Andhøy: Hadde reist igjen

Den siste tiden har Jarle Andhøy (37) stått midt i rettssaken som omhandler hans reise tilbake til Antarktis etter at «Berserk» og mannskapet på tre forsvant. Nå blir reisen TV-serie.

Artikkelen er over fem år gammel

37-åringen ble anmeldt av Norsk Polarinstitutt etter at han i 2012 gjennomførte en leteaksjon etter «Berserk», året etter at seilbåten og mannskapet på tre forsvant i Sørishavet. Instituttet mener han hverken hadde nødvendig godkjenning eller forsikring for leteaksjonen.

EVENTYRER: Jarle Andhøy. Foto:Helge Mikalsen,VG

I serien «Jakten på Berserk» vil Andhøy hedre kameratene som gikk bort, vise sin side av saken og søke etter svar på hva som egentlig skjedde de skjebnesvangre dagene i februar 2011.

Andhøy sier det blir sterkt å se serien på TV-skjermen. Kaptein Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard James Banks forsvant sammen med «Berserk» i Antarktis.

– De var bra karer og erfarne sjømenn som fortjener å få fortelle sin egen historie. De fortjener at respektfulle spørsmål om ulykken og dokumenterte omstendigheter vi har kjempet for å få klarhet i kommer frem. De har på en måte blitt glemt i støyen rundt meg og fokus på ulovlighet, sier Andhøy betenkt.

– Hadde du reist igjen?

– Ja. Det hadde jeg. Uten å nøle, sier Andhøy bestemt om turene som har fått rettslige konsekvenser.

– Svekker dette eventyrlysten i deg?

– Den er svekket på den måten at jeg i denne perioden har vært mer opptatt av å avslutte kapittelet rundt «Berserk»-forsvinningen enn det å tenke på nye eventyr. Det handler både om respekten for de pårørende som sitter igjen og meg selv, sier Andhøy.

Ubesvarte spørsmål

Han mener det er flere ubesvarte spørsmål og tåkelagte svar fra tiden før forliset i 2011. 37-åringen valgte å gå til sak nettopp for å få svar. I rettssaken har Jarle Andhøy ønsket å bringe frem all korrespondanse med og om «Berserk» fra offentlige hold.

– Straffesaken som ble reist ga meg en unik mulighet til å skaffe innsyn i dokumentasjon polarmyndighetene hevdet at ikke eksisterte frem til ankesaken. Det er av betydning fordi det var et særs stort ulovlighetsfokus mot ekspedisjonen fra polarmyndighetene i New Zealand, USA og Norge. Så lenge jeg vet at offisielle parter sitter på informasjonen så vil jeg ha den, sier Andhøy.

Andhøy har nektet å vedta boten på 45000 kroner han fikk i juni, og anket saken inn for Hålogaland lagmannsrett. Informasjon som har kommet frem i rettssaken har også blitt viktig for TV-serien. Dom i straffesaken vil forkynnes for Andhøy 21. november i Oslo, men han tviler på at saken vil bli avsluttet i lagmannsretten.

Han mener at hans ekspedisjon har blitt anmeldt på feil grunnlag.

– Jeg tror jeg kommer til å bli dømt i Norge, men tviler på at saken blir avsluttet i lagmannsretten. Temaet om seilas på det åpne hav i Antarktis er ikke svart eller hvitt, men jeg synes det er ett ufattelig nedrig fokus fra polarmyndighet og forvaltning i lys av tragedien. Ulovlighetsfokuset reiser for min del særlig mange spørsmål til prioriteringene mot ekspedisjonen i 2011, sier Andhøy.

Programdirektør i TVNorge, Eivind Landsverk, sier serien vil gi et innblikk i en unik historie.

– Vi syns Jarles søken etter sannheten om Berserk-forliset fortjener å bli formidlet. Hans oppriktige ønske om å forstå og å hedre sine kamerater er drivkraften gjennom hele programmet. Denne saken har også stor offentlig interesse, sier Landsverk om programmet som får premiere på nyåret.

– Tiden leger sår

Selv om det blir tungt å se scener fra tiden før forliset i 2011, mener Andhøy at det er svært viktig. Han mener det eneste riktige etter forliset var å reise tilbake, og han er glad for at han nå kan hedre kameratene i TV-serien.

– Det var avgjørende for meg og komme tilbake til «Berserk»s siste havn for å avsløre Polarmyndighetenes strategi og tiltak mot «Berserk»-ekspedisjonene i både 2011 og 2012. Tiden leger sår, men før man kan gå fremover må man avslutte det man står i på en ryddig måte. Og med den siste dokumentasjonen fra Norsk Polarinstitutt og UD vil folk selv – gjennom TV-serien – kunne vurdere norsk forvaltnings fokus mot mine savnede skipskamerater.

– Virkeligheten er hardtslående – og vil følge meg resten av livet. Men Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard James Banks vil selvfølgelig alltid være med meg, som symbol på ekte helter som jager drømmen, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder