ÅRHUNDRETS RETTSSAK: Idrettshelten O.J. Simpson stod tiltalt for drap på sin eks-kone og hennes venn på midten av 1990-tallet. Saken omtales fortsatt i USA som «århundrets rettssak». En ny ESPN-dokumentar tar for seg Simpsons liv. Foto: Scanpix

Ny O.J.-film varer i 7,5 timer: Gir svar på O.J.-drapsgåten

LOS ANGELES (VG) En ny dokumentar om O.J. Simpson kan bli den første TV-serien i verden som vinner Oscar. Den er hypnotiserende detaljert og tidvis fryktelig vond å se på, likevel er det helt umulig å se vekk.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over fire år gammel

ESPN-dokumentaren «O.J.: Made in America» ransaker livet til USAs største falne helt, fotballsuperstjernen O.J. Simpson, som i 1994 ble tiltalt for drapet på sin eks-kone Nicole Brown og hennes bekjent Ron Goldman.

Den visker også for alvor ut skillet mellom TV og film, ved å vises i amerikanske kinosaler før den har premiere på TV.

Måten vi ser TV og film er i drastisk endring, det samme gjelder statusfordelingen mellom de to. Før var film mer «kunstverdig» og tiltrakk seg eliteskuespillere, mens TV var konsum. Streamingkulturen har totalforandret seervaner, innhold og formatene. Men Oscar er fortsatt gjevere enn TV-prisen Emmy.

Oscar-race

«O.J.: Made in America»-lanseringen er ESPNs forsøk på å utfordre de gamle skilleveggene. Med visning i kinosaler og panegyriske anmeldelser fra filmkritikere er den nå kvalifisert til Oscar-racet. (For å bli vurdert må en film vises på kino minimum syv dager på rad før den vises på tv, samt være anmeldt av en filmkritiker, ikke TV-kritiker.)

Dokumentaren må for øvrig ikke forveksles med den kritikerroste FX-dramatiseringen om rettsaken, «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story», som har norsk premiere 9. Juni på TV3.

Les også: O.J.-TV-serie gir drapsåsted-turisme

VARER LENGE: Er dokumentaren film eller TV? ESPN lanserer «O.J. Made In America» på kino før den kommer på TV. Den varer i 7,5 timer Foto: ESPN

«Made in America» er et inngående portrett av Simpsons liv, men også hans samtid og de enorme kreftene i spill under rettssaken.

Jeg så den 7,5 timer lange dokumentaren i et strekk på kino i Santa Monica. På TV vises den i fem 1,5 timers lange episoder.

I de to første avsnittene følger vi O.J.s utrolige klassereise. Fra oppveksten i et fattig svart nabolag i San Francisco med mor og søster - og en fraværende homofil far, til Simpsons triumferende idrettsprestasjoner og livet som en av USAs største sportsstjerner.
En barndomsvenn forteller hvordan Simpson ble så forført av det hvite samfunnet at han mistet seg selv.

Les også: Cuba Gooding om å spille O.J.

Historien flettes taktfullt sammen med dokumentarens imponerende portrett av oppbyggingen av rasespenningene i Los Angeles og de svartes mistillit til myndighetene.

Simpson vil ikke forbindes med det afroamerikanske miljøet. Med sin enorme karisma og viljestyrke hever han seg over sin egen rase, og forfører et helt folk.

– Jeg er ikke svart, jeg er O.J., forklarer han.

– Var ekte kjærlighet

Del tre og fire vies drapsgåten. Den sykelige kjærligheten mellom O.J. og Nicole Brown utvikler seg til et forhold med psykisk misbruk og vold.

– Det var ekte kjærlighet, og det gjør alt enda mer tragisk, sier Nicoles søster.

Vi grøsser høylytt i kinosalen når utallige nødtelefonsamtaler fra Brown spilles av, med O.J. i bakgrunnen som skriker og truer henne. Senere vises politiets usladdede bilder av de to avdøde. Det er tøff kost.

Regissør Ezra Edelmann intervjuer 65 personer, venner, familie, advokater, politi og nøkkelvitner. Det er ikke et kjedelig sitat å spore.

VG+: Stor sak om drapene i 1994 (krever innlogging).

Vi dras igjennom drapene, de mange bevisene mot Simpson og politiets enda flere feil i etterforskningen.

O.J.s forsvarsadvokater innrømmer hvordan de manipulerte juryen og spilte rasekortet. Deres konspirasjonsteori holdt helt frem til frifinnelsen for 22 år siden, men ødela flere liv langs veien.

Over 150 millioner amerikanere fulgte domsavsigelsen, og befolkningen var splittet i skyldspørsmålet. 70 prosent av afroamerikanere mente O.J. var uskyldig, mens nærmere 80 prosent av hvite var sikre på hans skyld.

USA blir aldri helt ferdige med Simpson, trolig fordi saken berørte dem alle.

True crime på sitt beste

BLE DREPT: O.J. Simpson og eks-kona Nicole Brown fotografert noen måneder før drapet, med barna Sidney og Justin i forbindelse med en filmpremiere. Foto: Scanpix

Siste episode følger Simpsons liv etter rettssaken - i fritt fall. Han er fortsatt sulten på berømmelse og tilbringer dagene som et omreisende freakshow. Simpson velter seg i fester, dop og damer. Alle de gamle vennene har stukket av, igjen er smågangstere. Det ender selvsagt ikke godt.

Les hvordan det endte: O.J. Simpson skyldig i væpnet ran og kidnapping

«O.J.: Made in America» er true crime på sitt aller beste, helt på linje med «The Jinx» og «Making a Murderer». Om ikke bedre. Alle kan utfallet av historien men spenningen i seeropplevelsen er til å ta og føle på. Det er rett og slett umulig å se vekk.

Den er ikke tendensiøs i den ene eller andre retningen, og gir rom for seerens egne refleksjoner.

Til slutt sitter man igjen med en tilfredsstillende følelse, som når en kabal går opp eller et kompleks puslespill er nesten ferdig. Dokumentaren gir svar på drapsgåten, men viktigst av alt forklarer den hvorfor Simpson ble frifunnet til tross en overveldende mengde fysiske bevis.

«O.J.: Made in America» del av ESPNs dokumentarserie 30 for 30. Den går for tiden på kino i USA, med TV-premiere ABC 11. juni. Det er ikke klart når den blir tilgjengelig på amerikansk iTunes.

Les også

 1. «Making a Murderer»-skaperne i Norge: Steven Avery har ikke sett
  serien

  Selv om seere verden rundt har latt seg fascinere av…
 2. Hevder nye «Making a Murderer»-bevis sår tvil om etterforskningsprosessen

  Støttespillerne til drapsdømte Steven Avery har fått tak i dødsattesten til Teresa Halbach.
 3. «Making a Murderer» kan få oppfølger

  Serieskaperne er allerede i snakk med Steven Avery og hans advokat om å gjenoppta filmingen.
 4. Historien om «The Grim Sleeper»: 30 år, ti drepte kvinner og 170 fryktes drept

  «The Grim Sleeper» er tiltalt for å ha drept ti kvinner, men politiet frykter at det kan dreie seg om nærmere 180 offer.
 5. Ville ha rettferdighet for Steven Avery - truet politistasjon med bombe

  En person ringte Manitowoc politistasjon med en bombetrussel etter å ha sett «Making a Murderer».
 6. Netflix tatt på sengen av «Making a Murderer»-suksessen

  LAS VEGAS (VG)  Netflix-programsjef Ted Sarandos forteller til VG at han er overrasket over alt oppstyret rundt «Making…
 7. Påstander, bevis og verdensomspennende debatt: Fem saker du bør lese om «Making a murderer»

  Her er artiklene som gir deg ytterligere innsikt, dersom du har sett Netflix-suksessen.
 8. O.J.-TV-serie gir drapsåsted-turisme

  Folk strømmer til Nicole Brown Simpsons tidligere hus etter at den nye TV-serien om O. J.
 9. Cuba Gooding Jr. om O. J.-rollen: – Vi har gode intensjoner

  I den nye TV-serien om O. J. Simpson-rettssaken spiller Cuba…

Mer om

 1. Netflix
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Ny O.J.-avsløring: Derfor passet ikke drapshanskene

 2. TV-anmeldelse: Sirkus O. J. Simpson er her, og du må se på!

 3. OJ Simpson kan være en fri mann i oktober

 4. Pluss content

  TV-anmeldelse: «American Crime Story: The People v. O.J. Simpson»

 5. Pluss content

  Marcia Clark: Kvinnen som tapte rettssaken foran en hel verden

Fra andre aviser

 1. Dokumentar på sitt vondeste og mest interessante

  Aftenposten
 2. O.J. Simpson flytter tilbake til Las Vegas etter ni år i fengsel 

  Bergens Tidende
 3. Fem serier og én film inspirert av ekte kriminalsaker

  Aftenposten
 4. «Tettpakket, spennende og interessant rettsdrama om en sak vi kanskje tror vi husker bedre enn vi gjør»

  Aftenposten
 5. Påskekrim fra virkeligheten

  Aftenposten
 6. Mer om Manson

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder