TVNorge-sjef: - Det ble tatt en feilvurdering

Realitydeltaker skadet: - Føltes som ansiktet revnet

(VG Nett) Wenche Witberg (39) var livredd allerede før hun hoppet i strikk - og det gikk fullstendig galt. «71 grader Nord»-deltageren slo ansiktet i vannflaten med et smell.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over åtte år gammel

71 grader Nord - hjemmeside

De andre deltagerne var skrekkslagne øyenvitner til dramaet. Snarøya-kvinnen skulle nemlig ikke treffe vannet, men det gjorde hun.

Jamrende og forslått ble 39-åringen etterpå hengende og dingle i strikken, mens hun spyttet blod.

VGTV: SE DET DRAMATISKE HOPPET HER

- Føltes som det revnet

- Det føltes som om ansiktet revnet i kantene. Jeg var vettskremt, og husker at jeg holdt på ansiktet mitt i redsel for at det skulle falle av, sier Wenche Witberg til VG Nett.

Witberg var den desidert reddeste av samtlige deltagere som ble utfordret til vågestykket på Lindesnes. For 20 år siden så hun nemlig en kvinne som røk anklene i et strikkhopp. Da lovet Witberg seg selv at hun aldri noensinne skulle hoppe i strikk.

- Jeg trodde oppriktig før hoppet at jeg skulle «bli straffet» hvis jeg gjorde det, som et slags dårlig omen. Likevel hadde jeg aldri trodd at dette skulle skje, sier Witberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLODIG: Wenche Witberg (39) tilbake i krana etter det mislykkede strikkhoppet. Foto: INGERID MEDHUS, TVNorge

Glad det var over vann

Ikke bare var hun gråtkvalt av angst før hoppet. 39-åringen var også første deltager ut til å måtte kaste seg ut fra den nesten 60 meter høye kranen.

- Jeg har selvsagt tenkt at det kunne gått enda verre. Hvis de hadde gjort dette over land, hadde jeg ikke vært her nå. Men jeg har fått forklart at de da ville ha beregnet en annen sikkerhetsmargin, forteller Witberg, som fikk legehjelp umiddelbart etter det mislykkede hoppet.

TV-SJEF: Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Svein Tore Bergestuen. Foto: TVNorge

TVNorge: - Tar dette alvorlig

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Svein Tore Bergestuen, bekrefter overfor VG Nett at deltageren, som foretok hoppet med strikken festet til ryggen, traff vannflaten med høyere hastighet enn planlagt.

- Det er riktig at vi hadde et uhell. Hendelsen ser dramatisk ut på TV, og sånn opplevdes det også for deltageren som utførte strikkhoppet, sier TVNorge-sjefen.

TVNorge-sjefen opplyser at selv om selve risikoen i dette strikkhoppet vurderes som mindre enn veldig mange av de andre prøvene deltagerne blir satt på, tar TV-kanalen hendelsen svært alvorlig.

- Det er ikke risikofritt verken å kjøre fort på sykkel eller ski, men i et strikkhopp overlater du hele ansvaret til noen andre, og da må det også oppleves trygt, påpeker Bergestuen.

- Uhellet påførte her deltageren mindre fysiske skader, som neseblod og hevelse rundt øynene. Hun ble umiddelbart tatt hånd om av produksjonsteamets lege, som konkluderte med at skadene ikke var alvorlige. Deltageren valgte selv å fortsette konkurransen etter behandling og hvile, forklarer TV-direktøren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOVEN: En forslått, men blid og tapper Wenche Witberg etter det ublide møtet med vannskorpa. Foto: INGERID MEDHUS, TVNorge


- Skal ikke skje

TVNorge-direktøren forsikrer at TV-kanalen setter sikkerheten først, og at et eget sikkerhetsteam har gjennomført en grundig evaluering av hendelsen sammen med leverandøren for selve strikkhoppingen.

FØR SMELLEN: Wenche Witberg, slik hun egentlig ser ut. Foto: INGERID MEDHUS, TVNorge

- Konklusjonen er at de som hadde ansvaret for selve hoppet, foretok en feilvurdering av vekt og avstand basert på tre testhopp gjort på forhånd. Slikt skal ikke skje. Strikkhopp-firmaet har drevet med dette i en årrekke, er blant Norges fremste på området og har aldri opplevd slike uhell, sier Bergestuen.

De andre strikkhoppene ble avlyst som følge av ulykken.

Taus arrangør

VG Nett har vært i kontakt med daglig leder for strikkhopparrangøren Kvalsvik Bungee Cords, Petter Kvalsvik, som ikke ønsker å kommentere hendelsen utover det TVNorge har uttalt.

- Vi har vært engasjert av «71 grader Nord» for å bistå, og vi hadde en hendelse med en av deltagerne. Det er ingen grunn til å kommentere dette ytterligere fra vår side, sier Kvalsvik.

Ikke bitter

Witberg har ikke fått varige fysiske skader etter hendelsen i vår. Realitydeltageren forsikrer at hun ikke bærer nag til TV-kanalen. Det har heller ikke vært i hennes tanker å gå til sak mot produksjonen.

- Jeg opplevde dette som et uhell. TVNorge har tatt godt vare på meg etterpå, og jeg har fått tilbud om all den hjelp og behandling jeg måtte trenge, sier Witberg, som ikke har følt behov for psykiatrisk hjelp etter hendelsen.

I LUFTA: Wenche Witberg etter at magaplasket fra nesten 60 meters høyde. Foto: INGERID MEDHUS, TVNorge

- Men jeg kommer nok til å gråte når jeg ser det igjen på TV. Jeg tror jeg vil påstå at det var heftigere enn det ser ut som. Og jeg har advart mine tre barn og to stebarn om at det er sterke scener, og at det kommer noen banneord. De har aldri sett mamma så redd før, sier Witberg, som til daglig jobber som prosjektutvikler.

Fortsatt action

På tross av det som har skjedd, har ikke TVNorge tenkt å bremse utfordringene på TV-skjermen. Bergestuen forsikrer at alle deltagere i fremtidige innspillinger skal føle seg trygge.

- «71 grader Nord» blir ikke noe mindre actionpreget etter denne hendelsen, snarere tvert imot, men det er en påminnelse om at det alltid vil være en viss risiko forbundet med deltagelse i serier som denne. Det er nettopp på grunn av seriens ekstreme format at alle øvelser og aktiviteter er nøye planlagt og testet av fagpersoner før våre deltagere skal i ilden. Vi har også til enhver tid med lege- og helsepersonell som kan ta hånd om deltagere dersom episoder som dette skulle skje, sier TVNorge-sjefen.

«71 grader Nord»-premieren vises på TVNorge i kveld kl. 20.30. Da får TV-seerne se hvor mange av de totalt 41 deltagerne som kvalifiserer seg til videre plass i konkurransen.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Derfor kunne ikke Abid Raja vinne 71 grader nord

  (VG Nett) Abid Raja (34) visste at han ikke kunne være med på en eventuell finale i 71 grader nord før han startet…
 2. Noman Mubashir og Tommy Sharif vil gå på svømmekurs sammen

  (VG Nett) I likhet med Abid Raja har også Noman Mubashir og Tommy Sharif hatt nær døden-opplevelser i vannet.
 3. Abid Raja fikk panikk under TV-innspilling

  (VG Nett) Kjendisadvokat Abid Raja (34) kunne ikke svømme da han hoppet i vannet under innspillingen av «71 grader Nord».
 4. Erlend: - Innmari bittert ikke å vinne

  (VG Nett) Erlend Rønning (28) var ganske sikker på å vinne, men seieren glapp i det endelige oppgjøret.

Mer om

 1. Reality-TV
 2. Medier

Flere artikler

 1. TV3 tapte premieremandagen

 2. Pluss content

  71 grader nord: 14 sesonger med skader

 3. Her besvimer NRK-Phung under «71 grader nord»

 4. Kjendisene røper «71 grader nord»-detaljer i sosiale medier

 5. Vil bli Norges tøffeste kjendis i «71 grader Nord»: Gravide Vibeke Klemetsen: - Skjønner skepsisen

Fra andre aviser

 1. Er du rasist?

  Aftenposten
 2. Prakteiendommen skulle bli en ny bydel. Etter 88 mill. skattekroner, konsulenter og 180 bar- og restaurantbesøk ser det slik ut

  Aftenposten
 3. Utspørringen av Behring Breivik, dag 6

  Aftenposten
 4. Først i Norge med egen 3D-kanal

  Aftenposten
 5. Hjelp, vi er i platebransjen!

  Aftenposten
 6. Anders Magnus blir USA-korrespondent for NRK

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder