VAR LANGT NEDE: Tara Lill Flåten Nicolaisen er en av favorittene i høstens IDOL-konkurranse på TV 2. Nå forteller hun om veien tilbake fra depresjon og angst. Foto:THOMAS REISÆTER,

Hylles for åpenheten av eksperter: «Idol»-Tara slet med angst og depresjoner

På scenen stråler Tara Lill Flåten Nicolaisen (17) av selvtillit. Slik har det ikke alltid vært.

 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Ivar Brandvol

Artikkelen er over fem år gammel

17-åringens glitrende personlighet fikk dommerne til å falle pladask under første audition. Under auditionen imponerte hun med sin stemmeprakt og dro et partytriks der hun rullet på magen. Siden den gang har hun fått skryt for sangstemmen og sin boblende personlighet. Det har ikke alltid vært tilfelle.

For to år siden slet nemlig Tara Lill Flåten Nicolaisen med angst og depresjoner.

– Ingenting ga mening. Dagene var slik at jeg helst bare ville ligge i senga, forteller hun åpenhjertig til VG.

I begynnelsen forsto ikke Flåten Nicolaisen hvorfor hun var så sliten, slapp og sur. Hun kranglet med moren og forholdet dem i mellom ble vanskelig. Moren Anja Nicolaisen forsto heller ikke hvorfor datteren ikke klarte å involvere seg mer i familielivet.

SMILER IGJEN: Tara Lill Flåten Nicolaisen fikk profesjonell hjelp og kom seg trygt tilbake til hverdagen. Foto:Thomas Reisæter / TV 2,

Nå roser hun datteren for å tørre å snakke om psykisk sykdom, og presiserer at det er noe hun mener alle bør bli flinkere til.

– Jeg syns Tara er beintøff og jeg er veldig, veldig stolt av henne, sier mamma Anja Nicolaisen til VG.

Tara Lill hadde mye vondt flere steder i kroppen i den tunge perioden. Etter å ha undersøkt blant annet hodepiner og nakkesmerter ble det utelukket at plagene stammet fra selve kroppen. Derfor henviste fastlegen henne til psykolog. Psyken hadde gjort at hele kroppen var i spenn.

Hos psykologen fikk Tara Lill hjelp til å vite hvordan hun skulle takle sine egne tanker.

– Når man har angst virker verden stor og uoverkommelig. Men når man har det bra med seg selv, virker verden passelig og man tør å ta plass, sier hun til VG.

Under perioden med angst kunne ting som for andre virker enkle være en utfordring. For å komme seg ut av den tunge tiden har Flåten Nicolaisen jobbet mye med seg selv.

– Det har hjulpet mye å bli kjent med meg selv og hvem jeg er som person. Det er også viktig å snakke om det. Det er ingenting annet som hjelper for å komme seg ut av det, forteller hun.

Ble mobbet

Da hun var 12 år siden ble Flåten Nicolaisen utsatt for nettmobbing fra jevnaldrende fra hjemstedet Lakselv. Under perioden ble hun hengt ut på nettsamfunn, fikk meldinger og ble oppringt.

Hun tror grunnen til at hun ble hengt ut som mobbeoffer er at hun skilte seg ut fra mengden.

HUMØRET PÅ PLASS: En av Tara Lill og moren Anjas humor-selfies. Foto:PRIVAT,

– Jeg ville ikke være som alle andre. Det er en periode der man blir utsatt om man er annerledes. Jeg gikk ikke med de samme klærne som alle andre og jeg kjørte mer min egen stil. Det var det ikke alle som tålte.

Hun tror ikke mobbingen utløste depresjonen på egenhånd, men at det kan ha vært med på å helle bensin på bålet. For Flåten Nicolaisen er det ikke tvil om at det er nettopp musikken som har hjulpet henne gjennom begge de tunge periodene.

MOR OG DATTER: Tara Lill og Anja har fått et nært forhold etter sykdomsperioden. De fremhever viktigheten av å snakke sammen. Foto:Privat,

– Det hjalp meg til å tørre å ta min plass i verden, sier hun og legger til at det å mestre noe har vært en viktig del av det å bli frisk.

Nå er Tara Lill Flåten Nicolaisen glad for at hun fikk hjelp til å takle problemene.

– Nå har jeg mye motivasjon og glede. Jeg klarer å involvere meg i andres liv og har overskudd.

Har kommet nærmere moren

Det å ta tak i problemene har også gjort at hun har fått et mye nærmere forhold til moren.

– Vi har kommet hverandre veldig nær etter at vi fant ut at jeg var deprimert, forteller Tara Lill.

– Vi har vært nødt til å gå i oss selv alle sammen. Prate mye om ting som er både vondt og godt. Det gjør at man er tryggere på hverandre, sier moren Anja Nicolaisen.

Flere eksperter hyller 17-åringen for måten hun forteller om sykdommen på.

– Åpenhet er bra. Det er flott at denne jenta går ut og deler sine opplevelser. Husk at ingen har gjort så mye for åpenhet rundt psykiatriske lidelser som Kjell Magne Bondevik, da gikk åpent ut, sier Ola Marstein, spesialrådgiver i Norsk Psykiatrisk Forening. Klar tale fra brukerne hjelper også fagfolk til å gi god behandling.

– Jeg har inntrykk av at ungdom nå har lettere for å snakke åpent om disse tingene enn generasjonene før, sier han.

– Føles trøstende

– Det er modig og viktig av henne å snakke åpent om dette, sier Anne Kristine Bergem, psykiater, foredragsholder og forfatter.

– For barn og unge som er inne i en depresjon, kan det føles trøstende å se at en som har vært samme sted, kan stå på en scene foran et stort publikum. Det viser at det er en vei ut av angst og depresjon. Vi trenger modige mennesker som går foran på denne måten, og jeg synes det er fint at hun står sammen med sin mor og forteller om det, sier Bergem.

Mer om

 1. Idol

Flere artikler

 1. Tårevåt avskjed: Tara ute av «Idol»

 2. Idol-Jørn (23) fant tonen med Idol-Tara (17)

 3. «Idol»-finalist har trukket seg

 4. Pluss content

  Når barn får angst

 5. Pluss content

  Slik tok Therese og Jannicke kontroll over panikkangsten

 6. Pluss content

  Når barn blir deprimert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder