er om mulig enda mer fortrolig og kameratslig i denne runden – nå kjenner han oss.

Murphy og Peña er tilbake på banen som Escobar-jegere. Deres vennskap og personlige laster farger «good guy»/«bad guy»-kontrasten. Escobars kjærlige stunder med familien står i grell kontrast til hans kalde henrettelse av dem han tror går imot ham.

Wagner Moura fortsetter triumfen som mennesket Escobar, mens Holbrook får flere nyanser i registeret ved siden av Pedro Pascal som Peña.

JAGER VIDERE: Pedro Pascal som Peña og Boyd Holbrook (med ryggen til) som Murphy. Foto: Juan Pablo Gutierrez Netflix

Kameraet er en aktiv deltager i diskusjoner og skuddoppgjør: Det zoomer tett inn og følger glidende med partene. Vi får store oversiktsbilder og mange tette innramminger som understreker nerver og detaljer. Av og til stoppes flyten med stillbilder, som filmens markørtusj. Når folket i Medellín viser sin nesegruse heltedyrking av Escobar, roterer kameraet til vi selv blir svimle.

Les VGs intervju med agentene som drepte Escobar: – Det var hevn (krever innlogging).

Bruken av arkivbilder er mindre utstrakt i starten av sesong 2 enn den forrige, men vi får fremdeles en miks av virkelige nyhetsvideoer og fiktivt fortelling.

Hvordan volden glir inn i hverdagen illustreres med kryssklipping mellom en operasyngende Escobar i dusjen og henrettelse av en rekke kvinner på et horehus. Det tilsynelatende uskyldige danner stadig kontrast til blodet som spruter gjennom serien.

Gjensynet med «Narcos» er blitt en gjennomført estetisk og deilig grusom affære.

Les mer: Historien om kokainkongens blodige liv (krever innlogging).

Anmeldelsen er basert på 3 episoder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder