STORMFULLT: Prins Harry og hertuginne Meghan, her i London i 2017, før de giftet seg, og mens Harry fortsatt representerte kongehuset.

«Harry & Meghan»: − Slottet kom ikke til å beskytte henne

Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) snakker om bryllupet, skriking i hastemøte og rådet fra dronning Elizabeth.

Publisert:

– Det var allerede tydelig for mediene at Slottet ikke kom til å beskytte henne, sier prins Harry i introen til episode fem av dokumentaren «Harry og Meghan» på Netflix.

Dokumentarserien har fått voldsom oppmerksomhet verden over etter premieren i forrige uke. Torsdag la Netflix ut de tre siste episodene av «Harry & Meghan».

Kongehuset har ikke kommentert noe av innholdet.

Les også: Prins Harry anklager avis for Meghans spontanabort

Les videre etter oppsummeringen for flere detaljer.

Anklager om lekkasje og hertugparet trekker seg tilbake

I den femte episoden av dokumentaren kommer det frem at paret ønsket å flytte til utlandet. De skal de ha kommunisert med kongehuset om det prins Harry beskriver som interne brev mellom han og faren, kong Charles. I brevene skal prinsen også ha skrevet at om det ikke gikk for dem å flytte, var de villige til å gi avkall på titlene sine om nødvendig.

– Det ble tydelig at kongehuset lekket at vi skulle flytte tilbake til Canada. Det viktigste i saken, som gjorde at jeg skjønte at brevet mellom meg og faren min hadde blitt lekket, var det at vi var villig til å gi opp Sussex-titlene. Det røpet det, sier Harry.

Kort tid senere publiserer paret en uttalelse om at de kom til å trekke seg tilbake fra mange kongelige plikter.

Den offentlige debatten ble da bestående av hvorvidt kongehuset og dronning Elizabeth visste om denne uttalelsen i forkant.

– Det at jeg visstnok tok bestemoren min på sengen ... Hadde aldri skjedd. Jeg har så stor respekt for henne, sier prins Harry i dokumentaren.

Harry skal da ha kalt inn «de tre mest høytstående privatsekretærene» til et møte. Møtet ble først iverksatt da Meghan var nødt til å dra tilbake til Canada.

– Se for deg en diskusjon rundt bordet om din egen fremtid. Når det står så mye på spill. Mens du som mor og hustru ... Og den det går utover, på så mange vis, ikke blir invitert til bordet engang, sier hertuginnen, før Harry fortsetter:

– Det var tydelig for meg at de planla at du ikke skulle være der.

Under møtet ble Harry presentert for fem forslag, sier han. Han valgte nummer tre, som betød «halvt inne, halvt ute».

– Ha våre egne jobber, men også jobbe for dronningen. Men det ble fort veldig tydelig at det målet ikke kunne diskuteres, sier prins Harry.

– Det var skremmende å se broren min skrike til meg, og at pappa sa helt usanne ting, mens bestemor satt der helt stille og lot alt synke inn. 

Samtidig sier Harry at man må forstå familiens perspektiver, spesielt dronningens.

– Hennes overordnede oppgave, mål og ansvar er selve institusjonen. Om folk rundt henne sier: «Forresten. Forslaget om at de to gjør det og det, vil bli sett som et angrep mot kongehuset.» Hun tar imot rådene hun får.

Møtet ble avsluttet uten at de konkluderte med en ordentlig plan, ifølge Harry.

– Det var skikkelig vanskelig.

Paret valgte dermed å trekke seg tilbake fra kongelige plikter og flytte. Avgjørelsen ble ofte kalt «Megxit».

– Så forutsigbart at kvinnen får skylden for et pars beslutning. Det var faktisk min beslutning. Hun ba aldri om å dra. Det var jeg som måtte innse det selv. Det der er kvinnehat på sitt beste, sier prins Harry.

Brevet som ble lekket

I siste del av serien tar dokumentaren også for seg Meghans forhold til pressen og forholdet hun hadde til sin far, Thomas Markle, og den påståtte «popularitetskonkurransen» med prinsesse Kate (40).

Hun pleide å være en pappajente, og hun har forklart at de snakket sammen flere ganger i uken.

Ifølge Meghan gikk forholdet dårligere «da mediene begynte å blande seg».

Hertuginnen sier at han begynte å gjøre intervjuer etter bryllupet hvor han snakket om henne. Så begynte han å kritisere kongefamilien, sier hun.

– Det var flaut for familien. Det var et problem som måtte løses, og de ville at jeg skulle stoppe det.

– Så jeg kontakt med Hennes Majestet og sa: «Dette foregår. Hva skal jeg gjøre. Gi meg alt du har av råd.» Men til syvende og sist ble det foreslått av dronningen og prinsen av Wales at jeg skulle skrive et brev til faren min.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å få brevet til faren min diskré. For jeg kan ikke sende dette med posten med returadresse Kensington Palace og sende til Thomas Markle og anta at det kommer frem.

Hun forteller videre at hun derfor sendte det til manageren i Los Angeles, som dermed skulle få det til Meghans far.

– Så får jeg et bilde av signaturen som bekrefter at det har blitt levert, og det er ikke hans signatur. Jeg kjenner min fars håndskrift, det var ikke den.

Bakgrunn: Brevet ble lekket for pressen

– Det var forferdelig, sier Meghan.

Videre indikerer både Harry og Meghan at kongehuset ikke beskyttet dem.

– Folk lurer fortsatt på hvordan The Mail var dumme nok til å publisere et brev mellom datter og far? Svaret er enkelt. De visste at familien ville oppfordre oss til ikke å saksøke, sier Harry.

Meghan sier hun fulgte opp med kongehuset i måneder, men at ingenting skjedde. Til slutt søkte de andre juridiske råd.

Les mer om søksmålet mot The Daily Mail: Prins Harry anklager avis for Meghans spontanabort

Meghan har hatt et turbulent forhold til sin far, Thomas Markle.

– Harrys pappa er veldig sjarmerende

I fjerde episode forteller paret om deres egen bryllupsdag og forventningene som fulgte. De to giftet seg 19. mai 2018.

– H (hun kaller ektemannen ofte det, red.anm.) og jeg er veldig flinke til å støtte oss på hverandre i kaoset, sier Meghan, som forklarer at hun på bryllupsdagen gikk jeg inn i en tilstand der hun var «svært rolig».

– Jeg vet ikke hvordan jeg klarte det. Alt jeg ville ha, var en mimosa, en croissant og å spille sangen «Going To The Chapel». Og så gjorde jeg det, og det var fantastisk, sier hun leende, mens det vises bilder fra bryllupsfesten.

I VINDEN: Prins Harry og hertuginne Meghan, her på en veldedighetsgalla i New York i november i fjor.

Både Harry og Meghan skryter av bryllupsfølelsen. Harry var glad for at Charles, som nylig ble konge, var med og valgte orkester for den store dagen.

Meghan sier:

– Harrys pappa er veldig sjarmerende. Og jeg sa til ham at jeg har mistet min egen far i prosessen. Så han var viktig for meg som svigerfar. Derfor ba jeg ham følge meg opp til alteret.

Meghan sikter da til det anstrengte forholdet til faren Thomas Markle, som hun ikke har sett siden før bryllupet.

SVIGERFAR: Charles og Meghan på vei opp til alteret 19. mai 2018.

Harry og Meghan snakker også om reisen til Australia og New Zealand da hun var gravid med sitt første barn.

Venner av paret sier at alt snudde etter den turen, at Australia «ble et vendepunkt» – at Slottet «følte seg truet av Meghans popularitet».

Om «popularitetsproblem»

Harry sier at problemet oppstår når noen gifter seg inn og skal være på sidelinjen.

– Og så ender opp med å stjele rampelyset og gjør jobben bedre enn personen som ble født inn i dette. Det opprører folk og rokker ved balansen.

Han forteller at første gang «det gikk opp for kona», var da de tilbrakte en natt i et rom på Buckingham Palace etter et familietreff.

– Neste morgen hadde de ordnet frokost for Harry og meg, sier Meghan, mens Harry forklarer at avisforsidene dagen derpå var av Meghan.

– Jeg tenkte, herregud, sier Meghan.

Harry forklarte henne at det «ikke var hennes feil», og at hans mor, Diana, hadde følt det på samme måten. Det vises klipp av Diana som snakker om at hennes erfaring var at slike situasjoner «førte med seg sjalusi».

Dokumentaren viser så avisutklipp fra tabloider som hevdet at «Dronningen kjefter på Diva-Meghan». Det vises også innslag fra TV-reportasjer og avisoppslag, der det er blitt hevdet at Meghan «kriger med svigerinnen», prins Williams kone Kate.

– Ser du ikke forskjell og forstår hvorfor de skriver så ulikt om det, så kan jeg ikke hjelpe deg, sier Harry om at han mener pressen favoriserer Kate på bekostning av Meghan.

SVIGERINNER: Kate og Meghan i 2019.

Meghans mor Doria Ragland intervjues også i dokumentaren. Hun snakker gråtende om datterens selvmordstanker.

– Det knuste virkelig hjertet mitt. Jeg visste at hun hadde det vondt, men det å bli konstant pirket på ... Hun vurderte faktisk at hun ikke orket å være her mer, sier Ragland.

– Jeg kunne ikke beskytte henne, og H kunne ikke beskytte henne, legger hun til.

Harry: – Hater meg selv

Harry sier at han også var sønderknust, og at både han og Meghan slet veldig.

– Men jeg trodde aldri at det ville gå så langt, og det gjorde at jeg var sint og skammet meg. Jeg taklet det ikke særlig godt. Jeg taklet det som kongehus-Harry og ikke ektemannen Harry.

Meghan sier at hun ønsket å reise et sted for å få hjelp, men at hun «ikke fikk lov».

– De bekymret seg for hvordan det ville se ut for kongefamilien, sier hun.

Harry sier at familien visste hvor dårlig det sto til, og at det var forventninger om at hun «bare måtte tåle dette», og at ingen ville ta et oppgjør med mediene på deres vegne.

– Det er et skittent spill, sier prinsen om forbindelsene og det han beskriver som «bytteavtaler» mellom kongehuset og mediene – at en sak stoppes i bytte mot en annen.

Ut mot William

Saker ble ikke bare lekket, men også plantet, påstår Harry. Og at han heller vil ødelegges av pressen enn å være med på «denne leken eller typen virksomhet».

Han sier også at han og prins William (40) lovet hverandre at deres staber ikke skulle spilles opp mot hverandre, men at han nå ser sin bror stab «gjøre akkurat det de lovet hverandre aldri noensinne å gjøre».

– Og det knuser hjertet mitt, sier en tydelig grepet Harry.

2018: Kongefamilien på balkongen på Buckingham Palace to måneder etter prins Harry og hertuginne Meghans bryllup. F.v.: prins Charles, hertuginne Camilla, prins Andrew, dronning Elizabeth, hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate.

Britiske og amerikanske medier er langt fra alene om å dypdykke i betroelsene fra de «utbryter-kongelige». Anklager om løgn og andre påstander har skapt overskrifter verden over.

En venninne som har latt seg intervjue, mener at Meghan «ble syndebukken for Slottet».

Men sympatien for prinseparets uttalte prøvelser er ikke udelt. Særlig må hertuginnen tåle sterk kritikk både i sosiale medier og andre medier.

Meghan sier blant annet at hun og Harry befant seg i en boble «der alt ble kontrollert».

– De sa at jeg ikke kunne gjør ditt eller datt. Og man gjør jo som man blir bedt om.

Prinseparet snakker også om medietrykket rundt fødselen, da sønnen Archie (3) kom til verden, og om «kravet» å vise ham frem før de egentlig var klar for det selv.

– Så mye stygt de sa til oss. Særlig til Meghan, for at vi ikke ville servere barnet vårt på et sølvfat, sier Harry om pressen.

Harry sier at ingen i kongefamilien, med unntak av prinsesse Diana, har snakket så åpent med offentligheten som Meghan, og han sikter da også til konas betroelser om depresjon.

Problemet var at dette brøt med institusjonens tradisjon.

Meghan sier at det var på det tidspunktet de «tøffe samtalene» kom, om hva som måtte skje for at de skulle kunne «fortsette arbeidet».

– Mistet vaktene våre

I den siste episoden tar dokumentaren for seg tiden før coronapandemien brøt ut for fullt. På denne tiden bodde Harry og Meghan i Canada, og den kanadiske regjeringen bekreftet at de ikke lenger ville tilby sikkerhet når paret trakk seg fra kongefamiliens offisielle oppgaver.

– Jeg lurer på hva som hadde skjedd om vi ikke hadde dratt da, sier Harry.

– Beliggenhet vår var avslørt. Vi mistet vaktene våre, alle visste hvor vi var sier Meghan.

Meghan valgte å ringe en mann som hun på den tiden aldri hadde møtt, skuespiller Tyler Perry – flere år etter at han hadde sendt henne en melding og vist empati og sagt at hun måtte ta kontakt hvis hun noen gang trengte hjelp.

Perry tilbydde Meghan og Harry å bo i huset hans i Los Angeles. De bodde der i seks uker uten at noen visste det. I huset tok sønnen Archie sine første skritt.

– Hun var redd for at de (pressen) skulle ødelegge henne, eller at hun skulle bli gal eller at de skulle få henne til å tro at hun var gal. Denne kvinnen ble mishandlet, og det ble han også, sier Tyler.

«Harry & Meghan» har allerede satt rekord. Ingen andre dokumentarer har hatt så mange seertimer hos Netflix den første uken.

De første tre episodene av dokumentaren ble sett av mer enn 81 millioner timer de første par dagene. Flere enn 28 millioner husholdninger hadde da sett hele eller deler av serien.

Flere klipp fra dokuserien på VGTV:

Og sånn så det ut da de giftet seg i 2018:

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Meghans venninne i nytt Netflix-klipp: – Hun ble syndebukken for slottet

  Netflix har sluppet et nytt klipp for «Harry & Meghan»-dokumentaren. Der antyder hertuginne Meghan at Buckingham Palace…
 2. Prins William og prinsesse Kate deler familiebilde

  Prins William (40) og prinsesse Kate (40) har valgt et uformelt sommerbilde som julekort i år.
 3. Kommentar: Alle hater Meghan

  Prins Harry og Meghan Markle skulle endelig fortelle sin side av historien. Det kunne knapt gått verre.
  Pluss content
 4. Prins Harry i nytt Netflix-klipp: – De løy med glede for å beskytte broren min

  Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) retter kritikk mot kongehuset i siste del av dokumentarserien.
 5. Den vonde tiden sett fra balkongen – via mediene

  Det har vært ei røff uke for noen hver. Enkelte står derimot i så mye alvorlig trøbbel at det overskygger vanlige folks…
 6. Prins Harry: – Jeg sa: «Vi må komme oss vekk»

  I siste del av «Harry & Meghan» snakker prinsen (38) og hertuginnen (41) om da valgte å bryte med kongehuset.
 7. Rojal reality-TV

  Britisk historie er full av tilsidesatte hertuger som konspirerer mot Kronen.
  Pluss content
 8. Harry og Meghans TV-bombe: – Vi fikk ikke lov til å fortelle

  Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) snakker om alt de begge har ofret for å være sammen, at de møttes via…
 9. Harry og Meghan fikk pris for antirasisme

  To dager før «Harry & Meghan» går på lufta, mottok prinseparet prestisjetung pris under en menneskerettighetsgalla i New…
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no