GIR ALT: Kveldens deltagere er klare for å kjempe seg videre i «Stjernekamp». Foto: JULIA NAGLESTAD/NRK ,

VG anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Fem deltagere var igjen og kjempet om å få tittelen «Norges
ultimate entertainer». Lørdag kveld sang de for første gang to låter hver.

Publisert:

4 av 6

Forrige uke måtte to artister forlate sangkonkurransen etter de hadde fremført operalåtene sine – nemlig Martin Halla og Tommy Fredvang.

Lørdag kveld fremførte deltagerne to låter hver. TV-produsent Mirja Julia Minjares lovet en sending pakket med kontraster.

– Gospel er en fantastisk sjanger med tydelige krav til både vokalprestasjon og formidling av budskap. Vi har også lenge hatt lyst til å ha med heavy metal. Det blir følelser og energi, kor og pyro, himmel og helvete, for å sette det på spissen.

Stein Østbø trillet terningen på kveldens opptredener. Er du enig med VGs anmelder? Diskutér i kommentarfeltet nederst!

HEAVY METAL:

Knut Erik Østgård – «Burn»

3 av 6

– Skummelt, Knut Erik. Dette er tittellåten fra mitt favorittalbum av det hardrock-bandet jeg oppdaget aller først, Deep Purple, tidlig på 1970-tallet (du kunne jo ha tatt «Mistreated»…). Det første David Coverdale-albumet med gruppen, og han er du ikke i nærheten av (ikke Glenn Hughes, heller!), men du verden som du prøver. Dette er tydeligvis en låt du kjenner godt. Det har vært mange plankekjørere i Stjernekamp i kveld, og slike er som kjent på vei til saga for kutting. Det skal imidlertid Knut Erik få slippe i kveld, han har jo iallfall god musikk-smak…

SATTE LISTEN HØYT: Dommerne mente at Knut Erik ikke hadde gjort det enkelt for seg selv, men var likevel godt fornøyd. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Trine Rein – «Stargazer»

5 av 6

– Joda, Trine – Tony Carey spilte tangenter på “Rising”-plata fra 1976, men det er jo Ritchie Blackmore og Ronnie James Dios sang, da… Og for en låt! Godt over åtte minutter i utgangspunktet, her serverer Trine to av de beste minuttene derfra med en scenerutine som også matcher en feiende flott aggressivitet som vi har manglet hittil i kveld. Maria tar deg stemmemessig, men du er enda røffere og naturlig på scenen i kveld! Så får vi håpe at kveldens seere også har sans for metal og at de ikke er ute på konsert i kveld…

IMPONERTE DOMMERNE: Dommerne mente at låtvalget var perfekt for Trine. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Maria Haukaas Mittet – «Cochise»

0 av 6

– Ah, Maria – endelig en moderne hardrock-klassiker! Riffet til Tom Morello (ex-Rage Against The Machine) er uslåelig, det samme er Chris Cornells (ex-Soundgarden) råhugne røst. For første gang i kveld får jeg følelsen av at originalene også kan synges og fremføres like godt av kopister flere år etterpå (tretten år i dette tilfellet). Ei lærkledd sexy rype med ditto stemme, hva mer trenger vi? Vi trenger iallfall en aldersmessig oppdatering av Suzi Quattro, det fikset Maria!

NATURLIG: Maria imponerte de tre dommerne – og fikk kallenavnet «metal-queen». Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Heidi Gjermundsen Broch «Run To The Hills»

3 av 6

– Nok en sirenestemme, denne gangen piloten og heavy metal-gudfar Bruce Dickinson i Iron Maiden. Og ikke minst; nok en genre-klassiker. Lykkeligvis ligger denne i et leie der Heidi trives – hvor det ikke er nødvendig med skjønnsang, men med gestalting. Og skuespilleren Heidi svikter ikke. Her er det henne som skygger over for sangerinnen Heidi. Som engangs-oppvisning er det både moro og holdbart – ikke minst det avsluttende hylet i fullmånepositur – men jeg tviler på at iTunes går i kne av etterspørsel i løpet av helgen.

STÅENDE APPLAUS: Du kunne ikke valgt en bedre låt, mente dommer Mona B. Riise om Heidis opptreden. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Celine Helgemo – «Paranoid»

3 av 6

– Ganske typisk å bibringe seerne en metal-leksjon av de mer ekstreme, mens kveldens bidrag er av det snille slaget, til og med Black Sabbaths «Paranoid». Metal ække så farlig som NRK vil ha det… «Paranoid» er for alltid forbundet med Ozzy Osbournes sirenestemme og Tony Iommis blytunge riff, men Celine hopper inn i klassikeren med dødsforakt, krøllete overleppe og rødhåret i korrekt headbanger-vifte over mikken. Mer tøft enn riktig – det må sies – men Celine forsøker iallfall å gå inn i metal’ens utleverende sceneshow. Attitude er likevel ikke alt, ikke alltid.

SOM ET FYRVERKERI: Celine fikk gode tilbakemeldinger hos dommerne. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

GOSPEL:

Knut Erik Østgård – «A Change Is Gonna Come»

2 av 6

– Etter å ha sett de siste ukene med Stjernekamp, slår det meg stadig oftere om ikke Knut Eriks stemme egentlig er aller best egnet til Return og bare det. Fremførelsen hans har absolutt ingenting med gospel å gjøre – han gjør de samme scenetriksene som han alltid har gjort med Stanges store sønner, men dette er ikke en pop-/dansebandkonsert; gospel er en desperat bønn om å bli opptatt i det gode selskap hos Gud selv! Innlevelse, kompis – det hadde du ikke her! Du gjorde soul av en soul-klassiker, men førte den aldri videre inn i gospelen.

KYSSET PÅ SCENEN: Knut Erik Østgård rørte dommerne til tårer etter opptreden sin. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Trine Rein – «Amazing Grace»

5 av 6

– Gospelens… eh.. gospel; selve budskapet om nåden, gjengitt i milliarder av kirker de siste hundreårene. Trine imponerte i opera sist uke og har tatt med seg den innledende roen i låten og ivaretar den voksende intensiteten med den samme, stødige tryggheten helt inntil den siste oktaven, uten å gå bananas når låten eksploderer. Denne eier du, Trine. Godt med litt amazing Rein nå i høstmørket!

FIKK HÅRENE TIL Å REISE SEG: Trine Rein fikk kun lovord av dommerne etter at hun sang gospel. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Maria Haukaas Mittet – «Joyful Joyful»

4 av 6

– Maria trives soleklart i gospelrollen og avslører en imponerende vokalrekkevidde, men likevel uten den smått ekstatiske atmosfæren som gullegod gospel bør gi. Et vekkelsesmøte er og skal være en helhetsopplevelse, uten at dette gjennomføres helt fra Stjernekamp-scenen, heller ikke fra Maria. Men hun er nærmere himmelen enn de andre hittil.

RØRTE DOMMERNE: Maria Haukaas Mittet ga dommerne gåsehud da hun fremførte gospel-låten sin. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Heidi Gjermundsen Broch «I Believe»

3 av 6

– Heidi utnytter alt hun kan fra skuespillerfaget i denne inderlige trosbekjennelsen. Men stemmen hennes mangler en ferm og atskillig sortere bakgrunn når ekstasen skal nås – klimakset i låten, altså. Men Heidi viser nok en gang at hun er den som har innlevelsen til å sette seg inn i hvilken som helst rolle. I en gospelsammenheng ble det dessverre for hvitt, for tynt.

FOR LITE GOSPEL: Heidi Gjermundsen Broch Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Celine Helgemo – «Ready For A Miracle»

4 av 6

– Ingen vits å ta en sjeldenhet når genren gospel er helt ny i Stjernekamp og heller ikke spesielt stor i Norge, med unntak av Kragerøfestivalen i hine hårde dager. LeAnn Rimes gjorde denne til soundtrack-singlen fra «Evan Almighty»-filmen i 2007 og er dermed rimelig familiær. Celine – barnestjerne som LeAnn var – er noe tilgjort og innstudert i bevegelsene, men briljerer i sangens øverste partier. Omtrent like mye som hun mangler i den nedre passasjen. Men Celine er fremdeles min «dark horse» i dette stjernekamp-løpet. Vel blåst!

FØRSTEMANN UT: Celine Helgemo. Foto: Julia Naglestad/NRK ,

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder