JAGET: Vera Claythorne spilt av Maeve Dermondy. FOTO: Adrian Rogers BBC/Lifetime

TV-anmeldelse påskekrim: Dysterdeilig periodethriller

Det er både vakkert og skrekkelig når Agatha Christie og BBC arrangerer jakt på mer eller mindre skyldige sjeler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

«And Then There Were None»

Britisk-amerikansk krimserie

Opprinnelig i tre deler, her delt opp i to

Sendes på TV 2 langfredag og påskeaften kl. 21.40

Dramatiseringer av Agatha Christies bestselgende klassiker fra 1939 er ikke mangelvare. Boken som het «Ti små negerunger» da den kom, og i nyere utgaver er endret til «Og dermed var det ingen», har den senere tid ligget an til å bli regissert av Morten Tyldum. Denne nye TV-varianten er det Lifetime og BBC som står bak, og det gjør de med rak rygg.

Handlingen utspiller seg på en øde øy i England, der ti fremmede fra ulike samfunnssjikt er samlet i et herskapshus etter å ha blitt invitert dit på forskjellig vis. Snart oppdager de at det ikke bare er ugler i mosen på øya, men også svært mange skjeletter i sine respektive skap. Mens én etter én av dem dør, forsøker de gjenlevende å finne ut hvem som står bak, og hvorfor.

Les også: Påskens store TV-guide.

Omfavner mørket

Tidligere dramatiseringer har gjort Christies klassiker lysere i tonen, men «And Then There Were None» fremstår som et dypdykk i menneskesinnets mørke.

Det er riktignok øyeblikk med humor, som når gjestene insisterer på å møte den overhengende faren med å kle seg om og ta en kaffe. Typisk britiske replikk-dueller og klasse-kollisjoner krydrer også miksen, men serien er først og fremst en deilig dyster thriller.

Fotograf John Pardue og regissør Craig Viveiros tegner maleriske scener av landskapet på øya og det store, men klaustrofobiske huset. Vi aner ikke hvilke farer som lurer i de dype juv eller mørke korridorer, men vi fornemmer dem tydelig.

STJERNELAG: Fra venstre: Aidan Turner som Mr. Lombard, Noah Taylor som tjeneren Mr. Rogers, Maeve Dermody som Miss Claythorne, Douglas Booth som Mr. Marston, Toby Stephens som legen Armstrong, Charles Dance som dommer Wargrave, Miranda Richardson som Miss Brent, Burn Gorman som etterforsker Blore, Sam Neill som general MacArthur og Anna Maxwell Martin som Mrs Rogers i «And Then There Were None». FOTO: Robert Viglasky BBC/Lifetime

Skaperne er heller ikke redde for å ta for seg av spenningssjangerens velbrukte klisjeer: Her får du stormfulle kvelder der lyset flimrer, og mørke, skrikende fugler som dårlige tegn. Men bruken er så mesterlig sydd inn i billedspråket at det fremstår like lettsvelgelig som mysteriet som får oss på kroken.

Har du lest: Disse seriene kommer i 2016.

Denne godteposen av et periodedrama hadde likevel ikke vært like velfylt uten en gjeng svært dyktige skuespillere. Relativt ukjente Maeve Dermody spiller rollefiguren vi følger mest, den tidligere guvernanten Vera Claythorne.

Det gjør hun med overbevisende tyngde og register i selskap med blant annet Sam Neill som militæroffiser, Charles Dance (Tywin Lannister i «Game of Thrones») som stoisk dommer, Aidan Turner («Hobbiten» og «Poldark») som krigersk ire og Miranda Richardson som moralistisk kristenfanatiker.

Skyldige sjeler

En rekke stiliserte tilbakeblikk gir seerne glimt av demonene de inviterte plages av – i svært varierende grad. For hvem som har samvittighet og hvem som tynges av den, er heller ikke opplagt.

Å se husets beboere gå i oppløsning og falle som brikker i et spill er en frydefull øvelse med skuespillerlisten i «And Then There Were None».

Manusforfatter Sarah Phelps vrir akkurat nok på Christie til å gi serien aktuell resonans, selv om handlingen utspiller seg i et krigstruet England. Tonen er autentisk krimdronning.

Jo lenger ut i handlingen vi kommer, jo mindre bryr du deg om hvem som egentlig står bak, men gyse-koser deg med den skamløse jakten på hjemsøkte sjeler.

Anmeldelsen er basert på hele serien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder