NARKOSPANERE: Viggo Lust (Kyrre Haugen Sydness t.v) og hans rappkjeftede, småvulgære kollega Ståle (Eivind Sander). Foto: , TV2

TV-premiere «Det tredje øyet» sesong to: Fornemmelse for muffens

Ny etterforskning med ikke-etterprøvbar hjelp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«Det tredje øyet», sesong to.

Norsk krimserie i ti episoder.

Søndager på TV 2 kl. 21.45.

TV2 traff krimplanken solid med «Det tredje øyet» uten å ta munnen altfor full i 2014. Det var en liten prestasjon å få TV-krim med drømmetydning som en viktig ingrediens til å funke. Nå har serien fått en ny sesong, og vi får et gjensyn med Viggo Lust (Kyrre Haugen Sydness) og Mari Friis (Ida Elise Broch). De har fortsatt veldig mye ved seg begge to. Vi vet liksom ikke helt hvor vi har dem, og både Broch og Sydness har skapt rollefigurer vi fortsatt er nysgjerrige på.

To år har gått siden vi så Viggo sist. Det gamle livet, inkludert Mari Friis og drapsavsnittet, har han gått aktivt inn for å glemme. Tapet av datteren plager han fremdeles flere ganger daglig.

Nå spaner han på et mulig narkoreir på Oslo øst, et opplegg som sender ham rett i armene på sin tidligere kollega Friis. Viggo – og hans sidekick, rappkjefta Ståle (Eivind Sander, herlig komisk pusterom, nytt av året!) blir nemlig vitne til en henrettelse i narkomiljøet. Ganske motvillig må han dermed snakke – og samarbeide med sin gamle kollega. Det er flere ting som skiller seg fra første sesong.

Denne gangen er det ikke avsluttende episoder, noe som gjør at vi slipper heseblesende, konstruerte løp mot en løsning. Det er altså (i hvert fall foreløpig, la oss håpe man slipper så høye dødstall som i «Mammon») ett sakskompleks og ett drap vi konsentrerer oss om.

Det har sine fordeler, men man sitter ikke på kanten av stolen så veldig ofte i løpet av de to første episodene: Spenningsnivået er ikke skyhøyt foreløpig. I forrige sesong kom hintene til Viggo gjennom drømmene. I sesong to er det fornemmelser som når ham i våken tilstand – om de hjelper ham nevneverdig gjenstår å se. Det er i hvert fall ikke latterlig eller rart i det hele tatt. Serieskaperne har funnet sitt toneleie og stoler på det med «Det tredje øyet». Dersom spenningsskruen justeres noen hakk opp klarer serien å holde på seerne i ti episoder.

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder