300.000 NYE SEERE: I løpet av en uke fikk statsminister Michael Woll (Trond Espen Seim) og finansminister Erik Ullrichsen (Ingar Helge Gimle) i «Mammmon» 300.000 nye seere på de to første episodene. Foto: GLENN MELING/ NRK

300.000 NYE SEERE: I løpet av en uke fikk statsminister Michael Woll (Trond Espen Seim) og finansminister Erik Ullrichsen (Ingar Helge Gimle) i «Mammmon» 300.000 nye seere på de to første episodene. Foto: GLENN MELING/ NRK Foto: ,

Slik fikk «Mammon» 300.000 flere seere på en uke

Se ekstramateriale fra serien på VGTV

I løpet av en uke fikk de to første episodene av «Mammon» 300.000 flere seere. Nå slipper serieskaperne ubenyttede scener som ekstramateriale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dermed har de to første episodene av serien kommet opp i 900.000 seere – en økning på 50 prosent fra de opprinnelige 600.000 som så episodene da de ble vist på TV første gang.

Det var disse seertallene som fikk avisene til å slå fast at «Mammon» sesong to tapte intet mindre enn 300.000 seere i forhold til første sesong som ble vist for to år siden.

– Økningen skyldes først og fremst at svært mange har sett disse episodene i opptak, men også repriser og nettseeing er med på å løfte de totale seertallene, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen til VG.

Les også: Da «Mammon» ble spilt inn i VG

604.000 seere fulgte den første episoden av «Mammon» da den ble vist på NRK1 søndag 3. januar. Men allerede i løpet av den samme kvelden hadde 88.000 sett den første episoden i opptak – og innen det var gått en uke etter førstegangsvisning på TV, hadde 163.000 sett første episode på denne måten.

Legger man til de 82.000 som etter en uke hadde sett episoden på nett og 49.000 i reprise, er det totale antall seere for første episode kommet opp i 898.000 seere. Mønsteret er det samme for episode to som først ble sendt på NRK1 dagen etter med 616.000 seere og som nå er sett av 900.000.

Kjekt å vite: Slik utarbeides seertallene

«MAMMON» I VG-REDAKSJONEN: Deler av handlingen er lagt til VG. Her er Nils Ole Oftebro under opptak i redaksjonen. Foto: Roger Neumann , VG

– Men disse tallene kommer til å øke. Det er jeg helt sikker på. Ikke minst fordi det for «Mammon» sesong 2 er det gjort avtaler som gjør at sesongen vil være tilgjengelig på nett uten tidsbegrensning, sier serieskaper og manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen til VG.

For ham er det ingen overraskelse at seertallene for «Mammon» øker såpass mye etter førstegangs TV-visning.

– Med tanke på de dramatiske endringene i seervanene som har funnet sted de siste årene, er vi veldig spente på hvor vi ligger om noen uker, sa Gjermund Stenberg Eriksen til VG da de første seertallene ble offentliggjort.

Denne bør du lese: Seertallene som bare forteller halve sannheten

Men i tillegg til å glede seg over de gode seertallene ser han også at den økende nettseeingen åpner for nye muligheter og bedre utnyttelse av innspilt materiale.

– Jeg ser for meg at man i denne typen dramaserier kan legge inn ekstra materiale eller scener som vi av forskjellige grunner har måttet klippe vekk. Scener som kan være med på å øke forståelsen for handlingen i en serie som for eksempel «Mammon», fortsetter Eriksen.

SERIE-SKAPERE: Gjermund Stenberg Eriksen (t.v) og Vegard Stenberg Eriksen står bak den norske dramaserien «Mammon». Nye seervaner gjør at de ser nye muligheter for å utnytte innspilt materiale bedre enn i dag. Foto: TROND SOLBERG/VG Foto: ,

Han trekker frem intervjuet (i toppen av denne saken) som seriens statsminister Michael Woll i Trond Espen Seims skikkelse ga til Brennpunkt og som i første episode ble lekket til Dagbladet. Her slakter han sin egen finansminister (Ingar Helge Gimle).

– Men hva sa han egentlig? Selve intervjuet, som er på fem minutter, ble ikke brukt i serien, men gir en tilleggsdimensjon som gjør det mulig å tenke flere tanker på en gang, sier Gjermund Stenberg Eriksen.

Derfor gir VGs anmelder «Mammon» sesong to terningkast fem

Kristian Tolonen påpeker at dette seermønsteret i stor grad gjelder populære dramaserier.

– Vi så mye av det samme da den svensk/danske dramaserien «Broen» ble vist i fjor høst. Men når det gjelder andre typer populære programmer blir de sett på en annen måte. Ta for eksempel «Mesternes mester» som hadde hele 1.188.000 seere på det første programmet. Relativt få så det i opptak og på nett, men da det ble vist i vanlig reprise ble programmet sett av hele 500.000, sier Tolonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder