MAKTKAMP: «Homeland»-Brody (Damian Lewis) dukker opp som hedgefond-konge mot Paul Giamatti i finansdramaet «Billions» i januar. Foto: ,

Disse seriene kommer i 2016

Det blir mer av «Girls», «Game of Thrones» og «X-Files»,
og det nye året byr også på nye fantasiverdener, «Homeland»-Brody som finanstopp og et samarbeid mellom Scorsese og Jagger.

Artikkelen er over fire år gammel

Det blir både gjensyn med gamle kjente og møter med nye,
spennende serier på TV i 2016.

Disse vender tilbake:

«Mammon», sesong 2 kommer på NRK1 3. januar

Vi vet at drapet på en VG-journalist står sentralt når den norske thrillerserien «Mammon» vender tilbake. Første sesong hadde utgangspunkt i en fiktiv norsk nyhetsredaksjon, der gravejournalist Peter Verås, spilt av Jon Øigarden, var i ferd med å avdekke en gigantskandale som involverte sin egen bror. Nå er Peter begynt i VG, og sjefen Frank, spilt av Nils Ole Oftebro, er sjef for kommentaravdelingen. Trond Espen Seim er nykommer i rollen som statsminister, og mye av konflikten ligger i det politiske miljøet.

Mer om «Mammon»: Iben Akerlie om «wow»-opplevelser, lettkledd-scener og å være arbeidsløs.

I MAMMON: I front statsminister Michael Woll (Trond Espen Seim), med f. v.: kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) datteren Amelia (Iben Akerli), rådgiverne Johs Hansen (Anders Danielsen Lie) og Inger Marie (Anna Bache-Wiig). Foto: Glenn Meling , NRK

«Marvel’s Agent Carter», sesong 2 kommer 19. januar på amerikansk iTunes

«Agent Carter» føyer seg inn i rekken av Marvels superheltgjenopplivninger de siste årene, til tross for at Peggy Carter ikke har superkrefter, men er en veltrent superagent. Serien er lagt til tiden etter 2. verdenskrig, hvor Carters mannlige etterretningskolleger ser henne som en sekretær, samtidig som hun må bruke alle agenttriks i boka for å renvaske vennen Howard Stark. Liker du 40-tallet, mørk krim, glamorøs action, og gjesteopptredener fra Marvel-figurer, er dette serien for deg.

Les også: Nye «X-Files» er inspirert av Knausgård.

«The X-Files», (nystart) sesong 10 kommer på TV3 28. januar

Både Gillian Anderson (47) og David Duchovny (55) er tilbake i rollene som Dana Scully og Fox Mulder, og opptil flere andre kjente ansikter dukker opp i serien når den nå starter opp på ny etter at den ga seg i 2002. Når serien starter er 13 år gått. Scully er fremdeles først og fremst en vitenskapskvinne, mens Mulder fremdeles mener sannheten ligger et sted utenfor vanlig vitenskap. Ifølge serieskaper Chris Carter forholder serien seg til dagens teknologi med internett og overvåkning, og utforsker nærmere forholdet mellom Dana og Fox.

Les intervjuet med «X-Files»-skaperen: – Slik blir nye «X-Files»(krever innlogging).

«The Walking Dead», del 2 av sesong 6 starter 14. februar i USA, og kommer normalt dagen etter på Fox

Er du en av dem som har blitt mer og mer hektet på denne dramatiske skrekk-zombieserien gjennom årene, vil februar by på forløsning. For hva skjer egentlig med de gjenlevende i Alexandria når angrepene kommer fra alle kanter? Har du ikke sett «The Walking Dead» ennå, er det på tide å avtale et møte.

«Better Call Saul», sesong 2 kommer på Netflix 16. februar

Avleggerserien fra «Breaking Bad» som vier seg til advokaten Saul Goodmans, ble en suksess i første sesong. Bob Odenkirk gjentar rollen som Saul, eller Jimmy McGills som han kaller seg i denne forløperserien, hvor handlingen er lagt flere år før advokaten møter den tilfeldige narkotikaprodusenten Walter White.

FLYTER VIDERE: Bob Odenkirk som Saul i sesong 2 av «Better Call Saul». Foto: , Netflix

Har du lest: Norske Kamilla har TV-suksess i Hollywood.

«House of Cards», sesong 4 kommer på Netflix 4. mars

Tre år etter at Netflix satte en ny standard ved å slippe hele første sesong av deres egenproduserte «House of Cards» på én gang, kommer sesong fire. Kevin Spacey spiller fremdeles Frank Underwood, en demokrat med klarere politiske ambisjoner enn moralsk kompass, som nå er blitt president. Neve Campbell er ny i skuespillerstallen denne sesongen.

Har du lest: George R. R. Martin: – Jeg elsker Hivju i «Game of Thrones».

«Orange is the New Black», sesong 4 kommer på Netflix, mest sannsynlig juni 2016

Dramaserien om Piper Chapman og hennes med-innsatte i kvinnefengselet ruller videre. Mens sesong tre viet mye tid til å gi de mindre rollefigurene mer kjøtt på beinet. Bennett ble skremt av Dayas familie, Piper organiserte et illeluktende undertøys-foretak og Pennsatucky fikk flere nyanser enn bare skurk. Hva som skjer i sesong 4, gjenstår å se.

NY KARRIERE: Det ser ut somHannah, spilt av Lena Dunham, prøver seg som lærer i femte sesong. Foto: , HBO

«Girls», sesong 5 kommer på HBO Nordic og C More 22. februar

Lena Dunham, Judd Apatrow og resten av folket som ga oss en frisk vri på venninnegjengserier i 2012, er tilbake med sesong fem. Sist vi så Hannah, flyttet hun til Iowa for å gå på skrivekurs, Shoshanna søkte på jobber, Marnie ble fridd til og Caroline fødte en baby. I traileren for sesong 5, kan vi se at Shoshanna har flyttet til Japan, Marnie i en brudekjole og at Hannah kliner med Elijah.

Se «Girls»-trailer fra HBO her.

«Game of Thrones», sesong 6 kommer på C-More og HBO Nordic i april

TV-versjonen av George R. R. Martins fantasysaga om isfolket og alle de andre (vinterfolket, sommerfolket, dragefolket også videre) ruller videre. Sesong 5 stoppet med en hendelse som fikk fansen i å spekulere vilt i hva som vil skje videre. Sesong 6 har nå tatt igjen bøkene i deler av handlingen, slik at det er helt opp til manusforfatterne hva som skjer videre. Se traileren fra HBO her.

VG+: George R. R. Martin om vold, sex og Jon Snow (krever innlogging).

«The Americans», sesong 4 kommer på iTunes, muligens i januar

Vi følger en tilsynelatende erkeamerikansk kjernefamilie under den kalde krigen, sånn bortsett fra at Elizabeth og Philip Jenner egentlig er russiske spioner - og den kalde krigen er både varm og blodig. Det falske familielivet blir ikke enklere når en FBI-agent som jobber med kontraspionasje flytter inn i nabolaget. Digger du spionspenning og 80-tallspolitikk, er dette serien for deg. Men den er interessant for resten også. De tidligere sesongene har hatt premierer i henholdsvis slutten av januar og slutten av februar, så det er nærliggende å tro også denne kommer tidlig på året.

NY RUNDE: «Togetherness»er laget av Jay og Mark Duplass. Foto: , HBO

«Togetherness», sesong 2 kommer på HBO Nordic, mest sannsynlig i februar

En smart og til tider ganske mørk komiserie om familieliv og forhold. Serien handler om småbarnsforeldrene Brett og Michelle i Los Angeles, som får ytterligere komplikasjoner i livet når hennes søster Tina og hans bestevenn Alex etter tur havner under deres tak. Ifølge Variety kan det se ut som sesong 2 viser noen lysere sider av tragikomikken. Den amerikanske HBO-premieren er 21. februar. Se traileren her.

Mer om TV: 16 serier verdt å strømme.

«Det tredje øyet», sesong 2 kommer på TV 2 i løpet av våren

Den norske krimserien med Kyrre Haugen Sydness i hovedrollen som politietterforsker Viggo Lust som prøver å finne sin savnede datter samtidig som han løser andre saker. På mange måter er Viggo et vrak, men han lar seg lede av visjoner som kommer til ham i drømmer.

Bakgrunn: TV 2 lager ny sesong av «Det tredje øyet».

«Bloodline», sesong 2 kommer på Netflix, mest sannsynlig til sommeren

En serie fra skaperne av «Damages». Handlingen er lagt til varme Florida Keys, men det er mørke familiehemmeligheter som skygger for solstrålene i det som ser ut til å være en familiehistorie om fire søsken. Kontrasten mellom solfylt idyll og iskalde traumer gjør serien ekstra skarp, og det er både spennende og smertefullt å se plottet folde seg ut. Sissy Spacek, Ben Mendelssohn og Sam Shepard er blant skuespillerne vi får se kjempe med Rayburn-familiens hemmeligheter.

«Mr. Robot», sesong 2 kommer på amerikansk iTunes, mest sannsynlig til sommeren

Serien om hackeren Elliot suger deg inn med nær hypnotisk kraft. «Menn som hater kvinner»-regissør Niels Arden Oplev bidro til første sesongs drømmelignende aspekter, mens serieskaper Sam Esmail styrte seerne gjennom et nett av hacking, cyberterrorisme, kommersielle krefter, paranoia, dop og angst. En serie som er spennende også for dem som ikke skjønner DOS-referanser. Sesong 2 skal ifølge Huffington Post være enda mørkere, og utforsker Elliots mentale helse.

«Gomorrah», sesong 2 kommer på HBO Nordic i 2016

Det er uvisst når premieren er, men sesong 2 av den italienske mafiaserien ble ferdig innspilt i oktober 2015. Sesong 1 var basert både på boken ved samme navn av Robert Saviano, og på filmen av Matteo Garrone. Den utspilte seg i det brutale mafiamiljøet rundt Napoli, mens denne er spilt inn i Tyskland, Roma, Kroatia og Honduras i tillegg. Ifølge Variety styrkes rollestallen av blant annet to voldsomme, kvinnelige mafiamedlemmer, og serieskaperne er i dialog om å lage sesong 3.

MAFIA: Bilde fra første sesong av «Gomorrah». Foto: Emanuela Scarpa , HBO

«Frikjent», sesong 2 kommer på TV 2 høsten 2016

De som venter på å se hvordan serieforfatterne løser en sesong 2 etter at vi fikk vite hvem som var drapspersonen i sesong 1, må smøre seg med tålmodighet. Ikke før til høsten får vi følge Nicolai Cleve Broch videre som Aksel Borgen.

Les mer: «Frikjent» satte dramarekord for TV 2.

Nye serier:

«The Shannara Chronicles», ny fantasyserie, kommer på HBO Nordic 6. januar

Serien, basert på Terry Brooks’ andre bok om Shannara, «The Elfstones og Shannara», er produsert av «Iron Man»-produsent Jon Favreau og spilt inn på New Zealand. Foruten landskapet, gir serien også «Ringenes Herre»-assosiasjoner gjennom John Rhys-Davies. Han spilte dvergen Gimli i trilogien, og spiller her alvekongen Eventine Elessedil. Hovedrollen spilles av en ung, Charlie Hunnam-liknende, Austin Butler.

ALVERIKET: Austin Butler og Poppy Darysford som Will og Amberlee i «The Shannara Chronicles». Foto: , MTV/HBO

Se traileren fra MTV her.

«Billions», kommer på HBO Nordic 18. januar

«Homeland»-stjerne Damian Lewis er tilbake på kabel-TV, nå i hovedrollen som hedgefondkongen Bobby Axelrod i denne «Wall Street»-aktige serien fra finansverdenen i New York. Svenske Malin Åkerman spiller hans kone, mens Oscar-nominerte Paul Giamatti er Axelrods hovedfiende som statsadvokat Chuck Rhoades.

Se HBO-traileren her.

RIVALER: Damian Lewis og Paul Giamatti i «Billions». Foto: , HBO

«Vinyl», kommer på HBO Nordic 15. februar

Dette lenge etterlengtede samarbeidsprosjektet fra Martin Scorsese og Mick Jagger er snart klart. Begge er produsenter, sammen med «Sopranos»- og «Bordwalk Empire»-manusforfatter/produsent Terence Winter. «Vinyl» følger 70-tallets sex- og dopelskende musikkindustri, med plateselskapssjefen Richie Finestra, spilt av Bobby Canavale, i spissen. Han forsøker å holde selskapet flytende i tidens skiftende trender. Også Ray Romano, Olivia Wilde og danske Birgitte Hjort Sørensen er blant skuespillerne. HBO-traileren kan sees her.

MUSIKKBRANSJEN: I hvert fall slik Scorsese og Jagger formidler 70-tallet. Foto: , HBO

«Fuller House», sesong1 kommer på Netflix 26. februar

Denne serien er strengt tatt ikke ny, men en gjenopplivning av «Under samme tak»/ «Full House» som gikk over 8 sesonger fra 1987 til 1995. Ifølge Imdb får vi i første episode møte D.J. Tanner-Fuller som nylig er blitt enke med tre sønner. For å komme seg gjennom den vanskelige tiden, ber DJ barndomsvennen Kimmy og søsteren Stephanie om hjelp. Både John Stamos, Candace Cameron Blue, Jodie Sweetin og Andrea Barber er tilbake i sine tidligere roller. Nostalgifaktoren er garantert høy!

Les også: «Full House» ble enda fullere.

ORIGINALEN: Noen av disse skuespillerne fra «Under samme tak», er med i den nye versjonen. Bak f.v.: John Stamos (Jesse), Bob Saget (Danny) og Dave Coulier (Joey) sammen med Jodie Sweetin (Stephanie) en av Olsen-tvillingene (Michelle), Andrea Barber (Kimmy) og Candace C. Bure (D.J.). Foto: , TV 2

«Black Widows», kommer på TV3 våren 2016

Norske Synnøve Macody Lund har en av de tre kvinnelige hovedrollene i denne skandinaviske samproduksjonen. Svenske Cecilia Fors og danske Beate Bille innehar de resterende i serien om tre venninner som vil hevne seg på sine menn. Også Peter Stormare har en rolle i serien som produseres av TV3-eieren MTG og strømmetjenesten Viaplay.

HOVEDROLLER: Beate Bille, Synnøve Macody Lund og Cecilia Forss i «Black Widows». Foto: Dan Castledine , TV3

«Quantico», sesong1 kommer på TVNorge.

Handlingen i denne thillerserien er lagt til FBIs rekruttskole i Quantico i Virginia. Vi følger en gruppe rekrutter gjennom de 21 ukene med spesialtrening som kreves for å bli FBI-agenter. Allerede fra første episode vet vi at minst én av dem er en terrorist som gjennomfører et større angrep. Historien hopper fram og tilbake i tid mens den mistenkte er på flukt for FBI og stadig flere hemmeligheter blant rekruttene rulles opp. Da serien ble presentert, ble den beskrevet som «Grey’s Anatomy» møter «Homeland». «Smash» og «Gossip Girl»-manusforfatter og produsent Joshua Safran er serieskaper.

FBI-ASPIRANTER: Fra venstre: Brian J. Smith, Johanna Braddy, Yasmine Al Massri og Priyanka Chopra i «Quantico». Foto: Guy D'Alema , ABC

«The Catch», har premiere i USA 24. mars. Kommer på TVNorge i 2016

Mireille Enos fra «The Killing» og «World War Z» har hovedrollen i denne serien om en svindeletterforsker som er i ferd med å gifte seg med en mann som er nettopp – en svindler. Med Peter Krause, kjent som Nate Fisher i «Six Feet Under» og Adam Braverman i «Parenthood» som den mannlige hovedrollen, og «Hannibal»- og «Hostages»-manusforfatter og produsent Jennifer Shuur ved roret, har serien potensiale.

Har du lest: Skrekk-tips for store og små.

«Hap and Leonard», kommer på C More og TV 2 Sumo våren 2016

Med James Purefoy som nylig var å se som erkeskurken Joe Carroll i «The Following» i rollen som Hap, og Michael Kenneth Williams, også kjent som Omar i «The Wire», som Leonard, har «Hap and Leonard» allerede et godt utgangspunkt. Handlingen er lagt til Sør-USA på 80-tallet, og de to spiller bestevenner. Hap er en arbeiderklassemilitærnekter som har vært i fengsel, mens Leonard er en homofil Vietnam-veteran med store problemer med å kontrollere sinnet sitt. Også «Mad Men»-Christina Hendricks dukker opp som Haps ekskone.

HOVEDROLLE: James Purefoy presenterer serien på TV-messen i Cannes i oktober 2015. Foto: Valery Hache , Afp

Se trailerenYouTube.

«Nobel», kommer på NRK høsten 2016

Den ligger litt langt fram i tid, men mot slutten av året kommer altså «Kampen om tungtvannet»-regissør Per-Olav Sørensens nye TV-serie. «Nobel» handler om den hjemvendte Afghanistan-veteranen Erling som knivstikker en afghansk mann på åpen gate i Oslo, og nøster deretter opp i de bakenforliggende motivene. Aksel Hennie har hovedrollen som Erling, mens også Anders Danielsen Lie, Christian Rubeck, Kyrre Hellum, Odd-Magnus Williamson, Rolf Kristian Larsen og svenske Tuva Novotny står på rollelisten.

Mer om «Nobel»: Aksel Hennie trente med spesialsoldater.

SKUESPILLERNE: Fra v: Atheer Adel (kjent fra «Homeland»), Danica Curcic, Anders Danielsen Lie, Aksel Hennie, Ayesha Wolasmal, Christian Rubeck og Tuva Novotny i «Nobel». Foto: Frode Hansen , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder