LETER ETTER VENNEN: Ungdommene i «Stranger Things» prøver å finne ut hva som skjedde da kompisen forsvant i løse luften Foto: Netflix

Dette er barna som har hovedrollene i Netflix-snakkisen «Stranger Things»

De er født på 2000-tallet, men trives i 80-tallets rammer. De ukjente, unge skuespillerne har ofret hår og tenner for den nye serien.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Internetts nye fascinasjon er over horror-serien «Stranger things» fra Netflix. Serien ble sluppet i åtte episoder 1. juli. Netflix selv skriver at serien, som er lagt til Indiana i 1983, er om en gutt, Will Byers, som forsvinner i løse luften.

– Samtidig som familie, venner og lokalt politi prøver å finne ut hva som har skjedd med gutten, dras de inn i et mysterium om hemmelige, statlige eksperimenter, overnaturlige krefter og en veldig merkelig liten jente, skriver de i beskrivelsen.

BEKYMRET MOR: Winona Ryder spiller moren til gutten som forsvinner Foto: Netflix

Anmeldelse: Denne serien slår deg ut i ren nostalgioverdose

Bortsett fra Winona Ryder, som spiller moren til gutten, er de fleste av de unge skuespillerne relativt ukjente. Noah Schnapp er skuespilleren bak Will Byers, gutten som forsvinner. Tidligere har han vært stemmen til Charlie Brown i «Peanuts», og spilt i «Bridge of Spies».

Sammenliknet med Charlize Theron

Den merkelige jenta med de telepatiske evnene heter Eleven, og spilles av Millie Bobby Brown (13). Den unge skuespilleren har allerede gjort små roller i blant annet «Grey’s anatomy», «Modern family» og «NCIS». I tillegg har hun en Youtube-kanal, med omtrent 4000 abonnenter, hvor hun lager cover-versjoner av kjente sanger.

Så du? Bekrefter sesong to av «Making a Murderer»

13-åringen ble født i Spania, men foreldrene er britiske. Etter flere runder med auditions fikk hun rollen, og håret måtte klippes. Brown fortalte nettmagasinet Indiewire at Duffer-brødrene, som står bak serien, ba henne se for seg Charlize Theron i «Mad Max» da de skulle barbere hodet hennes.

TOK HÅRET: Millie Bobby Brown lot lokkene falle for rollen Foto: Netflix

– De satt meg ved siden av et bilde av henne, og likhetene var slående. Jeg tenkte: «Wow, dette var en fantastisk måte å legge det frem på», forteller Brown.

Husker du? Netflix-serier ses av under halvparten av abonnentene

Hun avslører også at moren var mer lei seg over å se hennes lange lokker falle, enn hun selv var.

– 80-tallet var en artig tid

Rollefiguren som får Eleven til å prate i serien er Mike Wheeler, som spilles av 13 år gamle Finn Wolfhard fra Canada. Wolfhard har tidligere spilt i blant annet «Supernatural» og «The 100». I tillegg er han med i innspillingen av den nye versjonen av «It». Til avisen Vancouver Sun sier han at han fascineres av skrekk-sjangeren.

Fikk du med deg? Netflix kjøpte norsk humordrama

– Grunnen til at jeg elsker «Stranger things» er at det ikke bare er skrekkfilm, men litt av alt. Når de bruker frykt så føles det riktig, sier han.

VIL BO PÅ SET: Finn Wolfhard på settet med Matt og Ross Duffer Foto: Netflix

Serien er regissert og skrevet av brødrene Matt og Ross Duffer, og de bruker flere referanser til 80-tallet. Wolfhard forteller Vancouver Sun at de ville bo på settet da de var ferdige med filmingen.

Les også: Broren til narkokongen vil «godkjenne» neste «Narcos»

– Det var sinnsykt. 80-tallet var en artig tid, og en mye enklere tid, forteller han.

Tilpasser rollefiguren til skuespilleren

I løpet av de første episodene av serien er vennene til Will Meyers, den forvunnede gutten, de mest fremtredende. Til tross for at de alle er tidlig i tenårene, har de rukket å ha små roller i flere, relativt store produksjoner. De to siste «tweens»-skuespillerne ansees som nykommere.

TAR SAKEN I EGNE HENDER: Tiltross for at de ikke skal, leter Caleb McLAughlin (t.h) og Gaten Matarazzo (t.v) etter kompisen som forsvant Foto: Netflix

Gaten Matarazzo (14) spiller Dustin Henderson, eller «toothless». Ifølge Vancouver Sun skrives serien mens den spilles inn. Dermed kunne rollefiguren Dustin tilpasses at Matarazzos fortenner ikke grodde som de skulle, fordi han ble født uten kragebein. Han har operert ned tennene siden serien ble spilt inn, skriver avisen. Tidligere har Matarazzo hatt en rolle i «The Blacklist», og er på USA-turné med musikalen Les Miserables.

Gir svar: Dokumentaren ransaker livet til USAs største falne helt

Caleb McLaughlin spiller Lucas Sinclair, også en av Wills venner. Rollefigueren har, ifølge Deadline Hollywood, en aggresivitet og et mot som ikke de andre karakterene har. Tidligere har den unge gutten spilt i blant annet «Lion King» på Broadway, «Shades of Blue» og «Law and Order».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder