DRAMATIKK: Dag Malmberg som Hans og Sofia Helin som Saga Norén havner i en rekke driamatiske situasjoner i «Broen 3» Foto: Carolina Romare, Filmlance Int. /Nimbus Film Foto: ,

TV-anmeldelse: Bro
med spennende minefelt

Tredje sesong av dansk/svenske «Broen» på NRK1

Spektakulær spenning, groteske mord og en Saga Norén på
gyngende grunn er overbevisende ingredienser i tredje sesong av «Broen».

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Broen 3»

Dansk/svensk thriller i 10 episoder

Hovedforfatter: Hans Rosenfeldt

Regi: Henrik Georgsson, Rumle Hammerich

Med: Sofia Helin, Thure Lindhardt, Dag Malmberg, Ann Petrén, Sonja Richter, m.fl.

VG:s terninger viser 5 prikker

Den dansk-svenske serien åler seg fram mellom København og Malmø på en bro belagt med mange minefelt. De fleste av dem ligger latent i familiens lune rede.

For det er ulike familiekonstellasjoner som på sett og vis danner en rød tråd i årets utgave av det mørke, urbane suggererende og skakke univers som har gitt «Broen» status som kroneksempel på moderne skandinavisk krim.

Etter fire episoders gjennomsyn lover serien godt; personer av høyst ulikt kaliber introduseres gradvis, det legges ut tråder som nøstes delvis inn, for å gjenoppstå med nye vinkler og sidespor. I bånn ulmer en konstrant uro.

Det gjøres på en snedig og smart måte, der spenningselementet hele tiden er i fokus. Intrigene - noen av dem litt vel innfløkt - trigger nysgjerrigheten.

Sentralt i det hele er Saga Norén, fremdeles stødig og særegent spilt av Sofia Helin. I midten av forrige sesong syntes jeg at rollefiguren Saga ble i overkant pussig, og kalte henne en «gneldre-vette på speed».

Nå har hun det mer trøblete enn noensinne, med dramatiske hendelser innen politiets rekker, og en mor som brått oppsøker henne. Likevel er man mer fortrolig med hennes noe eksentriske oppførsel, også fordi hennes nye danske kolleger konstaterer hennes oppførsel på en usminket måte.

I starten savner man den robuste pondusen til Kim Bodnia som Martin, men etter hvert dukker det opp en ny dansk kollega, som definitivt har interessante sidespor i livet sitt.

Det hele starter med et grotesk og tydelige iscenesatt mord på en kvinnelig kjønnsaktivist. Blant trådene som trekkes opp i kjølvannet av dette, er bloggeren Lises skarpe, hatfulle og veloverveide betraktninger rundt alle hun mener «angriper» den tradisjonelle familie, samt den dreptes ustabile sønn med fortid i de danske Afghanistan-styrker.

Derfra vikles vi inn i en handling som byr på overraskelser, spenning og en del utfordrende svinger.

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder