TV-SUKSESS: «Lilyhammer» ble i år tilgjengelig for publikum over hele verden da Netflix la 96 millioner på bordet for å få de internasjonale rettighetene til seriens tre sesonger. Nå kan det spøke for en eventuell fjerde sesong, hvis man skal tro hovedrolleinnehaver Steven Van Zandt. Her med skuespillerkollega Marian Saastad Ottesen på rød løper. Foto:Roger Neumann,VG

Netflix: – Naturlig slutt på «Lilyhammer»

«Lilyhammer»-fansen håpet i det lengste, men nå bekrefter strømmegiganten Netflix at historien om Frank Tagliano, alias Steven Van Zandt, er slutt - i hvert fall for deres del.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hovedrolleinnehaver Steven Van Zandt skapte bølger i norske medier onsdag kveld da han publiserte en tweet med følgende tekst:

«#Lilyhammer RIP. Ikke min avgjørelse. La oss bare si for nå at virksomheten ble for komplisert. Veldig stolt av våre 24 episoder. Nye ideer er på vei.»

Rubicon produserer «Lilyhammer» i samarbeid med NRK, med Netflix som investor og distributør – så langt.

Torsdag bekrefter Netflix overfor VG at historien om karakteren til Van Zandt, «Frank Tagliano», er ferdig i TV-serien.

Se bakgrunn: Van Zandt tar farvel med «Lilyhammer».

– Lilyhammer var banebrytende som Netflix' første originalserie noensinne. Fans over hele verden har hatt glede av historien om fisken på land. Sesong tre er en naturlig avslutning på historien om Frank «The fixer» Tagliano, sier Netflix' kommunikasjonsdirektør Joris Evers til VG i en uttalelse.

Netflix ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar angående den populære TV-serien i denne omgang.

Dermed kan det være duket for en ny sesong av «Lilyhammer», men muligens uten Little Steven i hovedrollen, og ikke i regi av Netflix.

Se også: Van Zandt vil gjøre mer «Lilyhammer».

– Ingen formell avgjørelse

Administrerende direktør Pål Kruke Kristiansen i produksjonsselskapet Rubicon sa til VG onsdag kveld at ryktene om seriens død var sterkt overdrevne.

– Det er ingen formell avgjørelse hverken fra Rubicon eller NRK om å avslutte «Lilyhammer», sa Kristiansen.

Han var ikke klar over den nye meldingen fra Netflix da VG kontaktet ham torsdag.

– Dette er ny informasjon for vår del, og vi snakker med folk høyt oppe i Netflix-systemet, sier Kristiansen.

Han understreker at Rubicon, som produserer TV-serien, ikke har fått noen formell avslutning av serien fra den amerikanske strømmegiganten.

– Vi har inntrykk av at den budsjettstørrelsen vi lagde på sesong tre (120 millioner, journ. anm.) var i helt overkant av hva Netflix var interessert i å betale. Men hvis det kommer et budsjett som er litt lavere, så tror jeg ikke døren er helt lukket. Det er i alle fall det siste vi har fått beskjed om fra dem, sier Rubicon-sjefen.

Husker du: Little Steven mener norsk låt er en av verdens beste.

– Kan «Lilyhammer» fortsette selv om Netflix avslutter samarbeidet?

– Absolutt! Rettighetene til serien er det NRK, Rubicon og Steven Van Zandt som sitter på. Hvis de tre partnerne blir enige, og da inkluderer jeg også forfatterne bak selve historien i serien, så er det ikke avgjørende om Netflix blir med videre. De er en ren investor, sier han.

– Har dere snakket med andre investorer?

– Nei, det har vi ikke. Som sagt, så har vi ikke fått noen endelig bekreftelse fra Netflix om de ønsker å fortsette med serien eller ikke, sier han.

Dette er imidlertid ikke første gang Van Zandt sår tvil rundt en eventuell fjerde sesong.

– Beskjeden jeg har fått, er at vi skal være takknemlige for at vi klarte tre, sa musikeren og skuespilleren til Dagens Næringsliv i januar.

Da VGTV snakket med Van Zandt under premieren på sesong 3 i New York i fjor høst, sa han:

– Hver år har det fra start vært vanskelig å lage «Lilyhammer». Det er en veldig komplisert serie å lage: Den er kunstnerisk komplisert, og veldig komplisert når det kommer til det økonomiske. Jeg skal ikke kjede deg meg det, men det er vanskelig.

Les VGs anmeldelse av tredje sesong her.

Skal diskutere framtiden

Eksternsjef i NRK, Petter Wallace er opptatt av å skille mellom investoren Netflix og produsentene Rubicon og NRK.

– Det vi skal være klare over er at det er en av investorene som tydeligvis trekker seg. Det er ikke en av opphavsmennene som trekker seg. NRK, produksjonsselskapet og manusforfatterne kommer til å diskutere framtiden til «Lilyhammer» grundig etter sommeren, sier Wallace.

KOMPISER: Frank (Steven Van Zandt) og Torgeir (Trond Fausa Aurvåg) er radarpar i «Lilyhammer». Foto:HENRIK BAUGSTØ,NRK

Han forteller at NRK ikke har vært i kontakt med strømmegiganten etter at Steven Van Zandt slapp Twitter-bomben onsdag.

– Vi kan på en måte ikke forholde oss til indirekte meldinger fra en stor investor, sier Wallace og viser til Netflix’ uttalelse til VG.

Har du lest: Van Zandts fortelling om hvordan han fikk Netflix på tråden (krever innlogging).

Vanskelig, men ikke umulig

Han legger ikke skjul på at en Netflix-retrett vanskeliggjør en ny sesong, men sier at det ikke er umulig å få til.

– Det blir feil å si at dette ikke endrer noe, men NRK har erfaring med å produsere «Lilyhammer» uten Netflix, sier eksternsjefen.

Første sesong av «Lilyhammer» var finansiert av NRK og Norsk filminstitutt. Strømmegiganten kjøpte seg inn mot slutten av første sesong, og har i stor grad vært med på å finansiere seriens andre og tredje sesong.

– Kan det bli en ny sesong «Lilyhammer» med Steven Van Zandt?

– «Lilyhammer» er ikke bare en TV-serie. Det er et univers med mange spennende karakterer og historier. Vi kommer til å sette oss ned og diskutere hva vi skal gjøre, i lys av det vi i dag vet, sier Wallace.

Han forteller at NRK hverken ser bort fra å lage en ny sesong, eller å avslutte serien etter sesong tre.

Les mer: Tidenes norske drama-eksport

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder