GREVINNEN OG HOVMESTEREN: Miss Sophie (May Warden) krever mye av sin butler (Freddie Frinton). Foto: Juritzen Forlag

GREVINNEN OG HOVMESTEREN: Miss Sophie (May Warden) krever mye av sin butler (Freddie Frinton). Foto: Juritzen Forlag

Verdens mest berømte hovmester

Rundt klokken 21.00 lille julaften er de på plass igjen; en sørpe full hovmester og en lett surrete grevinne.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Tallenes tale er klar; få TV-programmer har så høy oppslutning hvert eneste år som den legendariske «Grevinnen og hovmesteren».

7 av 10 nordmenn ser sketsjen med May Warden som Miss Sophie og Freddie Frinton som den eksalterte hovmesteren.

Ethvert forsøk på å endre rutinen møtes med ramaskrik fra publikum.

Seerstorm

Da NRK lekte med tanken om å sende filmsnutten i farger, reagerte folket spontant med massive protester til statskanalen. Svart-hvitt skal det være.

Og da sketsjen ved en glipp i 1992 ble sendt før den annonserte tiden, var seerstormen så stor at den ble sendt om igjen etter Kveldsnytt samme kveld.

NRKs underholdningsveteran, Andreas Diesen, husker også en annen anledning som skapte storm.

- Det var en periode det kom reaksjoner på grunn av kombinasjonen fyll og jul i sketsjen. NRK tenkte at de kanskje skulle slutte å sende den. Men da ble det bråk fra en massiv seerskare. Svenskene forsøkte det samme, men også der reagerte seerne, forteller han.

Hva er DITT forhold til «Hovmesteren og grevinnen»? Si din mening på Facebook .

Ifølge forfatteren av den nylig utkommede boken «Grevinnen og hovmesteren», Nanna Baldersheim, er tyskerne enda villere fans av sketsjen enn oss nordmenn. Kanskje ikke så rart, siden den originale TV-innspillingen foregikk i månedsskiftet april/mai 1963 i Hamburg.

På TV i 1962

Men historien starter lenge før; på Duke of York's Theatre i London 11. mars 1948. En herre ved navn Morris Laurence Samuelson skrev sketsjen «Dinner for One» til en revy. Etter det levde sketsjen sitt eget liv på ulike teatre.

På 50-tallet jaktet komikeren Freddie Frinton på godt stoff til showet sitt. Etter annen gangs gjennomsyn fikk han sans for «Dinner for One», og tok den med i showet. Gradvis bearbeidet og improviserte Frinton frem alle de ablegøyene vi fremdeles ler oss skakke av.

Neste stopp i sketsjens historie er i 1962. Da dro to tyskere, TV-medarbeiderne Peter Frankenfeld og Heinz Dunkhase, til Blackpool for å snuse opp elementer til underholdningsprogrammer. De ble begeistret over Frintons lekenhet i Miss Sophies selskap, skrev kontrakt med Frinton på flekken og fikk historien spilt inn på TV.

Men det var først i 1972 filmatiseringen ble tatt fram som en årlig happening i Tyskland, på selveste nyttårsaften.

Sveitserne ble så begeistret for sketsjen at de laget en egen versjon, med samme skuespillere, men syv minutter kortere enn den tyske. Og det er denne versjonen som vises i Norge. Foruten oss, er den eksklusive versjonen forbeholdt svensker og sveitsere!

Slapstickhumor

Men hvorfor ler vi - år etter år?

- Det er fordi deler av sketsjen har utrolig morsom slapstickhumor, forklarer Andreas Diesen.

Han så den første gangen da NRK viste den i 1979.

- Jeg ler ikke de første minuttene, men den vokser til å bli utrolig morsom. Freddie Frinton brukte flere år på å perfeksjonere sketsjen. Jeg elsker denne form for slapstick, og Frintons timing og rytmesans i forhold til når han skal snuble i tigerskinnet er så perfekt, at man simpelthen blir fanget. Det er bare å le hengivent, innrømmer Diesen.

Første gang sketsjen ble sendt på NRK var 21. april 1979. Den ble også sendt 24. november samme år, men fra 1980 er den sendt hver lille julaften

I morgen er våre venner på plass igjen, snublende og rørete rundt et bord med tørre og flytende godsaker.

Same procedure as last year!

NY BOK: «Grevinnen og hovmesteren». Foto: Juritzen Forlag

Boken om «Grevinnen og hovmesteren»

Nanna Baldersheim (33) syntes egentlig ikke at «Grevinnen og hovmesteren» var en særlig morsom sketsj. Nå har hun skrevet bok om den.

- Jeg ble fascinert av selve fenomenet; hva i alle dager gjør at 7 av 10 nordmenn ser sketsjen år etter år på lille julaften, sier Nanna Baldersheim.

I boken «Grevinnen og hovmesteren» forteller hun om sketsjens opphav, om skuespillerne og ikke minst om sketsjens popularitet.

- Det var ikke så mye informasjon å hente, bortsette fra en del avisartikler. Jeg oppdaget underveis at Freddie Frinton, som spiller hovmesteren, var en stor stjerne i engelsk teater etter krigen. Og at May Warden, som spiller Miss Sophie, hadde en liten rolle i «A Clockwork Orange», en voldsorgie av en film, forteller Baldersheim.

Arbeidet med boken har endret hennes syn på sketsjen.

- Jeg ser den med nye øyne, ikke minst gjelder det Frintons presise timing. Det han gjør er intelligent kunst, mener bokens forfatter.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Få underholdningsnyheter på Facebook

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder