STOR FORSKJELL: January Jones måtte ha på seg en drakt som gjorde henne større og masse sminke når Betty Draper Francis fikk helseproblemer i sesong 5. Foto: Lionsgate / TVNORG / Ap

Seerne reagerer på «Mad Men»-Bettys forvandling

January Jones' «fat suit» skaper Twitter-storm i USA

Den sexy blondinen Betty Draper Francis har gått opp noen størrelser i den nyeste sesongen av «Mad Men». Det går ikke ubemerket hen.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I kveld har sesong 5 av den amerikanske 60-tallsserien «Mad Men» premiere i Norge, mens de første episodene allerede har gått på TV-skjermen i USA.

Blant rollefigurene som gjør comeback på TV-skjermen er eksmodellen og husmoren Betty Draper Francis, i January Jones skikkelse. Mens Betty har vært sylslank i de tidligere episodene, har hun i denne sesongen fått en såkalt «fat-suit», altså en drakt som gjør at hun har blitt mange størrelser større.

Det har gjort henne til seriens desidert største snakkis i USA.

BAKGRUNN: «Mad Men» - Dette har skjedd

Tok av på Twitter

Etter premieren skapte nemlig den «nye» Betty storm på nettsamfunnet Twitter, hvor hundrevis av seere twitret om hennes forvandling.

Mens noen hyller Betty Draper, går andre hardt ut mot blondinens ekstravekt og kritiserer den for å se falsk ut, skriver Huffington Post.

ANMELDELSE: Solid fortsettelse

Avisen har også skrevet en egen kommentar om Twitters-stormen - om hvorfor seerne bryr seg så mye om hvordan Betty Draper ser ut i serien.

- Når Betty Draper Francis er tilbake i «Mad Men» sitter hun hos doktoren og innser at hennes verste mareritt har blitt virkelighet - hun har blitt eldre og tjukkere. Dette er noe som tydeligvis engasjerer folk, skriver Emma Gray og fortsetter:

- Betty har vært en uvennlig og usympatisk karakter en god stund, men når publikum uttrykker misnøye med hennes utseende, sier det mer om dem enn om henne.

Også i dagene etter Bettys comeback ble Twitter pepret av vektkommentarer, skriver MTV.

Var gravid

Mens de fleste kiloene tilhørte drakten January Jones hadde på seg, skyldes også vektøkningen at hun gikk gravid med sønnen (6 mnd) under store deler av innspillingen. Derfor valgte regissør Matthew Weiner å gi Betty nye helseproblemer i sesong 5, for å gi en naturlig forklaring på de ekstra kiloene.

Babykiloene var imidlertid ikke nok i seg selv, og tung sminke og en «fat-suit» måtte derfor hjelpe skuespillerinnen med å se enda større ut på skjermen.

Og mens Betty i de tidligere sesongene sprader rundt i de lekreste (og trangeste) kjolene, sliter hun nå med å få opp glidelåsen på samtlige antrekk i garderoben.

Ikke den første

Det er ikke første gang regissør Weiner bruker sminke og «fat suit» i TV-serien, som blant annet har blitt hyllet for trendbevisstheten i internasjonal motepresse.

Elisabeth Moss, som spiller Peggy Olson, måtte også få noen ekstra kilo da hun ble gravid allerede i første sesong. Peggys umiddelbare vektoppgang og påfølgende vektnedgang har imidlertid vært langt mindre omdiskutert enn Bettys.

Serien har preniere på VOX i kveld klokken 22.10.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder