Reality-TV holdt på deltagerne i ett år – mens programmet ble tatt av lufta

Da de håpefulle deltagerne kom tilbake etter å ha levd totalt avskjermet i ett helt år, var de slett ikke blitt TV-kjendiser.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det rekordlange realitykonseptet til britiske Channel 4 skaper omsider overskrifter – etter mange måneder med total stillhet. For nå har deltagerne sluppet «fri», men det er hele åtte måneder siden det ble vist noe som helst av dem på TV.

«De glemte realitystjernene», skriver BBC om deltagerne i det som i fjor ble omtalt som Channel 4s storsatsing.

Planen var å sende jevnlige episoder fra det ett år lange oppholdet i en avskjermet del av Det skotske høylandet. Startskuddet for innspillingen av «Eden» gikk i mars i fjor.

Fridtjof Nilsen om «Lost in Time»-fiasko: – Veldig synd

Den første episoden ble sendt i juli, men etter kun fire sendinger med totalt fire timers opptak, hadde seertallet rast fra drøye 1,7 millioner til 800.000. Dermed ble TV-serien tatt av lufta, skriver The Guardian.

Men de eventyrlystne deltagerne ble værende i området. Et to meter høyt gjerde på alle kanter, og havlinje, har hindret kontakt med omverdenen. Gjengen har hverken fått med seg Brexit eller USAs nyvalgte president. De har heller ikke fått vite at TV-showet deres for lengst var blitt skrinlagt på ubestemt tid.

Fikk du med deg? «Dødens tjern» tatt av lufta

En rekke lokalmedier har imidlertid sitert kilder som hevder at deltagerne har fått smuglet inn mat og alkohol underveis, og at det har foregått annen form for juks.

I «Eden» var det ingen som skulle vinne, og det var ikke snakk om premier. Hensikten med serien var å vise deltagerne i prosessen med å bygge opp et selvforsørgende samfunn helt fra bunnen av uten noen former for moderne hjelpemidler. Konseptet ligner TV 2s «Øya», men de norske deltagerne kom hjem etter noen uker.

Husker du? Aylar tatt med telefon, Lothepus med alkohol

I tillegg til de opprinnelig 23 deltagerne, har fire kamerafolk tilbrakt ett år i ødeland. Deltagerne var også utstyrt med kameraer. Underveis har imidlertid 13 trukket seg.

Channel 4 skriver i en pressemelding at eksperimentet er avsluttet og at alle har kommet tilbake til sivilisasjonen. De skriver også at de fra start ikke hadde noen anelse om hvordan prosjektet ville utvikle seg eller hvordan deltagerne ville takle isolasjonen. De lover imidlertid at serien vil bli sendt på et senere tidspunkt.

«Alt vil bli vist senere i år, både oppturer og nedturer», heter det i meldingen fra TV-kanalen.

NRK-duo tatt av lufta: Meldingene rant inn

På «Eden»s Facebook-side har TV-seerne i mange måneder etterlyst forklaringer og opplysninger om hva som egentlig skjer. De har kun fått kryptiske svar fra produksjonen.

Ingen av deltagerne som holdt ut hele innspillingsperioden, har uttalt seg til media.

Lest denne? Bear Grylls centimeter fra å bli drept

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder