IKKE REDD: - Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for å lide, bli gul og hul og merke at kroppen forvitrer, sier Per Fugelli på TV 2 søndag kveld. Foto: Trond Solberg/VG

Vil begå lovbrudd etter sin død

Kreftsyke Per Fugelli snakker om døden og

«den siste forbrytelsen» i «Reisen hjem» på TV 2

«Den siste forbrytelsen», kaller Per Fugelli lovbruddet han ønsker å begå etter sin død i «Reisen hjem» på TV 2 søndag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg har en hemmelig plan og den er skrevet ned. Jeg vil ikke begraves. Jeg vil brennes og asken skal deles i to. Halvparten skal bli igjen på på Orrestranda på Jæren og den andre halvparten skal bli igjen på Røst. Der skal jeg være til evig tid. På to steder, og det er strengt forbudt, forteller Per Fugelli til Egil Svartdahl i kveldens program.

Fikk to år å leve

For fem år siden fikk Fugelli, som er lege og professor i sosialmedisin, forfatter og en profilert samfunnsdebattant, konstatert kreft i tykktarmen med spredning til lungene. Beskjeden han fikk fra legene var at han hadde kanskje to år igjen å leve.

- En slags bruksanvisning

- Det er noen år siden jeg bestemte meg for at dette er måten jeg vil gjøre det. Jeg har skrevet det som en slags bruksanvisning, sier Fugelli til VG.

Det er gravferdsloven som regulerer hvor og hvordan askespredning skal gjennomføres. Askespredning forutsetter tillatelse fra fylkesmannen og det kan settes vilkår for tillatelsen, heter det i et rundskriv fra 2012.

Åpen om kreftsykdommen

Fugelli har fått «Fritt Ords pris» for sin åpenhet rundt kreftdiagnosen etter at han ved mange anledninger har snakket om hvordan det er å leve med en slik «dødsdom» hengende over seg. Det gjør Fugelli, som er svært tydelig på at han er ikke-troende også i «Reisen hjem».

- Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for å lide, bli gul og hul og merke at kroppen forvitrer. Siden jeg ikke har Gud, må jeg innrømme at jeg er redd for et ekstensielt drama. Jeg er også redd for å påføre de som jeg er glad i sorg, sier Per Fugelli.

Universets fellesbank

Han forteller at han tenker at når han dør, går byggesteinene i kroppen hans, som for eksempel, molekyler og atomer, tilbake til universets fellesbank.

- Derfra hentes alt ut igjen og blir til helt nye skapninger. Kanskje en blomst, et tre eller en skarv på Røst. Det ville jeg likt, sier Per Fugelli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder