HJEMME I STUEN: «Farmen»-deltager Finn Olav Odde, kona Laila og sønnen Fredrik har fulgt med på «Farmen» hjemme fra Opphaug. – Om jeg angrer på «Farmen»? Overhodet ikke! Hadde de spurt igjen, hadde jeg blitt med på en ny runde, sier Finn Olav. Foto:ØYVIND NORDAHL NÆSS,

«Farmen»-Finn mener TV 2 lager mobbe-TV

OPPHAUG (VG) Finn Olav Odde (56) og kona Laila (55) synes det er synd at  behandlingen han har fått på «Farmen»-gården fremstår som mobbing. Nå vil han begrave stridsøksen med reality-motstander Olav Harald Ulstein (51).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Farmen»-konflikten i årets sesong lar seg ikke stoppe:

Etter at Sykkylvens varaordfører Olav Harald Ulstein kalte Finn Olav «en patetisk og ynkelig mann», har det stormet rundt de to. Blant annet skrev VG tidligere om at Sykkylven kommune er blitt dynget ned av e-poster med ord som inneholder «sjokkert», «skam» og «drittsekk» mye på grunn av Olav Haralds holdning mot Finn Olav.

Les sinna-mailene om «Farmen»-Olav til Sykkylven kommune.

Nå vil Finn Olav begrave stridsøksen med Olav Harald for godt.

– Jeg får vondt av ham nå. Det er blitt for mye negativ oppmerksomhet rettet mot Olav. Men likevel; jeg synes han er ufin. Det er greit at det er god tv, men jeg liker ikke at folk kaller andre stygge ord for åpent kamera, sier Finn Olav Odde.

VG møter Finn Olav, kona Laila og sønnen Fredrik (15) hjemme i stuen på Opphaug i Ørland, hvor familien er bosatt. Paret har også barna Heidi (36), Hildegunn (32) og Asgeir (30). Familien har opplevd en enorm støtte fra de 5000 innbyggerne i den lille kommunen i Sør-Trøndelag.

– Opplevde skittent spill

– Bygdas respons har vært som et eldorado av god energi. Folk er så engasjert, og det er kjempeartig å få all den fine responsen vi har fått. Jeg blir også veldig stolt når folk sier så fine ting om Finn Olav. For han er den han er på TV: Snill, hjelpsom og om det hadde vært en nødvendighet er jeg sikker på at han hadde gitt bort seg selv bort. Han er veldig omtenksom, og jeg er stolt av ham, forteller Laila Odde.

FIENDEN PÅ FARMEN: Sykkylvens varaordfører Olav Harald Ulstein. Foto:TV 2,

Sønnen Fredrik (15) er helt enig.

– Han er den beste pappaen, og jeg er veldig stolt av ham.

– Du synes ikke det er litt flaut å se ham på TV, da?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er bare gøy.

Og at Finn Olav er seg selv, er han selv enig i: «Farmen»-deltageren mener bortforklaringer fra Olav Harald om at konflikten var «et spill for galleriet» er en unnskyldning han har svært liten tiltro til.

– Jeg og de andre er og var oss selv for åpent kamera. Det er meg du ser på TV, og det er de andre. Ingen hadde klart å drive et skuespill i ti uker. Å hevde noe annet er ren løgn, sier han.

Kona mener Finn Olav har blitt utsatt for mobbing.

– Ja. Det er voksne folk, og det grenser jo til mobbing det som skjer på skjermen. Det er vondt å se på at alle vil ha han ut av gården, selv om det handler om at han er den sterkeste konkurrenten. Da jeg så han le helhjertet under en episode, ble jeg så innmari glad for å se at det ikke bare var trist, forteller hun.

– Uheldig for TV 2

Frank og Olav Haralds korstog mot Finn Olav har vært en av de mest sentrale historiene i Farmen. Barnebarna til Finn Olav har grått når de har sett behandlingen han har fått på TV. Sist uke tok Finn Olav hevn og ødela for at motstanderen ikke skulle få en finalefordel.

– Hvilke tanker gjør du deg om at voksne menn mobber hverandre på TV, samtidig som en hel nasjon nå engasjerer seg i kampen mot mobbing blant barn?

– Det er veldig dumt. Det at dette skjer, samtidig som det er fokus på mobbing blant barn og at enkelte til og med blir utsatt i så stor grad at de avslutter livene sine, er feil. Det er rett og slett uheldig for TV 2 at «Farmen» har blitt mobbe-tv. Men jeg må si det: Jeg opplevde det ikke som mobbing der og da, mer et skittent spill jeg ikke helt klarte å reflektere over før jeg kom hjem og så det på TV, sier han.

Nina forsvarer pappa Olav etter «Farmen»-drama.

Farmen-finalen sendes 30. november i år. Men om han tør å dra på avslutningsfesten, er han usikker på.

– Når de kan være sånn edru, hvem vet hva de kan finne på i fylla? Og da skal jo kona være med og, så det vet jeg ikke om jeg tør. Da må vi i alle fall ha skværet opp først, det er en forutsetning for at vi tar turen nedover til Oslo, sier han.

Håper å bli forsonet

Nå venter han på en telefon fra Sykkylven-varaordføreren.

– Jeg vil gjøre alt i min makt for å hjelpe Olav. Jeg synes det er veldig rart at han ikke ringer meg for å si unnskyld. Han har hatt mulighet til å ringe og beklage for meg, men det gjør han ikke. Og det er ikke meg det er verst for – dette er først og fremst ille for familien min, og det norske folk, som har tatt min side, sier han.

– Det kan ikke være at du tar dette litt vel alvorlig?

– Jeg har tenkt over det samme selv og har stilt meg spørsmålene «Fikk jeg virkelig så hard medfart på gården»? Jeg følte jo at jeg trivdes der og var en del av gjengen, egentlig. Selvfølgelig en som jobbet hardere enn andre. Mange likte ikke at jeg sto på så mye.

– Tror du mange kan oppfatte deg som selvopptatt?

– Jeg er livredd for at folk skal tro det, og derfor sier jeg nå stopp på alt fokuset rundt konflikten. Og det må ta en stopp.

«Farmen»-deltager Olav Harald Ulstein vil ikke kommentere denne saken overfor VG.

TV 2: Mobbedebatten er en avsporing

TV 2s pressekontakt for «Farmen», Alex Iversen, mener programmet ikke er mobbe-TV.

– Olav Harald Ulstein er ikke en mobber. Finn Olav Odde er ikke et mobbeoffer. Han er den kanskje sterkeste og mest komplette deltageren i «Farmens» historie, med en dugnadsånd mange seere har stor sympati med. De er begge godt voksne menn som er deltagere i en klassisk realityserie, der de i tråd med sjangerens konvensjoner deltar i et sosial spill, skriver Iversen i en e-post til VG. Ja til etikkdebatt

Han mener «Farmen» trenger sterke karakterer seerne kan engasjere seg med, på god og vondt.

– Ti uker med harmoni og dugnad hadde neppe skapt like stort engasjement. Mobbing er en stor og alvorlig problem. Det er etter vår mening er en avsporing å trekke inn en konflikt mellom to sterke voksne menn i et underholdningsprogram i denne debatten. Vi er glade for det store engasjementet «Farmen» skaper, og tror programmet fører til mange konstruktive hverdagsdiskusjoner om etikk, moral og hvordan man skal oppføre seg mot hverandre i det daglige, skriver Iversen til VG.

Det er ikke bare Finn Olav som mener «Farmen» er blitt mobbe-TV.

Levanger-Avisa skriver søndag at TV-seer Egil Lutdal har meldt TV 2 til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for det han mener er mobbing i realityserien. Han mener barn og unge kan la seg påvirke av språkbruken til flere av deltagerne.

– Når de ser voksne folk mobbe hverandre på TV, er det lettere å akseptere og tro at det er greit å behandle andre på den måten, sier Lutdal til lokalavisen.

TV 2 ønsker ikke å kommentere klagen på nåværende tidspunkt.

– TV 2 tar dette til etterretning. Og vil forholde oss til en eventuell klage når den måtte foreligge, sier seriens pressekontakt, Alex Iversen, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder