VETERAN: Jon Stewart har ledet «The Daily Show» i nærmere 17 år. Fredagens episode skriver seg likevel inn i programmets historie. Her på et bilde fra en tid tilbake. Foto:Brad Barket,Ap

For en gangs skyld klarte ikke Jon Stewart å spøke

Den vanligvis så slagferdige og ironiske talkshow-verten Jon Stewart (52) var tynget av sorg under fredagens TV-sending.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Den populære verten for «The Daily Show» klarte til en forandring ikke holde sin tradisjonelle satiremonolog. Etter kirkemassakren i Charleston i Sør-Carolina onsdag kveld, hvor disse ni menneskene ble skutt og drept, maktet Stewart rett og slett ikke å servere en eneste spøk.

– Jeg har en jobb, en ganske enkel jobb. Jeg kommer hit, snakker om nyheter og lager litt grimaser, noen lyder og spøker litt. Så er jeg ute av døren. Men i dag gjorde jeg ikke jobben min. Det beklager jeg, sa en tydelig preget programleder.

– I dag hadde jeg ikke noe til dere, hverken spøker eller morsomme lyder – på grunn av det som skjedde i Sør-Carolina. Jeg føler ærlig talt ingenting annet enn tristhet over at vi enda en gang må stirre ned i avgrunnen med ufattelig vold vi utsetter hverandre for – og sammenhengen det har med et gapende rasesår som ikke vil gro, men som vi later som ikke eksisterer.

Se hele monologen på YouTube

TAR OVER: Trevor Noah blir ny vert for «The Daily Show» . Foto:Jason Decrow,Ap

Etter nesten 17 år som vert for «The Daily Show» hører det med til de absolutte sjeldenhetene at rutinerte Stewart er tom for ord eller påfunn. 52-åringen viser ofte følelser, og flere ganger opp gjennom årene har han kjempet mot tårene. Men i går – bare seks uker før han gir seg i jobben og overlater roret til den sørafrikanske komikeren Trevor Noah (31) – visste han rett og slett ikke hvordan han skulle gjennomføre.

– Kanskje hvis jeg ikke var i ferd med å nærme meg slutten som programleder, og kanskje hvis ikke denne hendelsen var noe vi opplever ofte, hadde jeg klart å redde meg ut av spiralen, men det gikk ikke, sa Stewart.

I stedet brukte Stewart monologen til å snakke om våpenkriminaliteten i USA og kontinentets rasismehistorie, skriver The New Yorker.

Bakgrunn:Slik dreper hatkriminalitet i USA

21-åring tatt

Gjerningsmannen bak den ferske kirkemassakren, 21 år gamle Dylann Storm Roof, ble pågrepet etter over 13 timer på rømmen, og har tilstått drapene. Drapsmannen har ifølge politikilder forklart at han ønsket å starte en rasekrig. En kamerat sier at Roof kan ha planlagt massakren i et halvt år.

Familien til gjerningsmannen sier at ord ikke kan beskrive sjokket og sorgen de føler etter tragedien. Blant de drepte er en Obama-venn og pastor, en bibliotekar og en trebarnsmor.

Stewart høstet applaus fra gjestene i studio da han omtalte Roofs ugjerning som et terrorangrep.

– Dette er et voldelig angrep mot Emanuel Church i Sør-Carolina, som er et symbol for det fargede samfunnet, sa en engasjert Stewart.

STOLT: Jon Stewart med Emmy-trofeet i 2011. Foto:Lucy Nicholson,Reuters

Prisbelønt

Under John Stewarts 16 år lange ledelse har «The Daily Show» vunnet 18 Emmy-priser.

– På det beste er vi en bra politisk karikaturtegning, på det verste mislykkede TV-stjerner som snakker tull, sa en leende Stewart til VG i 2004.

Stewart ble i 2010 kåret til USAs mest innflytelsesrike mann, foran Microsofts Bill Gates, i en kåring på nettstedet AskMen. Foruten politisk satiriker er Stewart skribent, produsent, skuespiller, mediekritiker og standupkomiker.

Også da han kunngjorde sin avgang i februar i år, strevde Stewart med å holde følelsene under kontroll. Trevor Noah debuterer som «The Daily Show»-vert 6. august.

Programmet sendes på Comedy Central

Har du lest?Kjendisene hyller Stewart

VG +: Min frekkeste nabo (krever abonnement)

Mer om

 1. Medier
 2. USA

Flere artikler

 1. Kjendisene sier #JonVoyage til Stewart som takket for seg

 2. Jon Stewart inngår avtale med HBO

 3. Obama på Jon Stewarts TV-show

 4. Drapsmannens familie: – Vi er i sjokk

 5. Komiker reddet geiter på undergrunnsbanen i New York

Fra andre aviser

 1. Komikeren som ble en av USAs viktigste stemmer

  Aftenposten
 2. USA: The Daily Show uten Jon Stewart har mistet hver tredje seer

  Aftenposten
 3. Jon Stewart tok en velkjent sjanger og gjorde den skarpere og mer politisk

  Aftenposten
 4. Obama på Jon Stewarts TV-show

  Bergens Tidende
 5. «Har ikke sett en amerikaner bli så eid av en russer siden Rocky IV»

  Aftenposten
 6. Pågrep mistenkt massedrapsmann i nabodelstaten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder