NYUTDANNET: Adam Pålsson (32) spiller en ung og nyutdannet Kurt Wallander. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Han er den nye, unge Wallander

Denne høsten presenterer Netflix den unge Wallander. Ute på sitt første oppdrag. Året er 2020.

 • Jørn Pettersen

Norske krimelskere kjenner Kurt Wallander som en skilt, middelaldrende politietterforsker både fra bøkene og de mange filmene og TV-seriene. Men nå blir det altså helt ny drakt.

– Nå handler det om å vise hvordan han var og hvordan han ble den han ble.

Det sier den svenske skuespilleren Adam Pålsson (32) i et videointervju med VG.

Han spiller tittelrollen i Netflix-serien «Young Wallander» som hadde premiere 3. september. I intervjuet deltar også den engelske skuespilleren Charles Mnene som spiller Bash.

les også

Svensk TV-stjerne om politidrama: – Tenkte at nå dør jeg

– Jeg vokste opp i Sverige da Wallander-bøkene ble utgitt og med alt som skjedde den gangen. For meg er Wallander en menneskelig og empatisk karakter, sier Pålsson videre.

les også

TV-anmeldelse «Young Wallander»: Den gamle er eldst

Henning Mankell (1948–2015) ga i perioden 1991 til 2009 ut elleve bøker om politietterforskeren fra Ystad. Det er også laget en rekke TV-serier og filmer om Kurt Wallander.

Snakker engelsk

Men «Young Wallander» skildrer ikke ungdomstiden til den gamle Wallander. Handlingen i den engelskspråklige dramaserien på seks episoder er lagt til nåtidens Sverige. «Young Wallander» handler om Wallanders første sak som politimann.

UNGE WALLANDER: – Jeg vokste opp i Sverige da Wallander-bøkene ble utgitt og med alt som skjedde den gangen. For meg er Wallander fortsatt en menneskelig og empatisk karakter, sier Adam Pålsson Foto: Johan Paulin/ Netflix

– Serien fokuserer på de definerende opplevelsene – både profesjonelle og personlige – som Kurt møter som en nyutdannet politietterforsker i starten av tyveårene, heter det i omtalen av «Young Wallander».

les også

20 år etter at han tok sitt eget liv hylles Ted Gärdestad

Adam Pålsson er kjent fra SVT-dramaet «Tørk Aldri Tårer Uten Hansker». Han spilte også hovedrollen i TV-serien «Dirigenten», og har vært med i serier som «Broen», «Portkod 1525» og «Før vi dør». Han har også spilt hovedrollen i filmen «Ted – For Kjærlighetens Skyld» om den svenske popstjernen Ted Gärdestad. Han synes ikke det var vanskelig å spille Kurt Wallander som en ung mann.

GAMLE WALLANDER: Rolf Lassgård som den gamle Wallander under innspillingen av TV-serien «Den femte kvinnen» i 2001. Her med Marie Richardson som spilte Maja Thysell i serien. Foto: Stig-Åke Jönsson/MalmöBild/TT / MalmöBild

– Nei, tvert imot. Jeg sitter på mange av nøklene. Jeg vet jo hva som skjer med ham videre i livet. Det har hjulpet meg i arbeidet med rollen. Samtidig tror jeg måten denne serien er laget er spesielt for seere som kjenner historien. Ta for eksempel når Wallander treffer kvinnen som han blir gift med, får barn sammen med og senere blir skilt fra, sier Pålsson.

AKTUELLE PROBLEMER: – Handlingen i «Young Wallander» er lagt til Malmö i Sverige. Men det er en moderne historie som vi alle kan identifisere oss med. Vi vet alle om et sted som dette, sier skuespilleren Charles Mnene. Han er selv født og oppvokst i Nairobi i Kenya. Foto: Andrej Vasilenko/ Netflix

Til tross for brutale scener og virkelighetsnære skildringer av hatkriminalitet, blir ikke Charles Mnene skremt av handlingen i «Young Wallander» eller virkeligheten som ligger i bunn.

– Det er en observasjon av hvordan samfunnet er, en kommentar. Men jeg tror ikke på frykt og handlingen skremmer meg ikke. «Young Wallander» handler snarere om å overkomme frykt. Det er et ærlig prosjekt som stiller publikum noen viktige spørsmål, sier Charles Mnene.

les også

Rolf Lassgård spiller ukjent helt: – Det viste seg vanskelig

Han er blant annet kjent fra TV-roller i «The Widow», «The State», «Misfits» og «Silent Witness». Han har også vært med i spillefilmene «The Informer» og «NW». Han spiller hovedrollen i den kommende filmen «Riding With Sugar» fra den prisbelønnede regissøren Sunu Gonera.

– Handlingen i «Young Wallander» er lagt til Malmö i Sverige. Men det er en moderne historie som vi alle kan identifisere oss med. Vi vet alle om et sted som dette. Jeg kommer selv fra et sted hvor vi opplever problemer som skildres i «Young Wallander», sier Mnene som er født og oppvokst i Nairobi i Kenya.

Mer om

 1. TV-serier
 2. Krimserie
 3. Sverige
 4. Hatkriminalitet
 5. Nairobi
 6. Kenya
 7. Netflix

Flere artikler

 1. TV-anmeldelse «Young Wallander»: Den gamle er eldst

 2. Pluss content

  Strømmeguide: Skrekkelig bra

 3. Pluss content

  Disse bør du se: Kampen mot diskriminering

 4. Pluss content

  Strøm deg bevisst: Dette bør du se nå

 5. Marta Dusseldorp fra «Et sted å høre til»: Ble advart før rollen

Fra andre aviser

 1. «Young Wallander» er mektig imponerende

  Aftenposten
 2. TV-anmeldelse: Dypdykk i svensk underverden

  Aftenposten
 3. Filmblogg: Nytt på Netflix

  Fædrelandsvennen
 4. Stor guide til film- og TV-kos i høstmørket

  Aftenposten
 5. Finanstoppenes favorittfilmer

  Bergens Tidende
 6. Hardanger er nærmere verdens undergang i påkostet Netflix-serie

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no