Kjartan nær disket fra «Idol»

Utfordret regelverket

«Idol»-vinner Kjartan Salvesen (27) var nær ved å bli disket fra konkurransen natten før finalen i mai.

Publisert:

GA IKKE BESKJED:Kjartan Salvesen synger under «Idol»-finalen i Oslo Spektrum 14. mai i år. Publikum var helt uvitende om dramaet som hadde foregått i kulissene natten før - etter at hans ukjente kontrakt med Musikkforum i Stavanger kom på bordet. Foto: SCANPIX

Etter det VG kjenner til var det hakket før «Idol»-vinneren, som nå har solgt 42000 plater, ble sparket på hodet ut av hele «Idol» og at «Idol»-treeren Susanne B. Nordbøe ble hentet inn igjen for å kjempe mot Margaret Berger i finalen.

Så sent som natten før finalen satt TV2-topper i møter. Tre dager før finalen ble TV2 nemlig gjort oppmerksom på at Kjartan Salvesen allerede hadde inngått en avtale med Musikkforum i Stavanger - før han skrev under kontrakten med TV2 om at han ikke hadde noen andre kontrakter som var ødeleggende for videre arbeid med TV2 og BMG. Vinneren av «Idol» får som kjent platekontrakt med BMG.

Reagerte

- Det står klart i avtalen TV2 har med deltagerne at de ikke kan ha kontrakter som binder dem i forhold til retningslinjene i «Idol», opplyser programsjef Nils Ketil Andresen i TV2 til VG.

Etter det VG erfarer var juryformann Jan Fredrik Karlsen en av de i produksjonen som skal ha reagert sterkt overfor Kjartan da den ukjente kontrakten ble lagt på bordet.

- Dette vil jeg ikke kommentere. Det får du snakke med TV2 om, sier Jan Fredrik Karlsen til VG.

Nils Ketil Andresen bekrefter at TV2 først fikk vite om Kjartans kontrakt med Musikkforum kun dager før finalen - og at det satte i gang en grundig prosess med jurister involvert.

- Det er riktig. Det dukket opp et par ting som førte til at vi måtte gjøre en grundig vurdering av saken og papirene. Det stemmer at vi holdt på til ut på natten før finalen. Resultatet ble at vi ikke fant grunnlag for å gjøre noe drastisk med det, sier programsjef Nils Ketil Andresen i TV2.

- Taus

Trolig hadde det spøkt for hele «Idol»-deltagelsen til Kjartan Salvesen dersom dette var blitt oppdaget på et tidligere tidspunkt.

Kjartans avtale med Musikkforum er med vennene fra hjemstedet Sandnes, Siv Mary Espedal og Haavard Hana. Kontrakten går ut på at de skal være hans managere - slik de også er blitt.

Men etter det VG kjenner til, var Kjartan Salvesen på initiativ fra TV i møter med Unit management før «Idol»-finalen, der et mulig samarbeid ble diskutert. Kjartan skal ikke ha fortalt noe om at han allerede hadde en managementavtale.

Jan Erik Haglund i Unit management bekrefter at de var i møter med Kjartan, men han vil ikke uttale seg om opplysningene som senere er kommet fram.

- Er dette grunnen til at dere istedenfor inngikk en avtale med «Idol»-toeren Margaret Berger?

- Nei, vi valgte henne ut fra andre kriterier, sier Haglund.

- Vi kan bekrefte at vi hadde en avtale med Kjartan. Det er en ren managementavtale, sier Kjartans manager Siv Mary Espedal i Musikkforum.

- Ga beskjed

Ifølge henne ga Kjartan Salvesen tidlig beskjed til både TV2 og produksjonsselskapet Monster om at han hadde en avtale med Musikkforum.

- Det hadde han gitt beskjed om allerede før han var på audition. TV2 har visst om dette hele tiden. Kjartan har ikke opptrådt galt her, sier Espedal - som ikke vil svare på spørsmål om Kjartans møter med Unit management der han ikke skal ha fortalt om avtalen med Musikkforum.

TV2s programdirektør Nils Ketil Andresen tilbakeviser Espedals uttalelse om at Kjartan hadde gitt beskjed til TV2 om kontrakten med Musikkforum.

- Den beskjeden kom i alle fall ikke fram til TV2. Vi var ikke klar over at Kjartan hadde en avtale fra før, sier Nils Ketil Andresen.

Plateselskapet BMG opplyser at de ikke kjenner detaljene i det som skjedde i dagene før finalen.

- Det viktige er at han ikke hadde platekontrakt med noen andre. Vi får en vinner av TV2 som får en platekontrakt av oss, sier Cecilie Torp-Holte i BMG.

Kjartan Salvesen ønsket ikke å kommentere saken overfor VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder