- Det er et fengsel

FREDRIKSTAD (VG) - Det verste var mangelen på frihet. Man må gjøre som andre sier, og kan ikke dra ned til Flå for å spise en hamburger. Det er et fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Det sier en åpenhjertig «Farmen»-vinner Gaute Grøtta Grav (22) om tilværelsen på gården i Flå.

- Det blir litt ekstremt. Du får jo ingen inntrykk utenfra. Alt blir som å se ting gjennom et forstørrelsesglass. Er du trist, blir du fryktelig trist. Er du glad, blir du fryktelig glad. Vi fikk klar beskjed fra psykologen før vi gikk inn at det ville være som å leve i en glassboble, sier Gaute.

Han avslører at flere av deltagerne begynte å gråte når TV-kameraene ble slått av på «Farmen», og at mange sliter med søvnmangel, mage- og konsentrasjonsproblemer etter innspillingen.

Men i går var Gaute jublende glad. Han fikk både hus og bil. VG tok med Gaute og kjæresten Elisabeth Talberg (22) for å se på huset de har vunnet.

- Dette er kult. Dette er litt annerledes enn leiligheten vår på 48 kvadratmeter. Det er glimrende, smiler Gaute.

Vi er hjemme hos familien Johannessen, som har bygd nøyaktig samme hus som Gaute har fått i premie. Gaute er imponert over hvor fint han kan få det. Nesten like imponert som datteren i huset som får både autograf og bilde sammen med helten Gaute.

- Hun fikk ikke sove i natt, avslører foreldrene. Gaute og resten av deltagerne i TV 2s virkelighets-TV-serie «Farmen» er blitt kjendiser. Over 800 000 seere har fulgt intrigene på gården, og programmet har gjort TV 2 til Norges største TV-kanal.

- Det å være kjendis har ikke noen verdi i seg selv. Jeg ønsker ikke å være noen utstillingsdokke, sier Gaute.

Kjæresten Elisabeth Talberg synes det er greit at Gaute er blitt kjendis.

- Det er kjekt, det. Men jeg tenker ikke så mye på det. Det var rart å se ham på TV i begynnelsen. Men nå er det bare artig.

- Hvis du skal beskrive ham med tre ord. Hvordan er Gaute?

- Opptatt, positiv og kreativ, smiler kjæresten.

- Det er bra, hoier Gaute.

Han savnet kjæresten da han var 80 dager på gården i Flå. For oppholdet var ingen dans på roser:

Mange tårer

- Det er begrenset hvor hyggelig det blir når alle egentlig ønsker at de andre skal hjem, ler Gaute.

Men det er litt alvor også.

- Cathrine virket så rolig på TV. Men hun sprang og satte seg på en stein for å gråte når kamera ikke var der, sier Gaute.

- Det var litt mer tårer på «Farmen» enn det som blir vist. Jeg visste for eksempel ikke at Cathrine gikk for å gråte før jeg fikk høre det i ettertid, sier Gaute, som også sier at flere har hatt ettervirkninger etter oppholdet.

- Søvn-, konsentrasjons- og mageproblemer. Ingen har hatt full pott. Men mange har hatt noe. Vi har heldigvis fått god oppfølging fra psykolog. Det skal TV 2 ha skryt for, sier Gaute, som selv ikke er blitt plaget av problemer etter oppholdet.

Gaute tror at presset man lever under på «Farmen», gjør noe med personligheten til folk.

- Jeg var sint og sur for fem år fremover på «Farmen». Jeg er sintere og surere på TV enn jeg er i virkeligheten. Jeg tror det er vanskelig for folk å forstå den ekstreme situasjonen man er puttet inn i, sier «Farmen»-vinneren, som også mener virkeligheten ble fordreid av TV-produsentene. - Det var 90 prosent arbeid og 10 prosent baksnakking på «Farmen». Men på TV ble det helt omvendt.

Gaute reagerer også på at TV-folkene ba deltagerne ta scener om igjen.

- Da vi fikk fisk, fikk en av deltagerne helt kick. Den scenen måtte vi filme om igjen. Det synes jeg er litt teit. Vi er ikke proffe skuespillere. Så det blir bare rart. Det er ikke 100 prosent reality, sier Gaute Grøtta Grav.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder