FORENER KREFTER: Kit Harington som Jon Snow og Emilia Clarke som Daenerys Targaryen i sesong 8 av Game of Thrones. Foto: Helen Sloan / HBO

«Game of Thrones» for dummies

Har du ikke fått med deg hva oppstyret dreier seg om, ikke fortvil! VG har laget en superenkel guide til å få forstå TV-serien «Game of Thrones».

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fire år gammel

1. Hva er «Game of Thrones»?

En HBO-TV-serie som startet i 2011, basert på bokserien «A Song of Ice and Fire» av George R. R. Martin. Den første boken i serien het «Game of Thrones» og har gitt navn til TV-serien. Så langt er det sendt sju sesonger. Den pågående er den åttende blir den aller siste. Denne sesongen har seks episoder, mens sesong 1–6 hadde ti. Sesong 7 hadde sju episoder.

2. Hvor kan man se «Game of Thrones»?

Sesong 8 startet på HBO Nordic og C More natt til mandag 15. april, samtidig med premieren i USA. Episodene kommer 03 på natten hver mandag. NRK har sendt tidligere sesonger, men en god stund etter at de har gått på HBO.

VINNER: George R. R. Martin holder prisen for Beste dramaserie for «Game Of Thrones» under Emmy-utdelingen i september 2015. Foto: Mike Blake Reuters

3. Hva handler «Game of Thrones» om?

Serien følger maktkampen om de sju kongerikene i fiktive Westeros, der flere adelsslekter kjemper om muligheten til å styre alle rikene. I tillegg kommer en utfordrer fra Essos og en ukjent fare truer nord for Westeros-grensen. Historien er delvis inspirert av Rosekrigene i senmiddelalderen, men har mange fantasy-elementer.

4. Hvordan er handlingen bygget opp?

Handlingen hopper mellom ulike rollefigurer i ulike riker. I bøkene følger hvert kapittel én enkelt rollefigur.

5. Hva er forholdet mellom TV-serie og bokserie?

Siden R. R. Martin både er involvert i TV-serien, kinodrift, redaktørjobb og mye annet, har han blitt kraftig forsinket i bokskrivingen.

Bakgrunn: «Game of Thrones»-forfatter utsetter bok igjen.

Så langt er fem bøker publisert: «A Game of Thrones» (1996), «A Clash of Kings» (1998), «A Storm of Swords» (2000), «A Feast for Crows» (2005) og «A Dance With Dragons» (2011). Det er planlagt sju bøker totalt, og de to kommende skal hete «The Winds of Winter» og «A Dream of Spring». Bok seks har flere ganger blitt utsatt, til fansens store skuffelse.

De første sesongene fulgte omtrentlig handlingen i de første bøkene. Sesong 3 og mesteparten av sesong 4 adapterte tredje bok, mens sesong 5 forkortet mesteparten av fjerde og femte bok kraftig. Siden historietrådene er filmatisert i ujevnt tempo, var noen fra fjerde og femte bok med i sesong 6, mens TV-serien på andre områder hadde tatt igjen bøkene der. Sesong 6 var i tillegg til deler av fjerde og femte bok, også basert på den uutgitte sjette boken. Sesong 7 var den første som var helt fri fra bøkene. TV-serien tar også andre valg enn bøkene - det er flere forskjeller både i handling og persongalleri.

STARK: Jon Snow (Kit Harington) slik vi sist så ham i slutten av sesong 5. Foto: HBO Nordic

6. Hvordan er sesongene mottatt?

«Game of Thrones» har hatt en økende popularitet, ifølge blant andre Observer. Mens i snitt 2,52 millioner amerikanere så episodene lineært sesong 1, så hele 6,88 millioner sesong 5.

VG+: Stort VG-intervju med R. R. Martin om vold og voldtekt i «Game of Thrones» (krever innlogging).

Sesong 7 ble den mest populære av alle - ifølge HBO ble hver episode i snitt strømmet 30 millioner ganger. Finaleepisoden fikk 12,1 millioner seere lineært .

HBO har oppgitt at finalen i sesong 7 er den mest sette episoden av en HBO-serie noensinne, og dermed har slått ut «The Sopranos» i popularitet.

Premiereepisoden på sesong 8 fikk 11,78 millioner seere i USA lineært. Ifølge Forbes fikk sesongstarten 17, 4 millioner seere i USA om man legger sammen plattformene første døgnet - før totale strømmetall er klare. Det skal være ny rekord for en sesongåpning.

Mer info: Seerrekord for «Game of Thrones»-finalen.

7. Hvem er hovedpersonene?

«Game of Thrones» har et ekstremt stort rollegalleri – i sesong tre var over 257 rollefigurer med. Flere hundre familier beskrives i bøkene. Men de ti familiene vi følger mest, og deres forhold til hverandre, er:

(OBS: Teksten som IKKE er uthevet under hver slekt, innholder «spoilere» fra de første sesongene!)

1. Stark-slekten

Har sete i Winterfell lengst nord i riket på grensen til det utemmede wildling-området. Stark har et sterkt bånd til Baratheon gjennom overhodet Eddard (bare kalt Ned), og til Tully-slekten gjennom Neds kone Catelyn. De har barna Robb, Sansa, Bran, Arya og Rickon sammen, og han har den uekte sønnen Jon Snow.

Jon Snow blir sentral i The Night’s Watch som vokter grensen i nord. Eldstemann Robb blir erklært Kongen av Nord og går til krig mot Lannister om jerntronen etter at faren blir drept.

STARK: Eddard (Ned) Stark (Sean Bean) i forgrunnen med datteren Arya (Maisie Williams) til venstre. Foto: HBO

Mer om serien: Sjokkscener i «Game of Thrones».

2. Baratheon-slekten

Robert Baratheon er konge over de sju kongerikene og sitter på «Jerntronen» i King’s Landing når fortellingen starter. Han var forlovet med Ned Starks søster Lyanna som ble kidnappet av en Targaryen, men giftet seg med Cersei Lannister. Familien holder til i hovedstaden King’s Landing.

Det kommer raskt fram at Roberts barn egentlig er resultat av et incestuøst forhold mellom tvillingene Cersei og Jamie Lannister. Robert Baratheon har også to brødre, Stannis og Renly Baratheon, som begge forsøker å påberope seg retten til tronen etter Roberts død. Baratheons sete er The Stormlands, øst i riket, sør for The Crownlands og nord for Dorne.

3. Targaryen-slekten

De styrte opprinnelig The Crownlands, som så ble underlagt King’s Landing. Eagon Targaryen erobret (ved hjelp av drager) seks av de syv selvstendige kongerikene og innledet Targaryen-dynastiet. Hans etterkommere styrte Westeros i flere hundre år til Robert Baratheon ledet opprøret mot «den gale kongen» Aerys II Targaryen. Aerys’ gjenlevende barn, Viserys og Daenerys, har levd i eksil i Essos.

Targaryen-slekten har som vane å gifte seg innad i familien. Unntaket er Daenerys, som unnslipper bryllup med sin bror og først blir Khaleesi, leder for Dothraki-folket, før hun etter hvert bygger seg opp en hær, oppfostrer tre drager, og blir en farlig konkurrent til jerntronen.

ENESTE GJENLEVENDE: Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) med nyklekkede Drogo. Foto: HBO

4. Lannister-slekten

Tywin Lannister var tidligere rådgiver (Hand of the King) for «Den gale kongen» Aerys, men ble siden Baratheon-alliert. Han styrer Vest-Westeros (Westelands) fra Casterly Rock. Slekten er veldig rik og kjent for å være høye, blonde og vakre. Tywin har tre barn: tvillingene Jamie og Cersei og kortvokste og munnrappe Tyrion.

Har du lest: R. R. Martin: – Jeg elsker Hivju i «Game of Thrones».

Cersei og Jamies barn Joffrey, Myrcella og Tommen blir viktige brikker i maktspillet siden de regnes som Robert Baratheons etterkommere. Jamie kalles «kingslayer» etter at han drepte kong Aerys mens han tjente i hans Kingsguard. Han er også i Robert Baratheons Kingsguard. Mens Cersei er maktsyk og manipulativ, er Tyrion en smart strategiker. De to er bitre fiender, mens Jamie er mer vennlig innstilt til sin bror.

SØSKEN: Jamie (Nikolaj Coster-Waldau) og Cersei Lannister (Lena Headey) i sesong 4. Foto: HBO

5. Tyrell-slekten

De styrer det relativt store området The Reach, sydvest i riket. Søsknene Loras og Margaery Tyrell er også sterkt involverte som brikker i maktspillet, guidet av bestemoren Olenna. Søsknene er kjent for å være vakre, og Margaery er i tillegg kjent for å være svært strategisk smart.

Mens Loras er Renly Baratheons elsker, gifter Mergaery seg med ham. Når Renly dør på mystisk vis, skifter Tyrell side til Lannister-allierte og søsknene manipulerer Margaery i posisjon til å gifte seg med tronarvingen Joffrey som egentlig er forlovet med Sansa Stark.

6. Bolton-slekten

Roose Bolton er opprinnelig underlagt og alliert med Stark, med land nordøst i The North. Bolton-slekten er kjent for å torturere sine fiender ved å flå dem levende. Han har den uekte sønnen Ramsay Snow, som han senere vedkjenner seg.

Seriens smitte-effekt: Hundrevis av barn får navn fra «Game of Thrones».

Roose samarbeider med Frey-slekten og begår forræderi mot Stark under The Red Wedding. Ramsay er en sadist som Sansa Stark senere blir tvunget til å gifte seg med. Ramsay torturerer også Theon Greyjoy på utspekulert vis etter at han har tatt Winterfell. Roose selv er også kynisk og slem, men er mest opptatt av å sikre familiens posisjon. Han gifter seg med Walda Frey (kalt «fat Walda») som et ledd i alliansen med Frey.

SKREKK-TRIO: Roose Bolton (Michael McElhatton), sønnen Ramsay Bolton (Iwan Rheon) og Rooses kone Walda Bolton (Elizabeth Webster) på Winterfell. Foto: , BHO Foto: Helen Sloan HBO

7. Frey-slekten

En fruktbar slekt som styrer The Twins i The Riverlands, og overhodet Walder skal feire 90-årsdagen med å ta en ny kone når serien begynner. Walder Frey er også kjent for å vente i det lengste med å velge side – og da det vinnende laget.

Har du lest: Sjokk-scener i «Game of Thrones».

Er egentlig underlagt Tully-slekten, men tar over Riverlands sør for Winterfell etter The Red Wedding.

8. Greyjoy-slekten

Styrer de små Iron Islands nordvest i riket. De eneste gjenlevende arvingene etter Balon Greyjoy er Theon og Yara Greyjoy. Theon har vokst opp på Winterfell etter at Greyjoy-slekten gjorde opprør mot Baratheon og ble nedkjempet av Robert og Ned Stark.

De to eldste brødrene ble drept i opprøret og faren Balon ble benådet mot at Theon ble Neds «gissel» og myndling. Han ble behandlet godt og var venn med Robb Stark, men velger etter hvert å svikte Robb til fordel for familien. Theon blir senere torturert og lemlestet på det grusomste av Ramsay Bolton.

GREYJOY: Theon Greyjoy (Alfie Allen). Foto: Nick Briggs HBO

9. Arryn-slekten

De holder til i the Vale, nordøst i Westeros. Catelyn Tullys søster Lysa er gift med Jon Arryn, som er død når serien begynner.

Når Ned Stark begynner å undersøke dødsfallet, finner han ut at Jon hadde avslørt at Robert Baratheons barn egentlig har rent Lannister-blod. Når krig bryter ut etter Roberts død, prøver Lysa å holde Vale nøytral og nekter å hjelpe noen av partene. Senere gifter hun seg med barndomsvennen Petyr Baelish (kalt Littlefinger) og blir sjalu på niesen Sansa Stark.

10. Martell-slekten

Holder til i den sydligste, ørken-pregede delen, Dorne. De ble aldri varig beseiret av Targaryen, men kom til slutt i allianse med Jerntronen gjennom ekteskap, og har forholdt seg mer avventende til endringene etter at Baratheon tok over tronen. Dorne har et semi-autonomt status

Les mer: George R. R. Martin skriver «Game of Thrones» på DOS-maskin.

Når serien starter er prins Doran Martell leder av Dorne. Han har en yngre bror, Oberyn, og hadde den yngre søsteren Elia, som ble giftet bort til Aegon Targaryens sønn og senere drept av Tywin Lannisters styrker da de sviktet Targaryen og stormet King’s Landing. Tyrion Lannister sender niesen Myrcella Baratheon for å gifte seg med Dorans sønn Trystane for å forhindre at Martell-slekten slår seg sammen med deres fiender. Dorans bror Oberyn har åtte illegitime døtre som kalles The Sand Snakes. Han har gitt de tre eldste grundig kamptrening.

NORSK INNSLAG: Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) i aksjon i slaget mot whitewalkers i sesong 5. Foto: Helen Sloan HBO

8. Hva skjedde i sesong 7?

(OBS: Avslører handling i tidligere sesonger)

Daenerys vil inngå allianse med Jon, men han er mest opptatt av å få hjelp til å bekjempe hvitvandrernes hær. Arya reiser hjem til Winterfell og samarbeider med Sansa om å drepe Littlefinger.

Jon reiser for å fange en levende død, men havner i kamp med hele hæren og må reddes av Daenerys med dragene. Nattens konge dreper dragen Viserion.

Fikk du med deg: Norske Amrita spiller i «Game of Thrones».

Den levende døde brukes til å få til våpenhvile med Cersei mens de kjemper mot hvitvandrerne. Men gravide Cersei har planer om å bryte løftet  – og derfor bryter Jaime med henne. Nattens konge gjenoppliver dragen og river ned muren. De levende døde marsjerer inn.

Ønsker du en grundigere oppsummering av de tidligere sesongene, kan du får det på VG+:

9. Hvilke terningkast har sesongene fått?

Sesong 1: (Kun i papir) «Sex, mjød og maktkamp» - terning 4

Sesong 2: (Kun i papir) «Kvinnene ruler» - terning 5

Sesong 3: «Mektig maktspill»

Sesong 4: «Bloddryppende dragedans»

Sesong 5: «Sex, drager og hoderulling»

Sesong 6: «Sjokk og sorg»

Sesong 7: «Her kommer den kalde fine tiden»

10. Bør jeg se på «Game of Thrones»?

Ja!

OBS: Denne saken ble opprinnelig publisert før premieren på sesong 6 i 2015, og er oppdatert i forkant av premieren på sesong 8.

Les også

 1. Her er de nye «Game of Thrones»-fjesene

  Når sesong 6 starter 24. april, er det flere nye ansikter med i stallen.
 2. Stjernespekket storsatsing fra NRK: «Vikingane»

  De voldsomme forfedrene våre har fascinert film- og TV-skapere utenlands en stund allerede.
 3. Hivju får spille mot Theron i «Fast & Furious»

  Nordmannen Kristofer Hivju (37) får boltre seg på kinolerretet mot ingen ringere enn Oscar-belønnede Charlize Theron…
 4. Endelig viser «Game of Thrones»-paret sin kjærlighet

  Etter fire år med spekulasjoner om til og fra-romanse, står Kit Harington (29) og Rose Leslie (29) omsider frem som par.
 5. «Game of Thrones»-forfatter skuffer fansen med ny utsettelse

  Når sesong seks av den populære serien ruller over norske TV-skjermer i april, er det trolig før historien blir å lese i…
 6. «Game of Thrones»-skuespiller kan ha avslørt skjebnen til karakteren sin

  Siden sesongfinalen av «Game of Thrones» har internett vært fullt av spekulasjoner rundt en Jon Snows skjebne.
 7. SPOILER-ALERT: Er «Game of Thrones»-karakteren virkelig død?

  «Game of Thrones»-fans over hele verden satt sjokkert igjen…
 8. Ny seerrekord etter «Game of Thrones»-finalen

  Rekordmange amerikanske seere satt klistret fast til TV-skjermen for å få med seg sesongavslutningen av «Game of…

Mer om

 1. Game of Thrones
 2. TV-serier
 3. HBO

Flere artikler

 1. Pluss content

  Alt du må vite om «Game of Thrones»

 2. Vinteren er her: Dette må du huske fra «Game of Thrones» sesong seks

 3. Premiere i natt: Dette vet vi om «Game of Thrones» sesong syv

 4. Nå kommer «Game of Thrones»-finalen – disse er døde så langt

 5. Pluss content

  Fanteoriene: Slik kommer Cersei Lannister til å dø

Fra andre aviser

 1. Game of Thrones sesong 7: Krigen nærmer seg

  Aftenposten
 2. – Det er deilig å være tilbake

  Bergens Tidende
 3. Slaktesesongen er i gang

  Aftenposten
 4. Politikere, rådgivere og kommentator: Slik ender maktkampen i Game of Thrones

  Aftenposten
 5. Sterk start på slutten av «Game of Thrones»

  Bergens Tidende
 6. Slik tok skuespillerne farvel med «Game of Thrones»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder