VIL TIL ROSKILDE: - Om det er noe jeg angrer på? Joda. At jeg ikke har vært på interrail eller Roskilde. Det ender vel med at jeg kjøper det til meg selv i 50-års gave, ler Skåber til VG. Foto: Trond Solberg

Linn Skåber og Thomas Giertsen var kjærester i fire år

- Vi bytta vel hele tiden på å ha kjærlighetssorg

NRK-komiker Linn Skåber (40) mener kjærligheten kommer til henne når hun minst venter det. Selv ble hun sammen med Thomas Giertsen (39) da hun var 20.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det er ikke mange som vet at vi var sammen, men det varte i fire år. He-he. Den perioden der var en slags grobunn for det livet vi har i dag: Vi skrev tekster for ABC-teateret, lagde revy og solgte billetter for aller første gang. Vi hadde det ekstremt gøy, sier Skåber smilende til VG.

Forholdet til Giertsen er et av temaene når Skåber i kveld er gjest i NRKs nye portrettserie «Litt av et liv». Skåber og Giertsens forhold startet da hun som 20-åring kom på audition for «Risikompaniet».

- Vi bytta vel hele tiden på å ha kjærlighetssorg og være veldig glade. Men så kom jeg inn på Teaterhøgskolen på femte forsøk, og Thomas begynte med stand-up. Da skiltes våre veier, sier hun.

Kjærlighet

40-åringen bor på Grünerløkka sammen med sønnen Niels (8) i leilighetskomplekset som bortsett fra Linn rommer kjendiser som Janne Formoe (35) og Christian Skolmen (40). Noen kjæreste har hun derimot ikke bodd sammen med på flere år.

- Jeg har vel veldig sjelden vært på utkikk etter kjærlighet: Det er heller noe som har kommet til meg, uten at det helt har vært planlagt, sier hun.

1997: Linn Skåber og Thomas Giertsen på et bilde fra Lompelandslagets 10-årsjubileum i 1997. I bakgrunnen Trond Hanssen. Foto: Tom-Egil Jensen

På spørsmål fra VG om hun fremdeles er singel, avverger hun ved å gripe tak i Grünerløkka-baron og restauranteier Jan Vardøen som tilfeldigvis spaserer forbi. For Skåber er et svar som «ingen kommentar» uaktuelt.

- Det er faktisk et av de få spørsmålene jeg ikke svarer på, altså. Beklager. En av ulempene med å bli kjent er jo at man må vokte seg selv for å unngå følelsen av å leve i et glasshus hvor alle kan se inn. Man må ikke bli paranoid.

- Men er det slik at du har valgt karrieren fremfor kjærligheten?

- Nei, nei. Kjærlighet er som regel forløsende, det, smiler hun.

LES OGSÅ: Linns mamma blir TV- kjendis

Mørke sider

Hun beskriver seg som «70 prosent melankolsk og 30 prosent morsom».

- De «mørke periodene» i livet har vært viktige for meg: Jeg har alltid brukt dem til noe, enten det er til å skrive triste sanger eller svarte dikt. Når jeg leser i dagbøkene fra jeg var 18 år, så var jeg innmari stressa og veldig svart til sinns av og til. Men jeg hadde også evnen til å være innmari lys, sier Skåber, som mener folk må huske på at livet først og fremst er innmari morsomt.

- Det viktigste jeg kan si til unge mennesker er at «livet er gøy!». Det er morsommere enn man tror, selv om det er mye stress og alt skifter rundt seg. Man må huske på at selv om visse perioder kan oppleves som helt svart, så vil det nødvendigvis en eller annen gang bli helt hvitt.

Bra med enebarn

Skåber tror at verden hadde hatt godt av flere alenebarn som henne selv.

- Det burde vært flere av oss i verden. Enebarn går med en naturlig ensomhet i seg, hvor de søker andre mennesker på en helt annen måte. De lager seg familier ute i verden, fordi de ikke har noen de går sammen med alltid. Selv har jeg hatt så mange fine venner som har fungert som søsken, og da jeg var yngre var jeg veldig tett på fetteren og kusina mi. Det er jeg fremdeles, sier Skåber.

- Men jo eldre man blir, jo mer merker man at man er enebarn. Jeg vet jo for eksempel at jeg kanskje skal feire julaften alene en gang, eller med noen andre som ikke har familie

- Tror du sønnen din Niels blir alenebarn?

- Ja, men han har jo søsken, han. To halvsøsken og et stesøsken, så han er alenebarn med mange søsken.

- Er dere like?

- Ja, vi er like, men han er en god blanding av meg og faren sin. Han snakker østnorsk, men har selvtillit som en bergenser.

Er feminist

VG møter Linn Skåber på kvinnedagen 8. mars. NRK-komikeren har alltid regnet seg som feminist.

- Selvfølgelig er jeg det: Jeg er feminist fordi jeg er kvinne, og fordi jeg forventer at alle er feminister. Det gjør jeg faktisk! Som kvinne er det få områder jeg føler meg diskriminert på. Men jeg blir utrolig provosert når jeg hører at kvinner får mindre lønn enn menn for samme arbeid, for eksempel. Det er områder jeg nesten ikke kan gå inn på fordi jeg synes det er komplett uforståelig, sier hun.

40-åringen har lite til overs for folk som bidrar til forskjellsbehandling av kvinner og menn.

- Jeg ler av det. Det er så klovnete og umoderne. Men jeg tenker at folk som forfekter slike meninger, er i ferd med å dø ut. Det er dinosaurer i et glassmagasin. Det man derimot må ta på alvor, er at kvinner blir undertrykt. Det viktigste man må formidle til damer nå, er at de har all frihet til å gå fra et sted i livet hvor man har det vondt. Det samme gjelder for menn, sier hun.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder