...og hit skal han selv reise når påsken er over

MANGE LYTTER: Når Viggo Valle tar lytterne med inn i «Påskelabyrinten» lytter mellom 65 og 70 prosent av de som hører på radio da på han og hans program. Foto: Kristian Helgesen VG

Valle er påskens mest populære radiostemme

Radio og påske. Det er Viggo Valle og «Påskelabyrinten»,
det. I fjor hadde han i snitt 738.000 lyttere. Mandag sitter han klar med 70 nye spørsmål og neste år er det 30 år siden «Påskelabyrinten» ble sendt første gang.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fire år gammel

- Det er faktisk det eldste radioprogrammet i NRK med samme programleder. Det gjør meg både ydmyk og stolt, sier Viggo Valle (62) til VG.

Viggo Valle er «Påskelabyrinten» personlig. Neste år er det 30 år siden programmet ble sendt for første gang. Det betyr at det er like lenge siden Valle har hatt påskeferie i påsken.

- Men etter påske blir det ferie på meg også og i år skal jeg til Lofoten og fiske skrei, sier Viggo Valle.

Det er heller ingen tvil om at han har profilert seg godt hos lytterne. I en fersk undersøkelse om radiolytting i påsken som TNS Gallup har gjort for radio.no om radiolytting i påsken, svarer over 50 prosent at «Påskelabyrinten» er deres favoritt-program i påsken. «Påskelabyrinten» er dessuten også det klart mest nevnte ordet som knyttes til påsken i undersøkelsen.

Les også: Irriterer seg over at lytterne googler svarene

- Jeg synes at det er helt utrolig at et 80-tallsprogram har holdt koken så lenge. I gamle dager var det jo slik at familien gjerne samlet seg rundt radioen og min opplevelse ut fra de tilbakemeldingene jeg får, tyder på at man fortsatt gjør det når «Påskelabyrinten» sendes, sier Viggo Valle.

Han har i mange år vært påskens mest populære radiorøst. Lyttertall fra NRK de siste fem årene har vært helt oppe i 878.000 i snitt på det beste i 2012. Året etter var det hele 932.000 som fikk med seg finalen på påske. At mellom 65 og 70 prosent av alle som hører på radio, uansett, kanal når «Påskelabyrinten», faktisk hører på «Påskelabyrinten», gjør ikke Viggo Valle mindre stolt.

Husker du? En halv million nordmenn løste billett hos TV-Viggo

- Jeg synes det er veldig moro når yngre mennesker tar kontakt med meg å forteller at da var barn, hysjet foreldrene deres på dem når «Påskelabyrinten» ble sendt – og nå gjør de det samme med sine barn, fortsetter Viggo Valle.

De siste seks ukene har hatt permisjon fra sin vanlige jobb som programleder for frokost-radio i P1+ for å konsentrere seg om å lage oppgaver til årets «Påskelabyrint».

- 70 oppgaver er klare, så nå er det bare å gå i studio på mandag. I fjor passerte jeg 2000 oppgaver, sier Viggo Valle.

Men da har han tatt med oppgavene han laget til «Julelabyrinten» som ble sendt på radio i årene 1986 til 1991.

- På den tiden jobbet jeg som programingeniør i NRK og da laget jeg både «Påskelabyrinten» og «Julelabyrinten» som frilanser. Det ble veldig hektisk å gå i gang med spørsmålene til «Påskelabyrinten» rett etter at jeg var ferdig med «Julelabyrinten». Påsken er dessuten en veldig god sendetid for et program som dette og programmet er jo nesten blitt en tradisjon på linje med Kvikk Lunsj og appelsin, fortsetter Valle.

Les også: 20 år med samme påskejobb

Han setter sin ære i å aldri falle for fristelsen å gjenbruke noen spørsmål, uansett hvor mange år det er gått.

- Da ville jeg nok fort blitt avslørt. Men det er klart at vi noen ganger kan dra til de samme reisemålene og stille andre spørsmål, sier Valle.

Men for å tilfredsstille de som har lyst på et lite tilbakeblikk på spørsmål fra «Påskelabyrinten», kommer Viggo Valle i år med enquiz-bok med utgangspunkt i radioprogrammet.

- Men det er ikke bare lett å lage en bok på den måten. På radio kan bruke forskjellige hjelpemidler og man har en dialog med deltakerne som kan hjelpe dem på vei, sier Viggo Valle,

Les også

 1. Flere reagerer på bruk av internett i «Påskelabyrinten»: Påskenøtt-Øyen: – Bruker du hjelpemidler er det ikke vits i å delta

  Under den populære «Påskelabyrinten» på NRK høres det stadig tastetrykk fra deltakere som googler seg frem til svarene.
 2. Her er kjendisenes tips til inne-påsken!

  (VG Nett) Skal du være hjemme i påsken, men gruer deg til påskestillheten senker seg?
 3. Ukas boktips!

  Alt fra en krim for dem som ikke liker krim til Viggo Valles «Påskelabyrint» i bokform. Få med deg ukas boktips.
 4. En halv million nordmenn løser billett

  TRONDHEIM (VG) Viggo Valle samler over en halv million seere foran skjermen for å se på reisekonkurransen «Billetten».
 5. 20 år med samme påskejobb

  Viggo Valle (54) har bare hatt påskeferie to ganger siden 1986. I over 20 år har han trofast servert påskelabyrinter fra…

Mer om

 1. NRK
 2. Påske

Flere artikler

 1. Pluss content

  Quizgeneral Viggo Valle: Mener «googling» ikke ødelegger

 2. Finn Bjelke etter NRK-exiten: - Jeg har det mye bedre nå

 3. Har spilt inn siste «20 spørsmål»: – Rart, men ikke vemodig

 4. NRK vil stoppe Finn Bjelkes nye program på Radio Vinyl

 5. Slik påvirker streiken NRK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder