Ola Børde Reistad (17) fra Gausdal og Tessa Klokkerud Odden (17) fra Oslo er klare for «Idol»-finalen. Foto: Espen Solli TV2

Dette visste du ikke om «Idol»finalistene

Tessa og Ola til finalen!

Fredag kveld ble de to siste «Idol»-finalistene klare. Noen hopper i fallskjerm fra helikopter, andre er redd for katter eller elsker sokker: Møt de ti som kan vinne «Idol» 2016.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det begynte med 2-3000 søknader i august i fjor og rundt 400 som fikk prøve seg foran dommerne gjennom vinteren. 111 kom gjennom fra audition-rundene og ble silt ned til 40 semifinalister. Etter at Ola og Tessa kom seierende ut av siste seminfinale fredag, er de bare ti igjen. Én av disse blir «Idol»-vinner i år.

VG stilte samtlige «Idol»-finalister disse tre spørsmålene:

1. Hvordan og hvorfor skal du vinne «Idol»?

2. Hva gjør du om fem år?

3. Fortell noe seerne ikke vet om deg:

Tessa Klokkerud Odden (17), Oslo:

Tessa Klokkerud Odden (17) fra Oslo er en av de ti finalistene i «Idol». Foto: Espen Solli TV2

1. Jeg ønsker å vinne Idol fordi jeg har et ønske om å prøve å kunne leve av musikk, og gi det et realt forsøk, for det er noe jeg virkelig synes er gøy å drive med. Jeg har lyst til å drive med noe som gir meg energi – og det gjør musikken. Jeg skal forhåpentligvis klare å vinne ved å være meg selv og ta i mot de rådene jeg får – spesielt fra dommerne – og prøve å utvikle meg så godt som overhodet mulig.

2. Går det etter planen, så holder jeg på med å lage et album – og har kanskje gitt ut et album allerede. Og så har jeg fått mange gode venner og kontakter innenfor musikkbransjen. Går det ikke etter planen, studerer jeg ett eller annet med realfag – med musikk som hobby.

3. Jeg ble slått ned av lynet da jeg var 11, det traff i en golfbag som sto rett ved siden av meg. Veldig spesiell opplevelse, altså…

Ola Børde Reistad (17), Gausdal:

Ola Børde Reistad (17).

1. Først og fremst så meldte jeg meg på for å vise meg selv. Jeg ville vise Norge hvem jeg er! Jeg skal være meg selv og gi alt hver gang. Jeg vet at musikk er det jeg har lyst til å holde på med for resten av livet. Musikk har alltid vært der for meg, og jeg føler at dette er et kjempefint springbrett inn til musikkbransjen, derfor vil jeg vinne.

2. Om fem år lever jeg av musikk! Jeg turnerer rundt om i landet og Europa og viser mennesker hva jeg elsker å drive med. Jeg vil være noe nytt som folk ikke har sett eller hørt før. Jeg vil få fram følelser i menneskene jeg opptrer for, få de til å føle det jeg synger.

3. Jeg et et rotehue til 1000. Føler ikke at jeg er en som roter, men jeg glemmer alltid sånne småting. For eksempel hvis jeg er i en samtale med noen, og så er jeg kjempeklar til å fortelle noe, men plutselig glemmer jeg hva jeg skal si, midt i setningen.

Julie Stokke (17), Lundamo

Foto: Thomas Reisæter TV 2

1. Å vinne «Idol» er noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Jeg får vel bare prøve å vinne det norske folkets hjerter og gi alt jeg har, for det er dette som er drømmen min.

2. Det er så mye jeg har lyst til å oppleve, så jeg tror jeg enten har reist til USA for å holde på med musikk, eller reiser verden rundt og opplever forskjellige kulturer og musikk.

3. Hmmm... Noe seerne ikke vet om meg er at jeg er en skikkelig jalapeño-elsker. Veldig merkelig, men det er jo så utrolig godt!

Har du lest: «Idol»-Greve og kona går fra hverandre.

Foto: Thomas Reisæter TV 2

Marius Samuelsen (18), Stavanger

1. Jeg må fortsette å være meg selv og tro mot min egen musikkstil. Jeg ønsker å vise Norge at jeg er en artist. Å komme langt i «Idol» er en unik mulighet til å vise frem mitt musikalske talent, og det kan åpne dører i mitt fremtidige musikkliv.

2. Jeg driver garantert fortsatt med å spille og skrive musikk, så lenge det gir meg den samme gleden jeg har av det i dag. Jeg ønsker at jeg kan fortsette å glede andre med musikken, og drømmen er selvfølgelig å kunne utøve musikk, og å kunne leve av det.

3. Jeg elsker å reise til nye land og oppleve nye og spennende ting. For eksempel hoppet jeg i fallskjerm på Cuba sist sommer, fra et helikopter.

Mer å lese: «Idol»-Ina beskyldt for mobbing

Marta Elise Bøshaugen Klungsøyr (16), Gausdal

1. « Idol» er noe som kan åpne flere dører, og kanskje det dukker opp en mulighet for meg som gjør at jeg kan leve ut drømmen og få være artist! Jeg skal øve og øve, og jeg skal gjøre mitt beste for å vise folk hva jeg kan, min styrke, og hvordan jeg er som artist.

Foto: Thomas Reisæter TV 2

2. Jeg ser ikke for meg noen annen fremtid enn en fremtid med masse sang og musikk, så om fem år er jeg ganske sikker på at hverdagen min består av det.

3. Av alle farger i verden, er rosa en av fargene jeg føler jeg kler minst. Som liten kunne jeg nesten ikke gå med rosa klær, for jeg kledde det ikke i det hele tatt. Nå har jeg rosa hår.

Fikk du med deg: «Idol»-dommer Sandeep ble pappa.

Sigmund Ledaal (17), Finnøy

1. For å vinne «Idol» må veldig mange like det jeg gjør på scenen. Jeg kan ikke gjøre annet enn å jobbe så hardt jeg kan og være meg selv. Det håper jeg kan overbevise publikum nok underveis i finalerundene.

Foto: Thomas Reisæter TV 2

2. Om fem år håper jeg at jeg bor i USA og får drive med musikk der. Da produserer jeg egne låter, og mitt største ønske er at mange setter pris på musikken min. Det er den STORE drømmen.

3. Jeg heter egentlig Sven Sigmund Ledaal, og er den fjerde på rad i familien som heter det etter oldefar, farfar og far.

Norah Benatia (19), Oslo/Montpellier

Foto: Thomas Reisæter TV 2

1. Den eneste måten jeg kan vinne «Idol» på er å være meg selv.

2. Om fem år sitter jeg forhåpentligvis i turnébussen med bandet mitt Persian Rugs.

3. Yndlingsplagget mitt er sokker.

Vinni gjør Paperboys-comeback: Refser jaget etter digital bekreftelse.

Torine Michelle Jensen Bjåland (16), Arendal

Foto: Thomas Reisæter TV 2

1. Jeg skal bare gjøre hva jeg elsker og forhåpentligvis ta verden med storm! Å vinne «Idol» har vært drømmen min så lenge jeg kan huske!

2. Om fem år er jeg på verdensturné. Jeg jobber i hvert fall med musikk som heltidsjobb og har gitt ut min andre hit.

3. Jeg er veldig redd for katter og spiser altfor mye sjokolade!

Victoria Karlskås Andersen (16), Skien

Foto: Thomas Reisæter TV 2

1. Jeg skal virkelig gi alt og vise at dette er noe jeg elsker og vil dele med folk rundt meg i lang, lang tid. Jeg vet at jeg har mer å gå på, og jeg gleder meg til å få vist det.

2. Om fem år håper jeg at jeg lever ut min store drøm som artist på alle mulige måter, eller så er jeg i Forsvaret. Man må jo alltids ha en backup-plan, men det er musikk jeg helst vil drive på med.

3. Da jeg var 10 år gammel ble jeg borte på Times Square i New York. Jeg trodde jeg aldri skulle komme hjem igjen, og hele situasjonen ble bare verre når det var mørkt, pøsregnet og var mange mennesker og politi involvert. Dette laget jeg faktisk en sang om i 2011 som ligger på Spotify. Den heter «Lost in New York City».

Bakgrunn: «Idol»-Victoria om sceneskrekken.

Ingeborg Fosse (16), Bergen

Foto: Thomas Reisæter TV 2

1. For å vinne «Idol» skal jeg gi mitt absolutt beste på hver opptreden i tillegg til å være oppriktig mot både meg selv og alle som ser på. Jeg tror det viktigste å tenke på i denne konkurransen er at det er artister som skal dyrkes frem, noe som krever at folk gjør sin egen greie. Jeg vil vinne fordi det er en gyllen mulighet til å gjøre det stort innenfor musikken, noe som alltid har vært en drøm for meg. Jeg skal ikke legge skjul på at den bilen er veldig fin også.

2. Om fem år er jeg 21, og jobber aktivt med å gi ut låter. Og samtidig som jeg bruker mye tid på å produsere musikk, reiser jeg rundt og promoterer meg selv med ulike former for konserter.

3. Mitt første idol var spanske Maria Isabel som vant Junior Eurovision Song Contest i 2004.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder