EX ON THE BEACH: F.v.: Melina Johnsen, Henrik Elvejord Borg, Cecilie Andrea Røising, Daniel Aakre Pedersen, Lloyd Lawrence Lorentz og Rikke Isaksen er blant deltagerne i høstens «Ex on the Beach». Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Disse skal utkjempe høstens viktigste TV-kamper

Glem «Stjernekamp» og «Skal vi danse». Det som virkelig blir spennende denne TV-høsten er kampen mellom «Love Island» – og «Ex on the beach» – og dermed også kampen om strømme-seerne.

 • Anniken Aronsen
 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over ett år gammel

Det mener ekspert – og TV-sjef i mediebyrået Mediacom, Marianne Massaiu.

– Vi snakker strømming, vi snakker hverdags-TV. Dette er morgendagens-TV, sier Massaiu til VG.

Hun legger ikke skjul på at denne kampen gleder hun seg til. I bare kampen mellom de to programformatene, men også kampen om å få seerne over på strømme-TV.

les også

«Free the nipple» er ikke for alle

– Det er viktig for kanalene å lykkes med å få seerne over på strømme-TV – og få så mange som mulig over på betal-TV. Dette er TV jeg gleder meg til og dette er formater man kan bli hekta på, fortsetter Massaiu.

Hvem som vinner er hun usikker på. Om det blir «Love Island» som TV3 og Viaplay med erfaring fra «Paradise Hotel» står bak eller «Ex On the Beach fra Discovery og D-play er det for tidlig å si for mye om.

TV-EKSPERT: Marianne Massaiu er TV-sjef i mediebyrået Mediacom og er ikke et øyeblikk i tvil om hva som blir mest spennende denne høsten. Foto: Mediacom

les også

TV-anmeldelse – «Ex On The Beach»: Strandstolpute-TV

– Men jeg tror nok at ViaFree har en bedre posisjon i hodet på folk, mens seerne i mindre grad har et forhold til Dplay når vi snakker strømming.

Ikke viktigst med nakenhet

«Ex on the Beach» har premiere tirsdag, og sendes to ganger i uken gjennom høsten. VGs anmelder trillet en firer på terningen til serien.

Serien går ut på at åtte single møtes på idylliske Mauritius. Paradistilværelsen får en demper når ekskjærestene dukker opp.

les også

Mads Hansen angrer på «våpenhvilen» med Isabel Raad: – Jeg blir ganske lei meg

– Jeg kan love både sterk kost, masse frivillig og ufrivillig humor, drøye scener og spissede uttalelser når åtte sexy single drar av gårde til en paradisstrand for å bade, feste og elske (livet), har mediesjef i Discovery Networks Norway, Hanne McBride, tidligere uttalt til VG.

Postdoktor i film- og fjernsynsvitenskap ved Høyskolen i Innlandet, Vilde Schanke Sundet, sier til VG at hun tror de nye reality-konseptene må ha en god historiefortelling for å lykkes, og at det ikke holder å være drøyest mulig.

les også

Seksuell trakassering har visst blitt en del av jobben min

– En naken kropp er lite interessant i seg selv. Man trenger spenningsmomentet, en deltager å heie på, og konkurranse, sier hun.

les også

Kriger om unge seere med festing, flørting og sex

Hun mener suksessfaktoren til for eksempel «Paradise Hotel» er at folk har snakket om serien ved lunsjbordet eller i sosiale medier. Hun tror de nye konseptene har samme potensial.

Lørdagskamp

Tradisjonen tro, barker NRK1 – og TV 2 sammen på lørdagskveldene også denne høsten med «Stjernekamp» og «Skal vi danse».

– Det mest interessante med denne tvekampen er sammensetningen av deltagerne i «Skal vi danse», hvor man i år har en mye yngre deltagergruppe. Det er helt åpenbart at man på den måten prøver gå etter yngre seere. Men spørsmålet er om man treffer disse hjemme på en lørdagskveld – eller om man bare når de som er så unge at de fortsatt sitter hjemme sammen med mor og far og ser på TV, sier Massaiu.

KRIMEKSPERT: Seerne møter VGs krimsjef Øystein Milli som programleder i den nye «true crime»-serien om Orderudsaken. NRK og VG har inngått en nyskapende avtale om å samarbeide om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken. Foto: Mattis Sandblad

Norges første «true crime»-serier på TV

Men det er ikke bare på underholdningsfronten Norges to største TV-kanaler går i «Strupen» på hverandre. Begge kanalene satser også tungt på såkalt «true crime».

Til tross for at sjangeren har fått innpass i blant annet podcast, er det første gang det produserer norske TV-serier i sjangeren.

NRK har innledet et samarbeid med VG om en dokumentarserie om Orderudsaken, en av Norges-historiens mest omtalte drapssaker.

Selve dokumentarserien, som er i seks deler vises, på NRK1 og NRK TV. Seerne møter VGs krimsjef Øystein Milli. NRK og VG har inngått en nyskapende avtale om å samarbeide om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken.

les også

VG og NRK med Orderud-samarbeid: Håper å gi flere svar om drapsgåten

TV 2 på sin side ønsker å kaste nytt lys over det uoppklarte drapet på Karmøy-jenta Birgitte Tengs i 1995. Bjørn Olav Jahr har skrevet bok om den uløste drapssaken, og har sammen med den erfarne og prisvinnende filmskaperen Bjørn Eivind Aarskog regi på dokumentarserien. I serien ønsker de å presentere de et realistisk bilde av hva som kan ha skjedd på Karmøy drapsnatten.

– Vi har sett i flere år at «true crime» har gjort det bra, både på amerikansk og engelsk. Det er naturlig at Norge også lager sine egne serier. sier Schanke Sundet.

– Jeg tenker at det kommer til å bli gøy og spennende, og det er godt TV-stoff. Det er krevende å lage, det tar mye tid og grundig journalistikk. Jeg ser flinke folk har laget det, og har høye forventninger til begge seriene, sier hun.

les også

Anne debuterer i NRK-serie til 90 millioner

Cannes-premiert

Allerede før høstens store norske dramaserie, «Lykkeland» på NRK1, har hatt premiere, kan serieskaperne smykke seg med to priser fra den nye internasjonale seriefestivalen Canneseries – beste manus og beste musikk.

«Lykkeland» handler om det norske oljeeventyret som startet i Stavanger i 1969, og følger fire unge mennesker på veien. Ifølge NRK er det en av de dyreste norske seriene noensinne, med et budsjett på rundt 96 millioner kroner.

De fire hovedrollene spilles av unge og for de aller fleste ukjente skuespillere.

Mer om

 1. TV-serier
 2. NRK
 3. TV
 4. Skal vi danse
 5. Stjernekamp
 6. Journalistikk
 7. Reality-TV

Flere artikler

 1. TV-ekspert: – Kan slå hverandre litt i hjel

 2. «25 under 25»: – Er det dette «fansen» ønsker seg?

 3. Analytiker: Trolig ikke ny sesong av «Love Island»

 4. «Skam»-skuespiller med i «Paradise Hotel»

 5. Reality-krigen: Skandaleserien «Ex on the Beach» knuser «Love Island»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder