NRK VETERAN: Anders Magnus har jobbet i Dagsrevyen siden 80-tallet, men har vært innom andre jobber og kanaler i mellomtiden. Her på et bilde fra en tid tilbake.
NRK VETERAN: Anders Magnus har jobbet i Dagsrevyen siden 80-tallet, men har vært innom andre jobber og kanaler i mellomtiden. Her på et bilde fra en tid tilbake. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN VG

NRKs Anders Magnus jaget av maskerte menn under TV-opptak

TV

Dagsrevyen-reporter Anders Magnus (64) ble truet, jaget og kastet stein etter i Stockholm i forrige uke.

Publisert: Oppdatert: 06.05.16 12:45

Opptrinnet ble filmet og sendes på TV førtkommende søndag.

Journalist Anders Magnus og fotograf Mohammed Alayoubi skulle lage en reportasje om utfordringene i bydelene Husby og Rinkeby utenfor Stockholm i forrige uke, da de blant annet ble kastet stein etter.

Det var Dagbladet som først meldte om hendelsen.

Men da VG snakket med Magnus fredag formiddag, fortalt han samme dag at han hadde blitt truet og jaget av maskerte menn.

Bakgrunn: Fortvilelse etter opptøyer i Stockholm-forstad

– Vi gjorde et intervju på en kafé på dagtid i Husby, da maskerte menn kom inn og opptrådte svært truende. De forlangte at vi skulle forlate stedet og slutte å filme. De tok på oss, forsøkte å ta kameraet og jaget oss ut, sier Magnus.

«Dere hadde blitt mishandlet»

Magnus og Alayoubi så seg nødt til å forlate bydelen og foreta intervjuet et annet sted i Stockholm.

Men dramatikken var ikke over for de to NRK-ansatte. Senere samme dag var de med politiet på jobb i bydelen Rinkeby, et område som er kjent for sine problemer.

Under opptakene havnet de midt i steinkasting.

2013: Hærverket fortsetter i Stockholms forsteder

– Vi var i ildlinjen, og det var ikke nødvendigvis vi som var målet. De kastet mot politiet, og vi ble ikke truffet, sier NRK-profilen.

Verken han eller fotografen kom til skade. Magnus sier at politiet fortalte at de ofte blir kastet stein etter, og at de hadde advart nordmennene mot å gå alene på kveldstid.

– For å sitere politiet så sa de til oss: «Om vi ikke hadde vært her, så hadde de gått løs på dere og dere hadde blitt mishandlet».

– Skremt over situasjonen

Magnus sier til VG at han ikke ble redd under hendelsene, men at han er skremt over situasjonen.

– Jeg har vært korrespondent i både Afrika og Asia og vært i farlige situasjoner før, så jeg ble ikke skremt. Men det jeg er skremt over er at det er slik som dette i Sverige, og at det er en så åpen bruk av vold mot politiet.

Det er imidlertid ikke første gang at journalister har blitt angrepet mens de har vært på jobb i området. Svenske medier rapporterte i mars om at maskerte rebeller gikk løs på et team fra australske «60 Minutes».

Rinkeby er kjent for å være et problemområde, preget av stor arbeidsløshet. Majoriteten av befolkningen, så mange som 90 prosent, er innvandrere.

Frem til for seks-syv år siden ble Rinkeby betraktet som et mønstereksempel på vellykket integrering. Nettopp arbeidsløshet får mye av skylden for at situasjonen har endret seg så drastisk.

VG har flere ganger tidligere omtalt opptøyer og tumulter i bydelen, som ligger i Västerort i Stockholm.

Det bor om lag 15.000 mennesker i Rinkeby.

Her kan du lese mer om