AKTIVIST: Lena Dunham til stede ved The Human Rights Campaigns gallamiddag i Los Angeles 18. mars. Foto: Christopher Polk AFP

Lena Dunham operert: – Endelig smertefri

Skuespilleren er endelig kvitt sin smertefulle endometriose, men sier hun faktisk kjenner litt sorg over tapet av sykdommen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lena Dunham beskriver selv prosessen i sitt ukentlige nyhetsbrev «Lenny Letter» som ble sendt ut tirsdag.

Tatoverte seg i Oslo: Lena Dunham tatoverte bryst-lysekrone

«Girls»-skaperen har lenge slitt med endometriose, som er når livmorslimhinne vokser andre steder enn inne i livmoren. Ifølge Store medisinske leksikon blør det fra endometriose-vevet under menstruasjon, og det fører til «irritasjon av bukhinnen, smerter og etter hvert sammenvoksninger».

Operert flere ganger

Dunham har ifølge E! News forsøkt flere metoder for å lette smertene: yoga, holistisk diett og «vaginal Valium», og hun har også tidligere gjennomgått fem operasjoner.

Les mer: Dunham til sykehus med sprukken eggstokkcyste

Instagram post by jack antonoff • Apr 2, 2017 at 4:59pm UTC

Hennes samboer, musikeren og produsenten Jack Antonoff, la i helgen ut et bilde av Dunham under dyna, og skrev:

«Hun er hjemme fra sykehuset og hun er frisk, og takk alle guder for jeg hadde blitt til støv uten henne.»

– Operasjonen gikk som smurt. Da jeg kom til meg selv, tørr i munnen, fortalte legen meg noe jeg aldri hadde forventet å høre noensinne: At det ikke var noe endometriose igjen. Etter flere operasjoner og hormonbehandling, var jeg sykdomsfri, skriver Dunham i nyhetsbrevet.

Dunham forlater Twitter: – Ikke trygt for meg

Savn etter smerten

Hun sier også at hun er klar over at sykdommen kan komme tilbake, men at hun nå, når hun er helet, i utgangspunktet er frisk.

– Alt som står igjen er mitt lange forhold til smerte, og det er på tide å innse det, sier hun.

I OSLO: Lena Dunham var nylig i Oslo med faren Carroll, maler og tegner, som hadde en utstilling på Tjuvholmen. Her tar Julia Krohn selfie med TV-stjernen. Foto: Tore Kristiansen VG

Skuespilleren innrømmer at opplevelsen er bittersøt, etter mange år med kronisk fysisk smerte.

Leste du: Lena Dunham takker magasin for å droppe retusjering

– Min fysiske smerte distraherte meg fra en dypere, emosjonell og åndelig smerte, og den ble den ultimate unnskyldningen. Jeg hadde to moduser: jobb og smerte. Jeg var overbevist over at det var noe edelt i det, skriver hun.

SUKSESS: Dunham som Hannah i sesong 4 av «Girls» med Allison Williams som Marnie, Jemina Kirke som Jessa og Zosia Mamet som Shoshanna. Foto: HBO

Nå som legene har gjort henne helt frisk, kjenner hun på blandede følelser:

– Jeg skammer meg over å si at gleden jeg kjenner er blandet med sorg: Smerte og sykdom har definert en periode av livet mitt.

Les også: Lena Dunham forsvarer nakenscenene

Privilegert

Dunham understreker at hun er privilegert, og at det viktigste hun gjør er å fortsette å sette fokus på endometriose.

– Så mange mennesker som lider av det vil aldri ha de ressursene jeg har hatt. Jobben min er å lære opp folk, og å prøve å forandre den patetiske ressursmangelen når det gjelder enometriose. Jeg må gripe denne gaven, og bli mer nyttig.

Lena Dunham var nylig i Norge med kunstnerfaren sin, som stilte ut verk i Oslo. Da kastet hun glans over hans utspillingsåpning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder