NRK må svare for kritikken mot «Folkeopplysningen» - elevene får ikke si noe

Kringkastingsrådet behandler klagene som er kommet inn på programmet «Folkeopplysningen», som ble beskyldt for å sende ut «fake news». Elever og rektor får ikke lov til å si noe under behandlingen.

 • Jørn Pettersen
 • Øystein David Johansen

– Vi har pr. i dag mottatt 18 klager på «Folkeopplysningen», sier rådets sekretær Erik Skarrud til VG.

Elever og rektor ved Lillestrøm videregående skole får ikke lov til å si noe i behandlingen, selv om de i utgangspunktet var invitert for å si noe.

– Rådet ønsker å holde diskusjonen på et prinispielt og overordnet nivå, sier Skarrud.

Rektor Øyvind Sørlie sier til VG at elevene er skuffet over å ikke få komme til orde under debatten. Men VG snakket med to av elevene etter at debatten i Kringkastingsrådet var over.

LILLESTRØM-ELEVER: Tobias Wessel (t.v) og Håkon Framnes var tilstede under Kringkastingsrådets diskusjon, men fikk ikke uttale seg. Foto: Jørn Pettersen/VG

–Det blir for enkelt å si at de ikke har påvirket skolevalget bare fordi Senterpartiet ikke gikk så mye opp. Dette fordi en stor del av dette har handlet om å spre negative nyheter om Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og MDG og man vet ikke hvordan det har påvirket oppslutningen til de partiene. Det er synd at dette prosjektet har påvirket debattklimaet på skolen, sier Håkon Framnes som selv er medlem av AUF.

Tobias Wessel som også er elev ved skolen, ser det imidlertid ikke slik:

– Jeg er absolutt for. For meg veier den læringen vi sitter igjen med som mye høyere enn det mange mener er uetisk av NRK. Alle de jeg har snakket med er utrolig positive til dette og det at NRK har hatt baller til å ta opp et såpass dagsaktuelt og kontroversielt tema, sier Wessel.

Prosjektredaktør Jan Egil Ådland orienterte på møtet tirsdag.

MASSIV KRITIKK: Statsminister Erna Solberg, valgminister Monica Mæland og valgforsker Bernt Aardal var blant de mange som var kritiske til NRK-programmet «Folkeopplysningen» – og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har ikke vært så flinke til å kommunisere hva programmet dreier seg om, sa han på møtet.

Han gjorde det også klart at om de har påvirket en eneste stemme, er det én for mye.

Medlem i Kringkastingsrådet, tidligere politiker Trude Drevland, var ganske krass i sin kritikk. Hun pekte på valgloven, som sikrer frie og uavhengige valg. Hun mener det hele tenderer til juks.

– Jeg fortviles over at vi mindre og mindre skjønner verdien av demokratiske prosesser. Dette er ikke troverdig journalistikk og ikke etisk riktige vurderinger av NRK. Dette handler om tilliten til mediene. Ikke råd til å skusle med.

– Null verdi

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk beklaget at elevene ikke fikk anledning til å si noe under møtet, men la til:

– Det som bekymrer meg mest i denne saken er det politiske presset NRK har blitt utsatt for. Alle har vært ute med tungt skyts mot NRK. Dette er viktig samfunnsmessig journalistikk.

Det vakte sterke reaksjoner da det før valget ble kjent at NRKs «Folkeopplysningen» har manipulert elever ved Lillestrøm videregående skole i et halvt år gjennom bruk av en falsk valgomat, falske annonser, falske nettaviser og kontoer på sosiale medier.

Rådsmedlem Eiri Elvestad var enda skarpere i sin kritikk.

– Dette programmet har ikke gitt ny kunnskap om valgmanipulering. Dette har null verdi. Hva lærer programmet oss om journalistikk? Det er jeg usikker på.

Kritiserte Erna Solberg

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket at ingen enda har sett programmet, og at det er først etter man har sett programmet man kan uttale seg. Han uttalte at han burde vært informert om programmet, gitt debatten som har kommet i etterkant.

Samtidig brukte han anledningen til å kritisere politikerne generelt, og statsminister Erna Solberg spesielt for uttalelsene da saken ble kjent.

– Politikerne i Norge inkludert statsministeren skal få mene hva de vil. Men når vi snakker om prinsipper i denne saken er det også en prinsippiell linje som går når man kritiserer et program til å understreke at man er offentlig eid og offentlig ansatt.

– Der vil jeg kanskje si at «jeg ville ikke valgt de ordene», sa Eriksen.

Han understreket at «Folkeopplysningen» er et program som skal stimulere til samfunnsengasjement.

– De vi sliter med å nå er 18–20-åringer. Det er jeg stolt over at «Folkeopplysningen» har gjort.

Han var også tydelig på at redaktøravgjørelser skal tas av redaktører, ikke av komiteeer.

– Jeg er enda mer bekymret over at NRK ikke skal være kontroversiell over tid.

Etter debattrunden konkluderte Kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb at flertallet i rådet er kritisk til at denne metoden er brukt i forbindelse med valget.

les også

Fagforeningsleder i NRK: – «Folkeopplysningen» bør klages inn til PFU

Målet var å påvirke høstens skolevalg ved å få elevene til å stemme på Senterpartiet, og på den måten vise hvordan man kan la seg påvirke av «fake news».

– Dette nærmer seg en skandale, uttalte valgforsker Bernt Aardal til VG.

Valgminister Monica Mæland kalte stuntet for «fullstendig uakseptabelt» og statsminister Erna Solberg mente NRK hadde gjort en feilvurdering.

les også

Elever om Folkeopplysningens valg-stunt: – En positiv tankevekker

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa til VG at han registrerte kritikken som har kommet, men hadde ingen planer om å komme med noen beklagelse.

– Nå skal vi ta debatten og vi skal evaluere metodene. Men vi må ikke glemme at programmet skal vises om to måneder. Det er ikke slik at publikum i Norge er utsatt for falske nyheter fra NRK. Hverken jeg, eller du, eller noen av dem som nå har vært kritiske har vært eksponert for falske nyheter, uttalte han til VG.

Valgforsker Bernt Aardal var en av dem som reagerte sterkest på «Folkeopplysningen» og metodene de hadde benyttet seg av. Han har spekulert i om det hele kan være ulovlig.

– Det er det hverken Aardal eller jeg som avgjør. Vi har selvsagt vurdert dette juridisk, og jeg ser i Aftenposten at rettsprofessor Eivind Smith mener dette ikke er ulovlig, men skjer det en slik vurdering får vi ta det når det kommer, uttalte Thor Gjermund Eriksen til VG.

les også

NRK-sjefen etter kritikkstorm: Vil ikke beklage «Folkeopplysningen»-stunt

Klagene på «Folkeopplysningen» vil bli behandlet etter lunsj i dag og det blir innledning v/ prosjektredaktør Jan Egil Ådland i NRK, produsentene Lasse Nederhoed og Tor Erik Olsen i Teddy TV. Rektor Øyvind Sørlie og fire elever fra Lillestrøm VGS vil også være til stede.

Mer om

 1. Falske nyheter
 2. NRK
 3. Thor Gjermund Eriksen
 4. VG
 5. Monica Mæland
 6. Andreas Wahl
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. NRK-sjefen etter kritikkstorm: Vil ikke beklage «Folkeopplysningen»-stunt

 2. Medier24: NRK erkjenner at kringkastingssjefen burde vært informert

 3. Helsingforskomiteen hardt ut mot NRK: – Elever kan ha blitt påvirket til å stemme Sp ved kommunevalget

 4. Fylkesrådmannen mener NRK-program ikke burde vært gjennomført

 5. NRK-program prøvde å manipulere skolevalg med fake news

Fra andre aviser

 1. Kringkastingsrådet kritisk til NRKs valgmanipulasjon

  Aftenposten
 2. NRK-sjefen var ikke informert om valgeksperiment

  Aftenposten
 3. NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»: – Ubegripelig

  Aftenposten
 4. Aftenposten mener: Alvorlig at NRK har spredt falske nyheter

  Aftenposten
 5. Skolevalg-manipuleringen er ingen bagatell, NRK

  Aftenposten
 6. Har Folkeopplysningen brutt loven? Dette sier jusekspertene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder