TERNINGKAST TRE: - Premisset for fiksjonen i «Okkupert» er egentlig godt, endog ganske betimelig. Det er det TV-skaperne får ut av det, eller snarere ikke får ut av det, som er problemet, mente VGs anmelder om serien. Eldar Skar spiller statsministerens livvakt, Hans Martin Djupvik, i «Okkupert». Foto: Aksel Jermstad , TV 2

TV-seerne flykter fra «Okkupert»

Forventningene var store til «Okkupert». Men TV
2s 90 millioners-serie fengsler ikke seerne.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fire år gammel

Den norske dramaserien har mistet nesten 300.000 seere siden premieren for en måned siden. Første episode startet godt – og endte opp med 663.000 seere. Men siden da har det bare gått en vei – nedover – og på søndag forrige uke var det bare 381.000 seere igjen.

– Søndagens seertall nærmer seg en halvering i forhold til første episode. Det er alarmerende, sier TV-ekspert Morten Wiberg i Carat media Norge til VG.

Han slår også fast at med slike seertall er ikke TV 2 i nærheten av å tjene inn de 90 millionene serien har kostet på reklame.

– Et raskt overslag viser at TV 2 vil få reklameinntekter på rundt 15 millioner kroner knyttet til lineær visning på TV av «Okkupert», sier Morten Wiberg.

– Søndagen på TV 2 er helt kanon på alle mulige måter. «Farmen», Nyhetene og «Okkupert» gjør at vi er førstevalget til de fleste nordmenn i timesvis søndag kveld. Det å regne på enkeltprogrammer som Wiberg her gjør er sikkert greit det, men vi ser på søndagen vår som en suksess både i forhold til seerne og det kommersielle. Så er det helt feil å si at denne serien har kostet 90 millioner kroner for TV 2. «Okkupert» er en samproduksjon, det er mange som har investert i prosjektet. TV 2 har kun betalt en del av produksjonsbudsjettet. Serien kommer til å ha stor verdi for TV 2 på lang sikt, blant annet via TV 2 Sumo hvor den også er en stor suksess, sier TV 2 kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl til VG.

«Okkupert»-regissøren: – 90 mill er ikke romslige rammer

TV 2 trøster seg med at seertall som inkluderer opptak, reprise og TV 2 Sumo, løfter seertallene med 200-300.000 for hver episode.

TV-TRIO SOM SLITER: Eldar Skar, Henrik Mestad og Ane Dahl Torp spiller viktige roller i «Okkupert». Men TV-seerne svikter serien. Foto: TV 2 ,

Dramasjef Christopher Haug i TV 2 legger imidlertid ikke skjul på at kanalen gjerne skulle hatt bedre tall på førstegangsseingen.

– Men som med andre dramaserier så sees også denne over tid og på ulike plattformer. Dermed er et snitt på 725.000 seere så langt noe vi er godt fornøyde med. Kvaliteten på serien tilsier også at den vil ha et langt liv og vi er stolte av å ha den hos oss. Dessuten måles verdien av serien også på andre måter enn kroner og øre, så summen av det hele er veldig positivt, sier Haug til VG.

Samtidig ser han internasjonale muligheter for «Okkupert».

– Det er snart premiere i utlandet, blant annet i Frankrike og i Tyskland. Interessen er utrolig stor og tilbakemeldingene udelt positive, sier Haug.

Les også: Seerne fortsetter å svikte «Okkupert»

TV 2 overtok «Okkupert»-konseptet fra NRK som hadde jobbet med utviklingen av dramaserien i fire år.

– «Okkupert» er et ambisiøst prosjekt med en kompleks historie, og jeg har stor respekt for den utholdenheten og gjennomføringsevnen og profesjonaliteten de ulike faggruppene har vist. Jeg vil ikke uttale meg om hvorfor det ikke ble produksjon med NRK. Men jeg kan si at det ikke er enestående at tv-kanalene ikke setter i produksjon alt de utvikler, sier Tone C. Rønning, prosjektredaktør for eksterne dramaproduksjoner i NRK til VG.

Forventningene til «Okkupert» var i utgangspunktet store. Ikke minst fordi serien var basert på en ide fra ingen ringere enn Norges fremste krim-konge og internasjonale forfatterstjerne, Jo Nesbø.

IKKE MYE: – Det var overhodet ikke romslige rammer. Når det står budsjett 90 millioner, ser folk bare et siffer. Men det er jo penger som går til å lønne folk. I dette tilfellet et team i arbeid i åtte måneder, uttalte «Okkupert»-regissør Erik Skjoldbjærg her sammen med Henrik Mestad (tv) som spiller statsminister i dramaserien. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Men anmelderne var lukne. Etter å ha sett fem av ti episoder, ga VGs anmelder serien terningkast tre og konkluderte med at «Okkupert» er dessverre ikke engang er særlig «bra til å være norsk».

VG-anmelder Morten Ståle Nilsen stiller også spørsmål om hvor ble det av de 90 millionene og skriver: «Var det så dyrt å leie lobbyen i Statoil-hovedkontoret på Fornebu (for anledning TV-»teleportert» til Bjørvika)? Var kontorstolene i minimalistisk skandinavisk design virkelig så kostbare? Var det den russiske dronen? Har ikke alle droner i 2015 ’a?»

– Kanskje var det like greit at NRK sparte oss lisensbetalere for disse 90 millionene, undrer Morten Ståle Nilsen i dag etter å sett hvordan serien har utviklet seg når det gjelder antall seere.

Nysgjerrig? Slik måles TV-tallene

Dagbladet landet også på terningkast tre i sin anmeldelse.

– «Okkupert» er litt som en oppfølger til justisministerens propagandavideo, men reddes av gode prestasjoner fra skuespillere vi ikke så ofte ser på tv, skrev avisens anmelder.

Mest positiv av de store avisenes anmeldere var Asbjørn Slettemark i Aftenposten som mente at «på sitt beste er Okkupert storslagen TV-underholdning, men se opp for snubletrådene». Terningkast fire.

– «Okkupert» klarer ikke å skape det samme engasjementet og den samme interessen som «Frikjent» skapte, sier Morten Wiberg.

Les også: «Frikjent» fenget folket

Selv om Okkupert leverer rimelig bra på summen av vanlig TV seing, opptak, reprise og Sumo, synes ikke Wiberg at «Okkupert» er i samme kategori som vårens store drama satsing på TV 2, «Frikjent», som ble belønnet med terningkast fem av VGs anmelder.

En serie som for øvrig hadde seertall på førstegangsseingen som svingte mellom 660.000 og 460.000 og som til slutt endte opp med et snittall på 802.000 pr episode inkludert førstegangsseing, opptaksseing, reprise og tallene fra TV 2 Sumo.

Morten Wiberg tror heller ikke at sendetiden for «Okkupert», klokken 22.15, er for sent.

– Vi snakker fortsatt prime time 765.000 så «Farmen» som ble sendt like før og det kan man i hvert fall ikke si er noen ulempe. I stedet ser vi at halvparten av seerne faller fra, sier Morten Wiberg.

Men fallende seertall på førstegangsvisningen og lunkne kritikker, har ikke skremt TV 2 fra å satse mer på dyrt norskprodusert TV-drama.

– Det er ikke gitt grønt lys ennå, men vi utvikler en sesong 2 av «Frikjent». Vår dramasatsning fortsetter og ønsket er skape kontinuitet. Det er viktig for TV 2 å ha store dramaserier som engasjerer både i Norge og utlandet, og vi skal fortsette å være best på moderne drama, sier dramasjef Christopher Haug i TV 2.

Flere nyheter på Rampelys

Les også

 1. Henrik Mestad i «Okkupert»:  – Jeg lever av uansvarlighet

  Profesjonelt spiller han beslutningsdyktig norsk statsminister, men på privaten er Henrik Mestad (51) delvis gambler.
 2. De nye stjernene i TV 2-satsing

  Snart kan du se disse fjesene i store roller i TV 2s største dramasatsing noensinne.
 3. Seerne fortsetter å svikte «Okkupert»

  TV 2s nye dramaserie har mistet nesten 150.000 seere på en uke.
 4. «Okkupert» mistet 100.000 seere

  TV 2s dyreste dramasatsing klarte ikke å holde på seerne etter premieren.
 5. Russland-kjenner om TV 2-serie:  Skaper frykt

  Russland-kjenner Peter Normann Waage mener «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot…
 6. NRK sikrer helgegrepet

  NRK har stadig et solid helgegrep på TV-publikummet. Med «Nytt på nytt»  som juvelen i kronen: Det eneste programmet med…
 7. Dramarekord for «Okkupert»

  Nær halvparten av alle som så på TV søndag kveld fulgte premieren av TV2s dyreste dramaserie, «Okkupert».

Mer om

 1. Medier
 2. TV 2

Flere artikler

 1. Seerne fortsetter å svikte «Okkupert»

 2. Dramarekord for «Okkupert»

 3. «Okkupert» mistet 100.000 seere

 4. Disse seriene får du mer av

 5. Hovedrolle for Brenner i «Okkupert»

Fra andre aviser

 1. «Okkupert» satte ny drama-rekord på TV 2

  Aftenposten
 2. Seerne flykter fra «Lykkeland»

  Fædrelandsvennen
 3. Seerne flykter fra «Lykkeland»

  Aftenposten
 4. Tror «Okkupert» kan gjøre MDG mer populær

  Aftenposten
 5. Slutt for «Hotel Cæsar»

  Aftenposten
 6. Broens tredje sesong hylles av anmelderne, men mister likevel seere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder