TV-PAR: Fredde og Mickan, spilt av svenske Johan Rheborg og Josephine Bornebusch, underholder nordmenn på TV hver ukedag.
TV-PAR: Fredde og Mickan, spilt av svenske Johan Rheborg og Josephine Bornebusch, underholder nordmenn på TV hver ukedag. Foto: TV 4 ,

«Solsidan»-stjernen gråt på scenen

TV

Bak den komiske fasaden skjuler Johan Rheborg (52), best kjent som «Solsidan»-Fredde, flere sorger.

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 21:27

Nordmenn har gjennom de siste årene stiftet kjennskap til hverdagslivets trivialiteter i den svenske komiserien. Men nå er det snart slutt. Mens den aller siste episoden ruller over svenske TV-skjermer i kveld, søndag, sender TV 2 slutten førstkommende tirsdag. Da er fem sesonger tilbakelagt.

Diskuter: Kommer du til å savne «Solsidan»? Si din mening i kommentarfeltet.

Til Aftonbladet forteller Rheborg at han ikke utelukker at det kan blåses liv i serien etter hvert. Han ser heller ikke bort fra at det kan bli aktuelt å spille inn en egen «Solsidan»-film.

– Men da må det være et bra manus!

I det åpenhertige intervjuet forteller 52-åringen for øvrig at det er flere sider ved ham enn det folk ser på skjermen eller scenen.

Om foreldrenes død

Livet har nemlig ikke vært en lang latterkule for skuespilleren, som i hjemlandet også er en svært anerkjent teaterskuespiller. For tiden er han aktuell med enmanns-oppsetningen av «En mann ved navn Ove». Privat har Rheborg opplevd tunge tak med syke foreldre og en nær venn som døde av kreft.

– Jævlig vanskelig

Moren fikk Alzheimer for om lag 20 år siden, og faren endte opp med en helt annen alderdom enn han hadde drømt om. I dag er begge borte, og Rheborg forklarer hvor vanskelig det var å stå på scenen i tiden rundt dødsfallene.

– Da var det iblant vanskelig å være komiker. På første øvelse til «Uggla Rheborg Ulveson» døde mamma. Jeg planla begravelse og skrev sketsjer samtidig. Det var helt bisart. Pappa døde da jeg spilte «Singin in the Rain». Da sto jeg og gråt på scenen. Jeg var helt ødelagt, forteller skuespilleren og føyer til:

– Jeg spilte og gråt samtidig. Folk lo, for de så det jo ikke. Mentalt var det bare sorg. det var en jævlig vanskelig tid, sier han til avisen.

Rheborg betror også hvor tungt det var alle årene etter at moren ble syk, og forklarer at de følte at de mistet henne lenge før hun døde.

– Mamma, som vi kjente henne, forsvant på 90-tallet. Etterpå ble hun en slags virrepinne. Sorgarbeidet ble langtrukket. Mot slutten var det så brutalt å besøke henne, forteller Rheborg, som er gift og har to døtre. Familien er bosatt i Stockholm.

Rheborg forteller også at han er sårbar og ikke har en stor vennekrets, men et lite knippe nære, fortrolige. Men han har trivdes i rollen som «Fredde».

– Det er gøy å spille ham. Fredde er en person som vil mye. Han har alt, men savner likevel mye i livet.

Felix Herngren (48), som er regissør og serieskaper i tillegg til at han fyller rollen som Alex, kunngjorde allerede i fjor at det gikk mot slutten for situasjonskomedien.

– Så får vi heller se om det blir aktuelt å spille inn flere sesonger i fremtiden. Man skal aldri si aldri, forklarte Herngren.

Tidligere i høst skrev Aftonbladet at skuespillerne rett og slett var for travle på hver sin kant til å holde liv i serien.

Har du lest? «Solsidan»-stjerne spilte inn sex-scener med familien til stede

«Solsidan» hadde premiere på TV4 i januar 2010, og i Norge er det TV 2 som har brakt det underholdende hverdagslivet ut til nordmenn. Mens i snitt 230.000 nordmenn har latt seg friste, har «Solsidan» på det meste samlet over 2,5 millioner seere i hjemlandet.

Handlingen dreier seg rundt «Alex», som sammen med sin «Anna» returnerer til barndomstraktene og gjenopptar kontakten med gamle venner.

MinMote: «Solsidan»-Mickan skaper luksushysteri

Skuespillerne har vekselvis bidratt med å skrive manus.

TV 2 sender gamle episoder av serien hver ukedag.

Les også: «Solsidan»-stjerne ble pappa for sjette gang

Her kan du lese mer om