HYLLES: Don Ricles, her under arrangmentet da han fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame i oktober 2000. Foto: Newsmakers/Getty

Komikerveteran død – hylles av Hollywood

Komikeren Don Rickles, kjent for sin frekke humor, døde bare
én måned før han ville fylt 91 år.

  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over tre år gammel

For den yngre generasjonen er han kanskje mest kjent som stemmen til Mr. Potato Head i «Toy Story»-filmene, men Don Rickles har levd et langt liv i Hollywood.

Husker du norske «Roast»: Seerne sviktet

90-åringen døde tirsdag av nyresvikt i sitt hjem i Los Angeles. Det opplyser agenten hans, Paul Shefrin.

HERR POTETHODE: Don Rickles med en Mr. Potato Head-figur i 2000. Foto: Newsmakers/Getty

Ifølge CNN er Rickles kjent som verdens fremste «insult comic», altså best på fornærmelser. Han satte sin ære i å være det motsatte av politisk korrekt. Han var også kjent som en utmerket «grillmester» og var med på mange såkalte «roasts».

Det startet med «The Dean Martin Celebrity Roast» som gikk på NBC mellom 1974 og 1984. Der var han så iskald og skarp at han ble kjent som «Mr. Warmth». Ifølge Variety var et annet kallenavn «Giftgrossisten».

Les mer: Charlie Sheen grillet om kokain og prostituerte

Han spilte også i Scorsese-filmen «Casino» fra 1995, og i 2014 ble Rickles selv «grillet» av Scorsese og Robert De Niro i et eget roast-program.

Flere Hollywood-stjerner hyller nå Rickels på sosiale medier.

Tom Hanks skreiver på Twitter: «En gud døde i dag. Don Rickles, vi vil ikke minste deg. Noensinne. Hanx»

«Don Rickles var rett og slett den beste. Han skapte «insult comedy», og likevel følte hver og én av hans mål seg elsket og beæret. Han var unik.» skriver «Seinfeldt»-stjerne Jason Alexander på Twitter.

Skuespiller Patton Oswalt skriver: «I stedet for blomster, ber Don Rickles’ familie om at folk drar ned buksene og fyrer av en rakett.»

Komiker Jim Carry er også blant dem som på Twitter minnes Rickles:

«Don tigget meg en gang om noen slanter og ba meg deretter tvinne meg opp i en kringle. Ego-slakter! Komikkens Everest! Spank you, Mr. Rickles.»

Jimmy Kimmel delte: «90 år med Don Rickles var ikke nok. En av de beste og mest elskelige menneskene jeg har hatt gleden av å kjenne. Vi savner deg allerede!»

Rickles’ karriere startet på 50-tallet, da han mellom TV-jobber drev med stand up mellom konserter på nattklubber. Ifølge CNN var det også der han fikk erfaring med å håndtere frekke mennesker i publikum.

Da Frank Sinatra så Rickles være frekk i munnen under en opptreden på Miami Beach, like han ham så godt at komikeren ble tatt opp som æresmedlem i Rat Pack-gjengen.

Husker du: Komiker-legende hastet til sykehus

TV-karrieren hans startet samme tiår, med en serie mindre roller. Det nasjonale gjennombruddet kom etter en opptreden på «The Tonight Show» med Johnny Carson i 1965. Der ble han også en tilbakevendende gjest som var med over 100 ganger, ifølge NBC News.

FILMINNSPILLING: Rickles under innspillingen av «Mannen med røntgen-øynene» fra 1963. Her med regissør Roger Cormanog skuespiller Diana Van der Vlis. Foto: Hulton Archive/Getty Images

På slutten av 60-tallet var han med i TV-serien «Get Smart», og på 70-tallet fikk han en periode sitt eget program, «The Don Rickles Show».

Les også

Mer om

  1. Hollywood
  2. Film

Flere artikler

  1. Christian Skolmen etter bisettelsen av faren Jon: – Det er fint, men også trist

  2. «Den plagsomme naboen» blir Amanda-programleder

  3. TV-stjernen Jerry Stiller er død

  4. David Spades TV-show legges ned

  5. Louis C.K.: – Historiene er sanne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder