TRE SESONGER: Tredje sesong av «Skam» handler om kjærlighetsforholdet mellom Isak (Tarjei Sandvik Moe, øverst) og Even (Henrik Holm). Foto: NRK

NRK blokkerer «Skam» for utenlandske seere

Musikkbransjen krever mer penger etter den internasjonale oppmerksomheten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag kom NRK med en trist beskjed til den stadig voksende skaren av «Skam»-fans utenfor Norge: TV-serien vil ikke lenger være tilgjengelig i andre land via NRKs nettspiller og NRK P3 egen «Skam»-side.

Les også: «Skam»-sjokk for Gabrielle

Årsaken er at musikkbransjen mener avtalene NRK har inngått for bruk av musikk i egne produksjoner ikke tar høyde for den internasjonale suksessen «Skam» har blitt, skriver NRK P3.

Fikk du med deg? Stenger dørene for «Skam»-fans

Kravene kommer fra plateselskapsorganisasjonen IFPI og musikkforlag.

IFPI-direktør Marte Thorsby sier til VG at deres avtale med NRK om bruk av musikk i serien kun omfatter publisering i Norge.

– Nå har serien fått så stor oppmerksomhet utenlands at vi ble nødt til å be NRK geoblokkere, for å gå i dialog med dem om vi kan inngå en ny avtale for disse rettighetene for publisering utenfor Norge.

Tall fra NRK viser at omtrent halvparten av alle brukerne som ser «Skam» på NRKs nettsider kommer fra utlandet. Den største andelen av de utenlandske brukerne er fra Danmark og Sverige.

På Twitter har ikke reaksjoner fra utenlandske fans latt vente på seg:

STOR I SVERIGE: Gabrielle Leithaug. «5 fine frøkner» har nå hoppet fra 18. til 10. plass på Sveriges offisielle hitliste. Foto: UNIVERSAL

Marte Thorsby understreker at dette kun gjelder visning fra NRKs nettside.

– Ikke for eksempel SVT, som viser serien i Sverige.

De siste ukene har den norske artisten Gabrielle Leithaug fått en uventet hit i Sverige med den snart tre år gamle sangen «5 fine frøkner», som følge av bruk i siste «Skam»-sesong.

VIL HA MER: IFPI-direktør Marte Thorsby. Foto: JANNECKE SANNE NORMANN

– Dette har ingenting med Gabrielles suksess å gjøre, bedyrer Thorsby, som påpeker at kravene hovedsakelig handler om bruk av internasjonal musikk og at situasjonen ikke er uvanlig for NRK.

Blitt for stort

NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree forteller at NRKs rammeavtaler dekker publisering i Norge og til nordmenn i utlandet.

– Dette er bakgrunnen for at «Skam» kun har hatt norske tekster. Men nå mener IFPI at «Skam» har blitt for stort utenfor Norge slik at rammeavtalen ikke lenger er dekkende. Derfor har vi nå valgt å geoblokkere innholdet, sier Lang-Ree.

Neste uke skal NRK fortsette dialogen med IFPI og prøve å finne en løsning.

Advokaten vil ikke kommentere når innholdet eventuelt vil bli tilgjengelig for utenlandske seere igjen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder