HOCKEYDRØM: Politietterforsker Tom Noack (Thomas Levin) og Norskovs hockeytalent Oliver (Mathias Käki Jørgensen) i aksjon. Foto: Martin Dam Kristensen , SF FILM PRODUCTION

TV-anmeldelse: Smygende uhygge

Ny dansk politi-serie på NRK

«Norskov» bruker tid på å komme under huden
din, men sitter når den først har lokket deg med.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

«Norskov»

Dansk dramaserie i 10 episoder

NRK1, fredager kl. 22.25

Etter 20 år borte, vender politimannen Tom Noack hjem til den fiktive danske industribyen Norskov. Ekstremt ren kokain har dukket opp på markedet, en ung jente er døden nær, og Noack hyres inn for å rydde opp i narkomiljøet der.

Samtidig er byens ordfører Martin, som også er Toms svoger, opptatt av å få lokalisert en ny, høyteknologisk videregående skole i Norskov. Tillatelser må skaffes og eiendommer sikres – og narkoproblemene må fjernes.

Les også: Ny sesong av «Broen» - dette røper skuespillerne

Men Tom har nesten ikke rukket å installere seg på gjesterommet hos søsteren Jackie før gamle skjeletter begynner å velte ut av skapet. Etterforskningen peker mot sønnen til en gammel kjæreste, som også er nevøen til en av Toms barndomskamerater som nå er byggentreprenør.

Og slik fortsetter forviklingene. Krimelementene flettes stadig tettere sammen med både en historie om slekt- og vennskapsbånd, og en fortelling om makt og korrupsjon.

En av «Norskov»s sterke sider, er at serien ikke forhaster seg. Historiefortellingen går såpass rolig at du i starten kan lure på om dette er noe å følge. Men i episode to har serien smøget seg inn og satt klørne i deg uten at du har merket det.

KOLLEGER: Tom (Thomas Levin) og Brammer (Henrik Birch) har jobben med å få narkotikaen bort fra Norskovs ungdomsmiljø. Foto: Martin Dam Kristensen , SF FILM PRODUCTION

«Norskov» minner om «Frikjent». Det er ingen antatt gjerningsmann som vender hjem, men derimot en del av lovens lange arm. Men seriene har det til felles at en «hjemvendt sønn» prøver å rydde opp på hjemstedet og reparere bånd, mens han stadig blir innhentet av fortidens synder. Og dem ser det ut til å være mange av også i den danske industribyen.

Fra virkeligheten: Nordmann dømt til fem års fengsel i dansk narkosak.

Serien slipper ikke unna nordisk noir-sammenligningen, og spiller også bevisst på den arven med sitt bleke fargespekter og cinematiske bilder. Men til tross for krimelementene, oppleves «Norskov» først og fremst som et drama om tilhørighet, identitet og oppvekst.

Serieskaper Dunja Gry Jensen er prisbelønnet for manuset til danske «Fryktelig lykkelig», og har med seg en rekke flinke filmfolk. Louise Friedberg, som er konseptuerende regissør, har erfaring fra serier som «Broen» og «Arvingene». Klipper Molly Marlene Stensgaard har en CV som inkluderer Lars von Trier-prosjektene «Riket», «Idiotene» og «Melancholia».

INDUSTRIBY: Søsknene Jackie (Anne Sofie Espersen) og Tom (Thomas Levin) ser ut over Norskov. Serien er spilt inn i Frederikshavn. Foto: Adam Wallensten , SF Film Production

Lydsporet komponert av Kristian Eidnes Andersen, som også leverte lyd til «Halvbroren», «Jakten» og «Kampen om tungtvannet», glir diskré gjennom serien og komplementerer stemningen underveis.

Har du lest: Gå i sporene til «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen».

«Norskov» hadde likevel ikke overbevist uten utpregede gode innsatser også foran kameraet. Thomas Levin er stødig som den sensitive, men bestemte politimannen Tom, Jakob Ulrik Lohman glimter i det stille som entreprenøren Casper Bondesen, og Anne Sofie Espesen viser stadig flere nyanser som Toms søster Jackie. Men størst inntrykk gjør nykommeren Mathias Käki Jørgensen, som spiller det narkotikamistenkte hockey-håpet Oliver (Bondesens nevø).

«Norskov» er ved første øyekast en noe langsom krimserie, men setter døren på gløtt til et skap fullt av hemmeligheter om du følger med videre. Jeg har satt opptaksboksen på klar.

INGVILL DYBFEST DAHL

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.

Flere TV-tips: Slik blir seriehøsten på TV.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder