OVERLERVING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland mottar delrapport fra Mediemangfoldsutvalgets leder Knut Olav Åmås tirsdag i kulturdepartementet.

OVERLERVING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland mottar delrapport fra Mediemangfoldsutvalgets leder Knut Olav Åmås tirsdag i kulturdepartementet. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

Slik rådes regjeringen til å finansiere TV 2: – Bør gå for statlig finansiering

GRUBBEGATA (VG) Etter TV 2s nei til rollen som allmennkringkaster, har et medieutvalg jobbet natt og dag for å komme opp alternativet som i dag ble lagt frem.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

KulturdepartementetMediemangfoldsutvalget

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mottok i dag utvalgets rapport om hvordan en kommersiell allmennkringkaster skal kompenseres. Rapporten, eller delutredningen, teller 55 sider og ble lagt frem på en pressekonferanse i Grubbegata kl 11.

Mediemangfoldsutvalget serverer ingen konkrete konklusjoner, men går inn for at staten fortsatt bør finansiere kommersiell allmennkringkasting. Utvalget mener samtidig at en eventuell støtte bør være tidsbegrenset til mellom tre og fem år.

Kritiserte tidsfristen

Knut Olav Åmås, som har ledet utvalget, åpnet møtet med å takke for oppdraget. Han la imidlertid ikke skjul på at fristen har vært for kort.

– Det er vanskelig å behandle det ene spørsmålet isolert fra alt det andre som utvalget ble bedt om å vurdere. Det skyldes rammene og begrensningene vi har hatt siden vi fikk oppdraget for fire uker siden. Vi har gjort det vi har kunnet ut fra de ressursene vi har hatt, sa han.

Mediemangfoldsutvalget med ti medlemmer står samstemmig bak utredningen.

– Vi gjør i rapporten rede for endringer i mediemarkedet, og vi har blitt bedt om å vurdere fire konkrete modeller, fortsatte han før han kommenterte hver av dem spesielt med sine ulike utfordringer (se de fire modellene lenger ned i artikkelen).

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRESSEKONFEFRANSE: Knut Olav Åmås gjør rede for delrapporten. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

Selv om utvalget råder til statlig finansiering, presiserer de at det er mye arbeid som gjenstår.

– Det er rett og slett ikke mulig for oss uten å vurdere alt av statlig støtte i sammenheng, forklarte Åmås.

Det var i august at TV 2 unnlot å søke om forlenget avtale som allmennkringkaster. Samtidig ga kanalen uttrykk for at de ønsker å fortsette, men uten å forplikte seg til daglige nyhetssendinger og base i Bergen dersom de ikke blir kompensert, noe andre medier har stilt seg kritisk til av konkurransehensyn.

Kort tid etter ble det klart at TV 2 som følge av kutt på 350 millioner skal kutte 177 personer i kanalen i en storstilt nedbemanning.

SPENT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

TV 2 hatt rollen som kommersiell allmennkringkaster siden 1992.

Medieutvalget som skulle undersøke andre muligheter for finansiere TV-kanaler, fikk med TV 2s nei en helt annen frist å forholde seg til enn den opprinnelige 2017.

– Spennende

– Dette er spennende! Vi gleder oss til å gi oss i kast med det og gå i gang med lesingen, uttalte kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun fikk rapporten i hendene.

– Dette er krevende farvann med mange ulike dilemmaer. Vi får nye utspill hele tiden, og vi har følelse av at ting forandrer seg fra måned til måned. Vi jobber også intenst, forklarte hun.

Planen er at Kulturdepartementet skal kunne fremme en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting før årsskiftet.

– Det har vært veldig intenst og krevende fordi vi har fått så mange konkrete enkeltspørsmål i oppdraget, forklarte Åmås til VG etter fremleggelsen.

– Vi har vurdert og svart på det vi har kunnet og håper å gi litt mer kunnskap om hva som skal til for å føre videre kommersiell allmennkringkasting i Norge, om det blir med eller uten offentlig kompensasjon.

– Alternativet er å lyse ut en kompensasjon og så få søknader. Størrelsen på den kompensasjonen blir det opp til politikerne å fastsette. Så det er modell D vi drøfter mest. Men så ser vi at det er mulig å ha en tilskuddsordning i tillegg, legger han til.

– Hvor stor innflytelse har TV 2 hatt?

– Olav Sandnes er bare et menig medlem av utvalget, svarer Åmås om TV 2-toppsjefen.

Kulturminsteren: – Ikke endelig

Helleland sa til VG etter fremleggelsen at hun nå ser frem til å fordype seg i arbeidet utvalget har gjort.

De har jo jobbet siden i fjor høst, og det er fint å få innspill fra dem. Men dette er ikke endelig på noen måte, vi gjør vi jo utredninger intenst dag og natt selv også.

Utover det er det vanskelig for kulturministeren å kommentere rapporten spesielt. Hun vil heller ikke si noe om hvilke konklusjoner det ligger an til fra regjeringens side.

– Jeg har jo bare raskt tittet gjennom dette, men nå skal vi studere det nærmere.

– Hva tenker du om Bergen som lokalisering?

– Det skal vi i regjeringen behandle før jul og gi svar til Stortinget innen nyttår.

Om den korte tidsfristen som Åmås påpekte, sier Helleland:

– Dette er bare et innspill. Det kommer en ny rapport 1. mars som skal ut på høring. Siden de hadde jobbet så lenge, var det dumt ikke å hente innspill fra dem.

TV 2-SJEF: Olav T. Sandnes. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

regjeringens egne nettsider kan du lese hele anmodningen Kulturdepartementet sendte til medieutvalget 19. september. Der ble de bedt om å utrede følgende fire alternativer:

A) Null midler for å dekke opp for kostnader som en TV-kanal som TV 2 har med rollen som allmennkringkaster.

B) Offentlig kjøp av allmennkringkastingstjeneste fra én eller flere aktører

C) En ordning hvor kanaler kan søke om tilskudd til å produsere stoff som faller innenfor denne kategorien.

D) Kanalene blir kompensert for utlegg.

Utvalget sto i tillegg fritt til å vurdere andre roller for finansiering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder