KNIVER OM SEERNE: «Frikjent» sesong 2 på TV 2 og «Aber Bergen» på TV3 sendes samtidig torsdag kveld. Foto: Erik Evjen, Rune Bendiksen TV 2, TV3

«Aber Bergen» mistet en tredjedel av seerne i dramakrig

Da TV 2 kjørte i gang «Frikjent 2» i samme sendetid som TV3s
«Aber Bergen», mistet TV3 en stor del av seerne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

NB: VG opererte i første utgave av denne saken med feil tall fra MTG. Vi beklager dette.

I den varslede «dramakrigen» led TV3 store tap i premierekvelden på TV 2s nye sesong av «Frikjent».

I TV-miljøet har det lenge vært en uuttalt avtale om at man ikke programmerer norske dramasatsninger på ulike kanaler mot hverandre, for på den måte å støtte mest mulig opp om norsk dramaproduksjon. TV3 sender sin advokatserie med Odd-Magnus Williamson i hovedrollen torsdager klokken 21.55.

Bakgrunn: Drama-kræsj mellom TV3 og TV 2.

I de foregående fem episodene hadde serien mellom 127.000 og 92.000 førstegangsseerne, og et snitt på 107.000.

Torsdag kveld, da TV3 sendte episode 6 av «Aber Bergen» , og TV 2 hadde sesongpremiere på «Frikjent» klokken 21.40, falt antall førstegangsseere til 60.000, ifølge tall fra MTG.

Fallet fra episode 5 til 6 er dermed én tredjedel, fra 92.000 til 60.000, mens seersvikten fra gjennomsnittet førstegangsseere på de fem første episodene, 107.000, til 60.000 utgjør drøye 40 prosent.

I den kommersielle seergruppen fra 15 til 49 år, falt andelen fra 11,7 til 5,9 prosent fra program 5 til 6. Blant seerne over 12 år falt andelen fra 8,9 i snitt på de fem første til 4,2 prosent.

I GANG PÅ TORSDAGER: Ellen Dorrit Petersen og Odd-Magnus Williamson i «Aber Bergen». Torsdag ble epsiode 6 av 10 sendt. Foto: Rune Bendiksen TV3

TV 2s storsatsing landet på 631.000 førstegangseere og en seerandel på 40,4 prosent. Det er på linje med premieren på første sesong, som hadde 660.000 seere og en andel på 38,8 prosent.

Les mer: Knallstart for «Frikjent».

– Gårsdagens sesongpremiere for «Frikjent» på TV 2 i samme sendetidspunkt som «Aber Bergen» merket vi - som antatt - på livetallene, skriver kommunikasjonssjef i MTG, Line Vee Hanum, til VG.

Totalseingen på «Aber Bergen» er selvsagt høyere. Med seing i opptak, repriser og nettseing, kommer den såkalte «Total screen rating», eller TSR, på 225.000 i snitt per episode før «Frikjent» begynte. Første sesong av «Frikjent» endte på en TSR på 850.000.

Fare for kansellering

Programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø, uttalte til Dagbladet 19. oktober at de fryktet for seriens fremtid, og at en dramatisk nedgang i seertallet vil kunne ende med at «Aber Bergen» blir kansellert.

STARTET TORSDAG: Nicolai Cleve Broch som Aksel Nilsen i «Frikjent» sesong 2. Foto: CARL CHRISTIAN RAABE TV 2

Mer om TV 2: Kommer ikke i mål med sluttpakker.

Da VG kontakter ham fredag, sier Hjertø at MTG vil se an både TSR totalt denne uken, og ikke minst hvordan det går mot episode to av «Frikjent» neste uke, siden premieretall ofte er spesielt høye.

– Det er klart av første utsendelse av programmet har noe å si, og det er kjedelig å få lavere seertall. Men vi vurderer serien suksess eller ikke-suksess ut fra TSR, sier programdirektøren og legger til:

– At dramapublikummet blir tvunget til å velge, er ikke heldig for norsk drama.

Fikk du med deg: Nicolai Cleve Broch: – Jeg vet dette er siste sesong.

Han opplyser at TV3 nå har satt opp flere repriser av «Aber Bergen», og legger ut neste ukes episode en uke før på sine digitale plattformer, Viaplay og Viafree, samt gjør serien tilgjengelig på gratistjenesten Viafree.

– Vi gjør mange tiltak for å beholde det totale seertallet. Jeg tror også distribusjonen går i den retningen, at serier blir tilgjengelige over alt, sier han.

Uenige om forløp

Tidlig i oktober gikk TV 2 ut med at premieredatoen til «Frikjent» var flyttet en uke frem, til 27. oktober. Ifølge TV 2s programdirektør, Jarle Nakken, ble sendeplanen for «Frikjent 2» lagt for ti måneder siden.

ROLLER I BEGGE: Ellen Dorrit Petersen spiller i begge dramaseriene. Her er hun med Henrik Rafaelsen som Inger og Lars Hansteen i «Frikjent 2». Foto: Eirik Evjen TV 2

Odda som advokat i «Aber Bergen»: Hadde John-Christian Elden som mentor.

– Da TV3 offentliggjorde sine sendeskjemaer, fant jeg det riktig å gjøre dem oppmerksomme på at «Aber Bergen» ville kollidere med «Frikjent». Vi gjorde en vurdering av en eventuell flytting av sendetid, men her snakker vi om kompliserte kommunikasjons- og markedsplaner for dette og andre program, slik at vi fant frem til at «Frikjent» skulle gå som planlagt, sa Nakken til VG i en tidligere sak om drama-kollisjonen.

Programdirektør Hjertø i TV3 har derimot fortalt VG at de ikke fikk noen offisiell anmodning, men hørte via «uoffisielle kanaler» at TV 2 kanskje ville flytte «Frikjent» fra mandager til torsdager.

Jobber med sesong 2

TV3 er for tiden i gang med prosessen å vurdere om det kommer en sesong 2 av «Aber Bergen».

– Vi er i gang med å skrive sesong 2, og har en søknad inne hos NFI. Vi har veldig lyst til å få det til, men dramaserier er en finansieringsøvelse, sier Hjertø.

TV3 jobber også i disse dager med å få solgt serien til utlandet.

– Vi har stor interesse fra utlandet, og om det skjer vil det bety en bedre sjanse for en sesong 2, fastslår han.

Mer om TV 2-serien: Svensk millionsuksess for «Frikjent»

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen har en rolle i begge de konkurrerende seriene. Etter en henvendelse fra VG opplyser hun at hun velger å ikke kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder