Harald Eia tisset i buksen på NRK

Eia: - Det er dårlig folkeskikk å tisse på gulvet til folk

Under innspilling av programmet «Brille» tisset Harald Eia i buksen i NRKs Studio 1. Nå undersøker NRK om gulvet og konstruksjonen under er skadet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Torsdag forrige uke spilte Harald Eia og Bård Tufte Johansen inn en ny episode av det tidligere NRK-programmet «Brille», som denne sesongen har gått over til TV Norge.

I introduksjonen til et av temaene reiser programlederen seg og sier «Nå skal dere se et av naturens aller største mysterier» før han går ned på gulvet fremfor panelet, som denne episoden består av Cecilie Steinmann Neess, Vegard Ylvisåker og Egil Hegerberg.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Eia mener skaden ikke er noe han ville brukt penger på om han bestemte over studioet han tisset i. Her viser han fram «vannskaden» fra urineringen. Foto: MATTIS SANDBLAD


Til panelets store overraskelse stiller Eia seg opp midt på gulvet og begynner å tisse i buksen.

- Se! Det trekker ned i gulvet, sier Ylvisåker på klippet - og det har han helt rett i.

Harald Eia forteller til VG at han måtte drikke en del ekstra før stuntet.

- Jeg kunne ha stoppet tidligere når effekten var der, men det var vanskelig, smiler komikeren.

Skal undersøke

Nå vil NRK undersøke om Studio 1 kan ha fått skader etter episoden, fordi det tok for lang tid å tørke opp urinen. Dette studioet skal senere i høst brukes av blant andre «Nytt på Nytt».

- Vi har fått kunnskap om at aktivitet i studio resulterte i at vi må utbedre noe i selve studiodekorasjonen. Foreløpig har vi kun fått sjekket overflatene, hva som har skjedd med konstruksjonen under har vi ikke oversikt over, sier Arild Gundhus, som er designsjef hos NRK, til VG.

NRK leier nemlig ut lokale, utstyr og kompetanse til Funkenhauser Productions som produserer «Brille» for TVNorge.

OVERRASKET: Bård Tufte Johansen, Cecilie Steinmann Neess, Vegard Ylvisåker og Egil Hegerberg må strekke seg for å se hva Eia gjør nede på gulvet. Foto: TVNORGE


Flerbruksstudio

- Av og til skjer det noen aktiviteter i studio som etterlater seg spor, slik som nå. Jeg tror ikke det er snakk om store skader etter episoden, sier Gundhus.

Studio 1 er et flerbruksstudio hvor flere ulike programmer blir spilt inn i løpet av uka. Ifølge designsjefen skal episoden, og de mulige skadene, ikke fått konsekvenser for andre innspillinger.

- Dårlig folkeskikk

- I VITENSKAPENS TJENESTE: Harald Eia. Her på Aschehougs hagefest i sommer. Foto: MATTIS SANDBLAD/ VG

Harald Eia forklarer at tissingen bunner i et ønske om å bygge kunnskap.

- I vitenskapens tjeneste har mye gått galt opp gjennom historien. Men hver gang ligger det et ønske om å bygge kunnskap. Her gikk det galt. Fryktelig galt. Det er dårlig folkeskikk å tisse på gulvet til folk. Heldigvis har vi alt på tape og jeg tror seerne vil lære noe viktig om fysiske lover når dette kommer på TVNorge om noen uker, sier han til VG.

Onsdag spilte han og Johansen inn en ny episode av «Brille», og Eia sjekket ut skaden han har skapt helt på egenhånd.

- Det ser ut som det har vært en lekkasje og at det er en liten vannskade her. Når Frp tar over og skal selge NRK, kan det bli vanskelig å selge dette studioet, sier Eia humoristisk.

- Hva tenker du om skaden?

- Jeg hørte at det ville bli problematisk for kameraene, men de er jo sjelden så langt framme i studioet. Men det kan være det synes i gjenskinnet, sier han.

Tas i forsvar

Han erkjenner at han ikke tenkte stort på konsekvensene da han slapp seg løs.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si ja, men jeg hadde ikke så mye fokus på gulvet. Jeg var mer opptatt av om folk syntes det var morsomt, sier han.

- En skallet mann over 40 som pisser i buksa er vel ikke det annonsørene drømmer om, repliserer Johansen.

Også TVNorge og SBS Discovery legger seg flat overfor NRK.

- Vi var jo veldig glade for at Harald og Bård tok med seg Brille til TVNorge, men vi forsikrer at Harald aldri mente å tisse på sin tidligere arbeidsgiver på denne måten, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen til VG.

- Er det reelt at Eia urinerer, eller er det teatereffekter?

- Poenget med forsøkene til Brille er å kartlegge hva som fysisk skjer med kroppen. Det ville være meningsløst å jukse i dette eksperimentet. Eia urinerer, svarer Bergestuen.

Komikeren Vegard Ylvisåker, som også var på plass i studioet, var på sin side sjokkert over stuntet.

- Jeg tror heller ikke det var helt det TVNorge forventet da de fikk han inn i stallen - en eldre mann som tisser på seg selv. Det var veldig spesielt og jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle bli så ekkelt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder