MÅTTE GI TAPT: Mens Kurt Nilsen mente Chinook Lamers har konkurransens mest spesielle stemme, var ikke TV-seerne enig. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Ingvar og Jørn videre til «Idol»-finalen

Chinook røk ut: – Det er kjipt

VGs musikkekspert: – Hun har alt å tjene på å ikke vinne

VG anmeldte låt for låt

Chinook Lamers (16) klarte ikke å overbevise TV-seerne,
og måtte se finaleplassen ryke til fordel for Jørn Trollebø Kvalheim (23) og Ingvar Olsen (24).

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag kveld gikk semifinalen av «Idol» av stabelen, og de tre finalistene kjempet om to finalebilletter. Til slutt ble det klart at TV-seerne ønsket å se Jørn og Ingvar i finalen.

– Det er kjipt å ryke ut på tredje plass, men dette er ikke slutten for meg. Det er bare begynnelsen og jeg er stolt av meg selv, sier Lamers til VG.

Selv om 16-åringen innrømmer at det er kjedelig å ikke få stå som en av finalistene, er hun fornøyd med egen innsats i musikkonkurransen. At Kurt Nilsen ønsker å høre Lamers' stemme på CD, tar «Idol»-deltakeren som et stort kompliment.

– Det er veldig deilig å få slike tilbakemeldinger. Det gir meg lyst til å satse på musikken, og når han sier det må jeg jo bare få det til, fortsetter Lamers.

Deltakerne fremførte den låten de sang på audition og en sang dommerne har valgt for dem. Mens Chinook måtte se seg slått fredag kveld, var det Anniken Høve som måtte forlate musikkonkurransen forrige uke.

– Bedre sjanse til å lykkes nå

VGs musikkjournalist og tidligere «Idol»-dommer Morten Ståle Nilsen mener det er fristende å konkludere med at Chinook gikk ut på en «dommertabbe».

– Den siste låten, «Dark Horse», funket ikke for henne i det hele tatt. Så kan det selvsagt innvendes at «A Little More Conversation» ikke funket for Ingvar heller, påpeker Nilsen.

– Men for å være helt ærlig synes jeg ikke Lamers, «Idol»s mest egenartede talent, skal deppe. Hun har alt å tjene på å ikke vinne konkurransen. Å være «Idol»-vinner er i større og større grad et hinder for en ordentlig artistkarriere. Hun har en bedre sjanse nå, undestreker VGs musikkjournalist.

Jørn - «Love Is All»:

– Din audition var den eneste jeg begynte å grine av, og så følsom som jeg er, begynte jeg nesten i dag og. Det er så inderlig flott og fullt av følelser. Jeg håper du kan gi ut den låten her en gang, det er så bra, mente Tone Damli.

– Du mestrer kunsten å stå helt alene med gitaren på scenen å fange publikum, sa Espen «Dansken» Selvig.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

Det er en tynn linje mellom det lidenskapelige og det tilsynelatende affekterte. Det er lett å tenke at Jørn krysser den for ofte. Men her, som fingernem Trubadurix på kassegitaren i The Tallest Man On Earths tandre ballade, holder han seg på den riktige siden, selv om han av og til «sprekker» på en måte som føles vel teatral.

TERNINGKAST 3: Jørn Trollebø Kvalheim. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Ingvar - «Blue Darling»:

– Det er nesten prikkfritt vokalt, og ingenting å ta på. Det er med ydmykhet og respekt jeg sitter og ser på deg her i dag, sa Gunnar Greve.

– Det er bare helt nydelig å høre på. Det her kan nå til en finale, mente Kurt Nilsen.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

Sprøtt å tenke på at rockabilly/hillbillly-fotnoten Jimmy Pattons låt skulle ende opp på en talentkonkurranse på norsk TV i 2014. Sprøtt – og fint. Dette er åpenbart en sang Olsen føler seg helt hjemme i. Så blir det da også den mest overbevisende innsatsen hans siden den første «delfinalen», da han sang «I Can’t Help Falling In Love». Nydelig, helt ustresset, og med et perfekt turnert «high lonesome»-klimaks.

TERNINGKAST 5: Ingvar Olsen. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Chinook - «I See Fire»:

– Du har hatt en fantastisk utvikling. Jeg er såå stolt over å ha deg her i kevld. Den versjonen du fremførte i kveld er mange hakk over den du fremførte på audition. Det er rett vei, mente Tone Damli.

– Jeg var en av dommerne som sa nei til deg på audition, og der ser du hvor feil man kan ta. Du er den som har hatt størst utvikling, det fortjener en applaus. Jeg er veldig glad du står her i kveld, istemte Espen «Dansken» Selvig.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Lamers sliter litt med artikulasjonen og engelskuttalen i Ed Sheerans moderne sviske. Og denne utgaven tar ikke – unnskyld – «fyr». Lamers store styrke er den gutturale stemmen og den superflotte vibratoen som hun aldri misbruker eller overdriver. Som sceneartist har hun funnet en ro hun ikke var i nærheten av i begynnelsen. Men dette var så rolig at det egentlig ble ganske tamt.

TERNINGKAST 3: Chinook Lamers. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Jørn - «Born To Run»:

– Jeg storkoste meg, det her var en imponerende fremvisning. Jeg håper du går videre til finalen i kveld, sa Kurt Nilsen.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

– Dommerne har gitt Jørn den klart største utfordringen. Den løser han med stor bravur. Låten er vanskelig å synge, full av ord (vanskelige, store ord). Han «scudder» litt her og der, men ikke noe alvorlig. Mest imponerende av alt: Han prøver ikke i ett sekund å etterape «Sjefens» egen utgave, men fraserer fritt og egenartet. Låten får en ny og egen tone – en bedrift i seg selv. Ikke henfaller han til sånn typisk «jørning» heller. Og han har energi til overs. Respekt.

TERNINGKAST 5: Jørn Trollebø Kvalheim. Foto:Thomas Reisæter.,TV 2

Ingvar - «A Little Less Conversation»

– Det er så tøft at du tar dette på strak arm, selv om dette er langt utenfor din komfortsone. Vi var nødt til å pushe deg, sa Espen «Dansken» Selvig.

– Det er så lite som skal til for at du blir veldig kul. Dette er ikke den låten du får vist frem vokalen din på, men jeg synes dette her var bra, istemte Tone Damli.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

Harry låtvalg av dommerne. Olsen blir liggende i et dypt register som føles kunstig og klamt for ham. Og hvorfor behandle denne utpregede elegantieren som en sirkushest, flankert av dansende cheerleaders? Han kaver seg gjennom, tilsynelatende med humøret i behold. Men dette var på ingenlunde egnet til å demonstrere kvalitetene hans, dessverre. Det tredje øyet på terningen går uavkortet til sportsånden hans.

TERNINGKAST: Ingvar Olsen. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Chinook - «Dark Horse»:

– Vanskelig låt vi ga deg, det er sporty at du tar den på strak arm. Du er den i konkurransen som har den mest spesielle stemmen, og denne stemmen vil jeg høre på en plate, mente Kurt Nilsen.

– Jeg blir bare mer og mer glad i deg for hver gang du står på scenen, istemte Gunnar Greve.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 2 prikker

– Versene er sure. Lamers henter seg inn i broen og til dels i refrenget (det siste blir ganske bra). Hun er, som Olsen, blitt tildelt en ekstrabelastning i form av dansekoreografien, som neppe underletter det vokale. Katy Perrys mest klubbete hit er et åpenbart frieri til de mer ungdommelige «Idol»-seerne. Men det er ikke et godt valg for de egenartede evnene hennes.

TERNINGKAST 2: Chinook Lamers. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder