Se Downton-butlerens flørt med Herbjørg Wassmo

Møtes på Skavlan i kveld

Downton Abbey-stjernen Jim Carter lot ikke sjansen gå fra seg da han møtte beundreren Herbjørg Wassmo.

  • Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den britiske skuespilleren Jim Carter, bedre kjent som butleren Mr. Carson i «Downton Abbey», gjester sesongavslutningen for Skavlan på NRK i kveld.

Der er også forfatter - og Downton-fan - Herbjørg Wassmo. På spørsmål om ikke hun kunne trenge en butler som ham, bryter Carter inn:

KJENT BUTLER: Jim Carter spiller butleren Mr. Carson i dramaserien Downton Abbey. FOTO: ITV

- Er du sikker på at du vet hva en butler er? Jeg vil gi deg det du trenger hver dag, forsikrer Carter med sin dype røst, til stor latter i studio.

- Jeg er fan, innrømmer Herbjørg Wassmo overfor VG.

TV-programmet ble tatt opp i går og forfatteren er begeistret over møtet med den britiske skuespilleren.

Jim Carter har i 40 år hatt en rekke roller i britiske film- og TV-produksjoner, men fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Mr. Carson i «Downton Abbey». Seriens fjerde sesong vises i Norge nå.

- Han var jo et menneske av bravur å møte. Han var helt annerledes selv enn sin rolle, selvfølgelig. Han var veldig hyggelig, ledig, elegant og morsom, sier Herbjørg Wassmo.
Hun går nødig glipp av en episode.

SKAVLAN I KVELD: Regissør Felix Herngren, Herbjørg Wassmo, Fredrik Skavlan, Jim Carter og psykiater David Eberhard snakker om butler-rollen. Foto: NRK

- Jeg er jo fan av serien, jeg er litt hekta på «Downton Abbey». Er vi et annet sted når den sendes, så må jeg ta det opp, sier hun.

Herbjørg Wassmo er i høst aktuell med den selvbiografiske romanen «Disse øyeblikk». «Velskrevet, veldreid, hensynsløst ærlig», skrev VG 's anmelder Guri Hjeltnes om boken.

- Var du klar over at du skulle møte Jim Carter?

- Ja, jeg visste det ganske umiddelbart når jeg ble invitert til programmet. Jeg spøkte med at det var fint for meg at Magnus Karlsen måtte si nei, slik at jeg som norsk kvinne kunne være med isteden, sier Herbjørg og ler.

- Hva er du liker så godt med serien?

- Det er jo det fascinerende med klasseforskjellene for det første - hvordan tjenerstaben også har sitt hierarki. Og hvordan det engelske aristokratiet fungerer helt ned i kjøkkenet hvor butleren har sine egne tjenere. Alle må adlyde han og han har makt over herskapet også. Det er også en fantastisk rollebesetning og det er flott å se gamle slott, parker, hager og kostymer, sier hun.

Hun legger til:

- Serien har også andre aspekter når det gjelder brytninger i tiden. Den viser at krigen forandret mye, at kvinnene jobbet utenom hjemmet og dermed var man nødt til å lempe på restriksjonene.

- Ville selv du hatt en butler?

- Ja, det måtte være en butler som adlyder meg. Det kan ikke være sånn at jeg må stå opp om morgenen for å kles på og sendes ned til frokost. Det må være på mine premisser - alle trenger en butler iblant. Han er jo sjelesørger også, han kan ta imot hemmeligheter og familieskandaler. Men han lever som en munk - han kan ikke gifte seg, sier Herbjørg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder