GODT TEAM: Den unge inspektør Morse (Shaun Evans) gjenopptar samarbeidet med politikollega Fred Thursday (Roger Allam). Foto: ITV Global

TV-anmeldelse påskekrim: Morse på hugget igjen

Unge Morse er mer sårbar, men minst like smart etter den dramatiske avslutningen i forrige runde.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«Unge inspektør Morse»

Sendes på NRK1, langfredag, påskeaften, 1. påskedag og 2. påskedag

Basert på Colin Dexters fortellinger om inspektør Morse.

Med: Shawn Evans, Roger Allem, Anton Lesser

De nye selvstendige episodene starter med å nøste opp hva som skjedde etter at Morse ble fengslet, og uskyldig anklaget for mord på politisjefen. Morses nærmeste overordnede, Fred Thursday, var døende etter å ha drept den virkelige morderen.

Ett år senere, i 1967, er Thursday (fremdeles solid og trygt spilt av Roger Allam) back in business, mens Endeavour Morse slikker sine sår, stort sett skjult for omverdenen.

Mye av første episode dreier seg om hans emosjonelle indre kamp. I Shaun Evans utsøkte spill ser man nyanser av stahet, uro og rastløs energi; egenskaper som til slutt gjør at hans briljante etterforskergen overvinner selvpiningen.

Bakgrunnen for episoden er et dekadent overklassemiljø. Referansene til Scott Fitzgeralds «The Great Gatsby» er i overkant opplagte; en styrtrik mann med sans for det overdådige, men som skjuler en langt mindre glamorøs bakgrunn. Detaljene er stilfulle og lekre, men intrigen er noe søkt, innfløkt og dvelende. Likevel har episoden besnærende situasjoner der Shaun Evans uttrykksfulle spill er riktig så fascinerende. Kombinert med den langt mer jordnære Roger Allam som Thursday viser de seg også i sesong tre som en duo med solid tyngde for å finne fram til de mørkeste og farligste sider i et menneskesinn.

I episoden som vises påskeaften er det mer variasjon og nerve. Politisk aktivisme, kontrastfylte familiehistorier og klassemotsetninger ligger i bunn for en mørk intrige.

Slutten av 60-tallets tidsånd er suverent fanget inn, brytningstid mellom de etablerte konforme regler og ungdommelig opprørstrang får uante konsekvenser, og eskalerer til en tragisk slutt som ikke er uvanlig i Morses univers.

Morse selv fester grepet som den skarpt observante etterforskeren han visteseg å skulle bli.

Hver episode er på drøye halvannen time. Den første er en noe svak firer, den andre en femmer. Anmeldelsen er skrevet ut fra de to første episodene. Det er all grunn til å henge med på de siste, som vises 1. og 2. påskedag. For som vanlig i britiske serier så er det stil, eleganse og godt spill også i denne serien. Formen er tradisjonell og konvesjonell, men Morses smarte skarphet er et trygt kort som påskekrim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder